pixel

Stort træhus med bibliotek og almene boliger på Jagtvej

Ved et af Østerbros travleste kryds kan en usædvanlig bygning forene biblioteksbehov, boligefterspørgsel og bæredygtighed.

nyt bibliotek jagtvej

Jagtvejens bibliotek ligger i en nedslidt bygning, der reelt er uegnet til moderne borgerservice og biblioteksdrift med sine bøger og skranker fordelt over flere forskellige etager.

Derfor overvejer Københavns Kommune, om biblioteket skal renoveres eller flyttes til et helt nyt sted på Østerbro. Og midt i de overvejelser har kommunen fået et bemærkelsesværdigt tilbud fra naboen til det gamle bibliotek:

Sælg huset til os, så river vi det ned og bygger et splinternyt bibliotek i stueplan med almene boliger på etagerne over i en spektakulær træbebyggelse med den nye metrostation lige foran døren.

Naboen på adressen, tæt ved Jagtvejs møde med Østerbrogade og Strandboulevarden, er Øbrohus, der bor i et par betonblokke fra 1960'erne og er en afdeling af den almennyttige boligorganisation AKB.

Øbrohus og AKB vil med egne ord bygge familieboliger til almindelige mennesker, til huslejer der er til at betale. I et nyt hus, der respekterer omgivelsernes ret forskelligartede bygningshistorie men også er dristigt og markant.

Konstrueret i krydslamineret tømmer eller andre bæredygtige byggematerialer, som en passende grøn ankomst og port til Klimakvarteret på Ydre Østerbro.

Optrapning i tidens hotteste materiale

Hvis kommunens politikere kan overbevises om idéen, skal der laves en ny lokalplan for området, og Øbrohus vil udskrive en arkitektkonkurrence.

I første omgang har We Architecture stået for et forstudie af træbygningen med bibliotek, butikker og boliger, der foruden det udtjente hus med nummer 227 også erstatter den nuværende lave butiksfront langs Jagtvej.

I stedet bliver Ny Øbrohus en vinkelret tilbygning til den 11 etager høje boligblok i Øbrohus. For at undgå indkig og lystyveri starter den tættest på højhuset i ét plan og trapper så op ud mod enderne til samme højde som de omkringliggende karréer.

På terrasser og grønne tage anlægges beboerhaver med små drivhuse.

Og det hele foreslås opført med byggeklodser af CLT-træ. Tidens hotteste materiale i byggebranchen fordi det har egenskaber som beton men er hurtigere, billigere og langt mere bæredygtigt at arbejde med – lige rundt om hjørnet på Østerbrogade er også ungdomsboliger i samme træ snart på vej.

Sparer mindst 35 millioner skattekroner

Politikerne i Københavns Kommune har endnu ikke forholdt sig direkte til Ny Øbrohus, som er kommet på banen i forbindelse med Kultur- og Fritidsforvaltningens offentlige høring om ny biblioteksstruktur på Østerbro.

Vurderingen er, at bydelen har brug for op mod 800 kvadratmeter moderniserede biblioteksfunktioner og borgerservice, og at det vil koste godt 35 mio. kroner at etablere som nybyggeri.

Der arbejdes med tre mulige placeringer: Ved det kommende Kulturcenter Kildevæld, ved Svanemøllehallen eller altså hvor Øbro-Jagtvej Bibliotek ligger i forvejen.

Og ved at slå til på tilbuddet fra Øbrohus og AKB kan kommunen således spare de 35 mio. i anlægsudgifter og samtidig tjene på grundsalget.

Desuden beholder biblioteket sin centrale lokalitetet midt mellem indre og ydre Østerbro, ved et af bydelens mest befærdede kryds og lige op af den kommende metrostation Poul Henningsens Plads, der forventes at få 11.000 daglige passagerer, når den åbner senere i år.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling