pixel

Beslutningen

  • Roselyne Bosch
  • 4.02

Fakta

HISTORISK DRAMA
Premiere 14. oktober

Joseph er 11 år, har en gul stjerne syet på brystet og lever med sin familie i et lille jødisk samfund på Montmartre i det tysk-besatte Paris.

Han har tidligt i livet lært at skelne mellem modvilje og sympati og at navigere de oprørte vande med stadig mere indskrænkede levevilkår, men tilværelsen synes alligevel forholdsvis tryg.

Dette ændres drastisk om morgenen den 16. juli 1942, hvor rundt regnet 13.000 jøder med vold og magt tvinges ud af deres hjem og gennes sammen i en kæmpe arena og senere flyttes til en fransk fangelejr - for til sidst at blive endeligt deporteret til Auschwitz.

'Beslutningen' (på fransk 'La Rafle') er instruktør Roselyne Boschs anden spillefilm og er på mange måder skelsættende for fransk filmhistorie, idet den som den første rigtig tager fat om et lidet gloværdigt emne i Frankrigs historie – franskmændenes egen medvirken til deportation af jøder under 2. Verdenskrig.

Filmen belyser således en hidtil næsten urørt historisk vinkel og vidner om at franskmændene endda var ganske strategiske og taktiske i deres organisering af La Rafle.

Trods det emotionelt tunge emne har Bosch for det meste fundet en sober balance, men falder dog af og til i den sentimentale grøft. Bosch forcerer måske det fortællertekniske en anelse og er kluntet og meget åbenlys i sin brug af strategisk placerede ”glade” scener, men 'Beslutningen' er på mange måder en virkelig flot og gennemført film med imponerende velodrome-kulisser.

Mindre heldig er filmens meget bastante fremlægning af tyskerne, men hvor filmen virkelig gør et godt indtryk er i sit forsøg på at forklare, hvordan udryddelsen kunne nå så vidt.

Med fine skuespilpræstationer af blandt andre de to internationale stjerner Mélanie Laurent (der fik sit gennembrud som Shoshannah i 'Inglorious Basterds') og Jean Reno, samt store franske skuespillere som Gad Elmaleh og Sylvie Testud.

Mest læste

kommentarer

seneste
film

Undtagelsen
5.04

Jesper W. Nielsen
Sangklubben
3

Peter Cattaneo
The Kindness of Strangers
4.02

Lone Scherfig
Little Women
5.04

Greta Gerwig
QT8: The First Eight
3

Tara Wood
The Peanut Butter Falcon
4.02

Tyler Nilson, Michael Schwartz

seneste
scene

Time Travel Tours
3

Liminal
Askepot
4.02

Pantomimeteatret, Tivoli
Mutter Courage og hendes børn
4.02

Skuespilhuset
Den skaldede frisør-The Musical
4.02

Scandic Falkoner