pixel

I Morgen

  • Cyril Dion & Mélanie Laurent
  • premiere 11. august 2016
  • 4.02

Fakta

DOKUMENTAR

Originaltitel: Demain

Premiere 11. august 2016

Her er endelig en dokumentarfilm om klimaforandringer og global opvarmning med et optimistisk udgangspunkt.

Sammenligningen med Al Gores ’En Ubekvem Sandhed’ fra 2006 ligger lige for. Men hvor Gores dokumentar var langt mere doom and gloom og efterlod tilskueren med en følelse af at verden var håbløst fortabt, har franske Cyril Dion og Mélanie Laurent valgt en anden strategi. De og deres (meget lille) filmcrew tager jorden rundt og snakker med ildsjæle, hvis projekter rent faktisk fungerer.

’I Morgen’ er inddelt i fem kapitler: Landbrug, energi, økonomi, demokrati og uddannelse. Og så går turen ellers til lande som Indien, Finland, USA, England, Frankrig, Sverige og såmænd også Danmark. Vi kan som danskere sagtens klappe os selv på ryggen over vores indsats for miljøet, men det er da altid bedre, når udlændinge gør det. Og det gør de her. 

Der er en masse tal og statistik og mange interviews med eksperter, som kan fortælle helt nøjagtigt, hvor slemt det står til. Men det er som sagt ikke de løftede pegefingre og frygten, der driver denne dokumentar. Det er derimod lysten til at gøre en forskel ved at komme med konkrete eksempler på ting, man kan gøre – også i nærmiljøet. Og det er svært ikke at blive smittet af filmskabernes entusiasme. Især fordi de har fundet nogle ret fantastiske projekter, for eksempel eksperimentet med lokal valuta i særlige butikker i Bristol for at opmuntre beboerne til at handle lokalt. Og det virker. 

Der er også andre succeshistorier: Blandt andet er det fantastisk at høre om et demokratiprojekt i en by i Indien, hvor man har bygget boliger i fattige områder, og det er lykkedes at blande områdets demografiske sammensætning, så familier af en højere kaste er kommet til at bo side om side med kasteløse. 

Selv om Mélanie Laurent (kendt fra Tarantinos ’Inglourious Basterds’) er involveret, er ’I Morgen’ ikke et filmstjerneprojekt. Hun har meget lidt tid on screen og man fornemmer tydeligt, at dette er mere end bare et hobbyprojekt. Men der er selvfølgelig ikke nogen tvivl om, at hendes involvering har sikret filmen langt mere opmærksomhed end hvis det bare var en ukendt, nørdet miljøfreak, som havde instrueret den.  

Mest læste

kommentarer

seneste
film

Undtagelsen
5.04

Jesper W. Nielsen
Sangklubben
3

Peter Cattaneo
The Kindness of Strangers
4.02

Lone Scherfig
Little Women
5.04

Greta Gerwig
QT8: The First Eight
3

Tara Wood
The Peanut Butter Falcon
4.02

Tyler Nilson, Michael Schwartz

seneste
scene

Time Travel Tours
3

Liminal
Askepot
4.02

Pantomimeteatret, Tivoli
Mutter Courage og hendes børn
4.02

Skuespilhuset
Den skaldede frisør-The Musical
4.02

Scandic Falkoner