pixel

De seks smukkeste nykommere i København

To tårnbyggerier og to genbrugte siloer er blandt årets bedste nye bygninger i København, hvis kommunen selv skal sige det.

axel towers

De fem brune dåser, der har ersattet spøgelseshuset Scala på Axeltorv, havde ikke for alvor folkestemningen med sig under byggeriet. Men nu, hvor Axel Towers har været i brug et års tid, kan de kalde sig københavnernes nye kæledægger.

I hvert fald har de vundet den særlige publikumspris, som for første gang er uddelt i år sammen med Københavns Kommunes traditionelle bygningspræmiering.

Hæderen er siden 1902 tilfaldet årets gode og smukke byggerier i kommunen. I bedømmelsen lægges der vægt på, at arkitekturen tager udgangspunkt i stedets særlige karakter og bidrager til oplevelsen af København som en by med kvalitet i bymiljøet.

Bygningspræmiering 2017 omfatter byggerier, der er taget i brug mellem 1. juli 2016 og 1. juli 2017. Og mellem et par håndfulde nominerede har 2.098 københavnerne internet-stemt på deres yndlingsbyggeri til den ekstra publikumspris.

I alt seks nye bidder af byen kan nu fremvise diplomet som bevis på deres skønhed:

Axel Towers

Arkitekt: Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Bygherre: ATP Ejendomme / PFA Pension

Over for Tivoli er de fem sammenkoblede tårne et op til 61 meter højt kontor-kompleks svunget omkring en hævet byhave, med udsigtsrestaurant i højderne og butikker i gadeplan.

"Arkitekterne har grebet muligheden for at gendigte Axeltorv som en del af Københavns voldanlæg og har placeret de fem runde tårne som punkter i et landskab, ligesom udkigsposterne på volden," roser kommunens bedømmelsesudvalg og supplerer publikumsprisen med en af sine egne bygningspræmieringer.

Se meget mere om Axel Towers her på Magasinet KBH.

Carlsbergfondets Forskerboliger

Arkitekt: Praksis Arkitekter

Bygherre: Carlsbergfondet

I det sydøstlige hjørne af Carlsberg Byen huser de 22 lejligheder udenlandske gæsteforskere bag murværk og en søjlegang inspireret af omgivelserne.

"Arkitekterne har her skabt et hus af en særlig høj og holdbar kvalitet, der med sin inspiration i det gamle Carlsbergs historiske bygninger sætter en høj standard for hele Carlsbergområdet," mener kommunen.

Mærsk Tårnet og SUND Naturpark

Arkitekt: C.F. Møller Architects og SLA

Bygherre: Bygningsstyrelsen

Det 75 meter høje kobbertårn mellem Blegdamsvej og Nørre Allé er et undervisnings- og forskningskompleks omgivet af en lommepark med en zigzaggende gangbro igennem.

"Ved at udforme bygningen som et tårn er der skabt et nyt vartegn – ikke kun for området, men for hele byen. Den nye og offentligt tilgængelige grønne campuspark fungerer samtidig som en bypark for lokalområdet," applauderer kommunen.

Se meget mere om Mærsk Tårnet og SUND Naturpark her på Magasinet KBH.

Dehns Palæ

Arkitekt: Wohlert Arkitekter

Bygherre: Danmarks Apotekerforening

Taget på Apotekerforeningens palæ i Bredgade udbrændte i 2010, men efter syv års arbejde efter de originale teknikker er de totalskadede etager rekonstrueret i deres oprindelige rokoko- og empire-stil.

Og kommunen er imponeret: "Restaureringen er udført med en hidtil uset høj kvalitet, både hvad angår materialer og håndværksmæssig udførelse."

Frihavns Tårnet

Arkitekt: Praksis Arkitekter

Bygherre: Kornaksen

Den ene af de gamle foderstofsiloer i Århusgadekvarteret i Nordhavn er blevet ombygget til en moderne boligejendom pakket ind i et gitternet af altaner.

"På afstand synes bygningen både let og markant på samme tid med en meget velkomponeret facade, der især udfolder sin berettigelse, når man kommer tæt på," lyder det begejstret fra kommunen.

Se meget mere om Frihavns Tårnet her på Magasinet KBH.

The Silo

Arkitekt: COBE

Bygherre: Union Holding / NRE

Den anden af de gamle foderstofsiloer i Århusgadekvarteret i Nordhavn er også blevet ombygget til lejligheder, med en ny markant frakke i galvaniseret stål og en restaurant på toppen.

"Med et råt facadeudtryk, der besidder en særlig skulpturel karakter, sender siloen tankerne hen på Nordhavnens tidligere industrihistorie og fremstår som et fyrtårn i den nye bydel," jubler kommunen.

Se meget mere om The Silo her på Magasinet KBH.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling