pixel

Drage­springvandet bliver Rådhus­pladsens nye samlingspunkt

Arbejdet med at skabe et nyt knudepunkt på byens centrale plads er gået i gang.

dragespringvandet rådhuspladsen

Har man i nærheden af Rådhuspladsen de sidste par dage hørt nogle meget høje, og meget dumpe, lyde, så hænger de sammen med drager — altså den slags der flyver i luften og spyer ild.

Lige midt på Rådhuspladsen rager en rambuk i disse dage godt op i landskabet. I korte salver banker den sig ned i undergrunden og sender en tung, dyb rumlen ud over det indre af hovedstaden. Omkring den er en stor del af pladsen spærret af, og forvirrede efterårsturister undrer sig over, hvad der foregår.

En diskret plakat på indhegningen fortæller dog, at her er man i gang med at genetablere et springvand — og det hele handler selvfølgelig om 'Dragespringvandet'.

'Genetablering' er dog ikke helt præcist, for Dragespringvandet har faktisk aldrig stået midt på Rådhuspladsen.

I 67 år — frem til 2020 hvor det blev taget ned — levede det en lidt diskret tilværelse helt ude i kanten af pladsen, kun et par skridt fra den brusende biltrafik på H.C. Andersens Boulevard.

Netop boulevardens trafik var årsag til dén placering, for i 1953 måtte springvandet vige sin originale plads, da det fransk inspirerede haveanlæg på Vester Boulevard blev ryddet til fordel for anlægget af en gennemfartsvej helliget byens tiltagende bilisme.

Tidligere var springvandet en del af dét anlæg, men bilerne overtog pladsen, springvandet blev flyttet 25 meter, og to år senere — i 1955 — skiftede Vester Boulevard navn til H.C. Andersens Boulevard.

Ved samme lejlighed blev springvandet gjort mindre, da yderkummen blev pakket sammen og sendt til opmagasinering. Bilerne var ankommet, og der var ikke længere plads til så stort et springvand, mente man dengang.

Samlingspunkt for?

Men nu kommer yderkummen igen, og Dragespringvandet vil blive mere prominent, end det nogensinde har været tidligere.

I fuld størrelse — og placeret centralt på pladsen — kan man nok fremover forvente mange iskager og take-away kopper kaffe indtaget på den lave mur hele vejen omkring kummen. Liggende lige ved siden af den direkte forbindelse mellem Rådhuspladsens fodgængovergange til Strøget og Vesterbrogade, vil tusinder passere lige forbi springvandet hver dag. Og da alle den i dag ret tomme Rådhusplads' bænke er placeret helt ude i kanten af pladsen — tæt ved biltrafikken — vil Dragespringvandets kumme byde på en ny, og mere rolig, mulighed for at sætte sig ned.

Man kan dog måske også forestille sig indtagelse af andet end caffe latte og ispinde fra Hansens her i hjertet af "fest-København" — mellem øl- og burgerbarer i Vestergade og den "billige ende" af Strøget og striben af værtshuse på Vesterbro Passage.

Måske med frygt for et kommende, alkoholdrevet blodbad omkring Dragespringvandet har Københavns Kommune for tiden investeret skattekroner i en lysreklame, der maner til mere pli og hensyn lige over rambukkens repeterende dunk ned i undergrunden.

På hjørnet af Vesterbrogade og H.C. Andersens Boulevard skifter et lysskilt på taget for tiden fra reklamer for Scottish Pub og baren Proud Mary til velmenende ord fra Rådhuset:

"Nogle er i byen for at feste ... andre fordi de bor her. Tak fordi du viser hensyn."

Ikke længere en spytbakke

Mere hensyn kan også springvandet selv håbe på. For hvor den snarlige genkomst nok er populær blandt mange af dagens københavnere, så har det ikke altid været sådan. 

Da Amagertorv skulle have et springvand i 1889, tabte Dragespringvandet en designkonkurrence til Storkespringvandet, og taberen blev i stedet installeret på Rådhuspladsen i 1904. Men det var ikke ret populært og fik hurtigt tilnavnet 'Spytbakken', så man kan forestille sig, hvordan Dragespringvandets tilværelse har været i starten af det 20. århundrede.

Forhåbentlig bliver den en hel del bedre, når springvandet er tilbage næste forår — i maj 2023. Det skulle oprindeligt have stået klar her i foråret 2022, men undervejs i processen vurderede Københavns Kommune, at arbejdet var underfinansieret, og derfor blev flytningen sat i bero.

Fordi det blev sat på pause i en periode, vurderede man i 2021, at man ikke kunne nå at gøre arbejdet færdigt, inden Tour de France skulle køres omkring Rådhuspladsen i sommeren 2022. Og for at undgå at Rådhuspladsen også var byggeplads midt i cykelløbet, valgte man til sidst at udskyde opstart med flere måneder — til efteråret 2022.

Dén forsinkelse endte i sig selv med at koste skatteyderne tre mio. kr., og dertil kom merudgifter på godt seks mio. kr. i forhold til de originale estimater.

De københavnske politikere valgte dog i september 2021 at bevillige de ekstra penge, så flytningen kunne komme i gang her i efteråret.

I sidste ende lyder regningen for flytningen på 20,7 mio. kr. De 6,6 mio. er betalt af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, men resten har de københavnske skatteydere selv finansieret.

OBS

En tidligere version af artiklen angav, at omkostningerne ved at flytte springvandet holdt sig inden for det originale budget på 11,5 mio. kr. Det var forkert, og artiklen er opdateret. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

jan.gralle
Placeringen af Dragespringvandet er for sent at ændre, men jeg tænker på både begrebet horror vacui (frygt for det tomme rum) og ordsproget om at være en hund i et spil kegler, når jeg ser planen for en ny placering. Springvandet har slet ikke har format eller størrelse til en centrering, men passer så fint til sin diskrete placering på sidelinjen. Derudover vil springvandet da rent praktisk være i vejen ved store arrangementer, som fx Tour de France-hyldesten eller mindekoncerten for Kim Larsen. Nå, vi får se.
Jan Koed jan.gralle
Helt enig.
evavib
Dragespringvandet 1912: https://kbhbilleder.dk/kbh-museum/85216
evavib
Tillykke København. Glæder mig til at se Dragespringvandet i sin flotte, oprindelige skikkelse.
jan.gralle
Uderkummen havde vi stor glæde af på Brønshøj Torv, da den var placeret her fra 1973 til 2001, især børnene, for den havde en hel passende størrelse for et soppebassin. Og på Holger Damgaards foto kan man se, at børn i 1920'erne også kunne finde ud af at bruge den.
Jan Koed
Jeg har tidligere argumenteret for, at springvandet i sin nye placering forholder sig stringent til Vesterbrogades byrumsakse (ikke det skævvredne gadeforløb) og Frihedsstøtten. Det kommer desværre nok ikke til at ske.
idakatrineh
Jeg håber det bliver en succes, da jeg selv har foreslået det som en forbedring af Rådhuspladsen udfra en sammenligning med Trevi-Fontænen i Rom. Vi må håbe det vil blive behandlet godt
ida marie stausholm
Glimrende idé med flytning af springvandet!

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling