pixel

Flytningen af Drage­spring­vandet er gået i gang

Dragespringvandet bliver nu taget ned for at blive renoveret og genopført på midten af Rådhuspladsen.

storkespringvandet

Efter 116 år i yderkanten af Rådhuspladsen er Dragespringvandet endelig på vej til at få en mindre akavet beliggenhed.

Den længe planlagte nedtagning af det ikoniske springvand i bronze og granit er netop begyndt og vil efter planen stå på frem til december. Derefter skal springvandet renoveres og genopføres på en ny, prominent placering midt på Rådhuspladsen. 

I forbindelse med den nye placering vil Dragespringvandet blive genforenet med det 14 meter brede yderbassin, som frem til 1954 omkransede den nuværende fontæne.

Yderbassinet blev fjernet i forbindelse med, at den daværende Vestre Boulevard blev omdannet fra en tosporet gade med grønne haveanlæg til den nuværende, syvsporede gennemfartsvej, H.C. Andersens Boulevard. 

Samtidig blev Dragespringvandet rykket 25 meter længere ind på Rådhuspladsen til den placering, den nu bliver flyttet fra.

Yderbassinet blev fra 1973 sendt på aftægt på Brønshøj Torv, hvor det stod indtil 2001. De seneste 19 år har bassinet stået opmagasineret.

"Spytbakken" blev vraget

Dragespringvandet har fra begyndelsen levet en omtumlet tilværelse. 

Det blev oprindelig tegnet af kunstnerne Thorvald Bindesbøll og Joachim Skovgaard i 1889 i forbindelse med en konkurrence om et springvand til Amagertorv, men det tabte til Storkespringvandet og endte i stedet med at blive opført på Rådhuspladsen i 1904.

I begyndelsen blev springvandet mødt med voldsom kritik i pressen og fik i folkemunde øgenavnet "spytbakken".

Først i 1923 blev den karakteristiske tyr i springvandets midte tilføjet, og i 1953 måtte springvandet så vige for fremskridtet og indtage sin hidtidige udkantsplacering.

Nu har et nyt fremskridt i form af metrobyggeriet så afstedkommet endnu en omvæltning for den gamle fontæne.

Det koster 11,5 millioner kroner at renorere og flytte Dragespringvandet ind på midten af Rådhuspladsen. Heraf er 6,6 millioner doneret af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Det forventes, at Dragespringvandet kan genindvies på sin nye placering i foråret 2022.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling