pixel

Ja, Drage­spring­vandet kommer ind på midten

Med ny central placering bliver der plads til forsvundet bassin.

Dragespringvandet 1923

Det blev sådan set besluttet allerede i 2016, men alligevel var det ikke helt sikkert: At Dragespringvandet på Rådhuspladsen skulle flyttes ind på midten af pladsen, når byggeriet af Cityringen var afsluttet.

Igangsættelse af arbejdet var nemlig betinget af, at Københavns Kommune på budgettet for 2020 kunne, og ville, afsætte de nødvendige millioner til arbejdet. Men det besluttede politikerne for få dage siden at gøre, og dermed kan arbejdet gå i gang til næste år.

Den samlede pris lyder på 11,5 mio. kroner. Kommunens egen anlægsbevilling på 4,9 mio. kroner udløser en fondsbevilling på 6,6 millioner, der allerede var givet tilsagn om, men som var betinget af kommunens medfinansiering. Og med dén nåede man altså målet på de 11,5.

Den dragevenlige giver er Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Mere vand og mere plads

Dragespringvandet ligger i dag lidt mærkeligt placeret — helt ude i kanten af Rådhuspladsen. Det har ligget nogenlunde på sin nuværende position siden sin fødsel 1904, men oprindeligt i en større udgave. De første 50 år bød et bassin omkring springvandet på mulighed for at køle fødderne på varme sommerdage.

I sine første fem årtier lå springvandet nemlig ikke klods op af en 7-sporet bilvej, men ud for Rådhushaven — tæt ved den daværende Vestre Boulevard, der var et slags haveanlæg, som løb igennem byen med en enkelt vognbane på hver side. Så dengang der var plads til plaskende børnefødder.

Men da bilerne for alvor rullede ind i byen i midten af 50'erne — og Vestre Boulevard blev til den brede og stærkt trafikerede H.C. Andersens Boulevard — måtte man, for at få plads til alle bilerne, både flytte springvandet en smule længere ind på pladsen og helt fjerne det ydre bassin.

Når Dragespringsvandet er taget ned og genopbygget i foråret 2022, bliver det dog med den 14 meter brede kumme tilbage, hvor den hører til — for første gang i 68 år.

Dermed vil man fremover kun skulle gå godt 20 meter fra Rådhuspladsens metrotrappe til nærmeste soppemulighed.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling