pixel

Efter kritik: Mere luft omkring Posttårnene

Den reviderede plan for mega-projektet på Postgrunden har færre tårne og mindre domicilbygninger.

postgrunden fugleperspektiv nord

Efter at have nedstemt dem to gange tidligere besluttede byens politikere sig i september for, at en hel stribe af runde højhuse skal rejse sig på Postgrunden lige bag Hovedbanegården i hjertet af København. Der skal de op til 115 meter høje posttårne erstatte hovedstadens udtjente postterminal fra 1979 med et nyopført business district med masser af kontorer, hotellejligheder og udsigtsboliger.

Men skitseforslaget til det omdiskuterede multimilliard-byggeri blev vedtaget med et smalt flertal og en del forbehold. Og i viderebearbejdelsen frem mod et egentligt lokalplansforslag er investoren bag projektet, pensionsselskabet Danica, nu klar med nye reviderede fremtidstegninger af Postgrunden.

Selv om højhuse nærmest per automatik er kontroversielle i København, så har meget af kritikken koncentreret sig om en lavere, men meget lang kommende domicilkarré på Postgrundens ydre flanke mod Bernstorffsgade. Den er blevet skældt ud for, at man river Postterminalens betonmur mod den omgivende by ned, kun for at opføre en ny og mere fancy afskærmning.

Derfor foreslår Danica nu i stedet at hugge domicilet over på midten til to adskilte bygninger med en gangbro imellem. Det skaber en ekstra indgangsportal ind i det kommende kvarter fra Bernstoffsgade lige over for Polititorvet, i en akse fra Politigården.

Samtidig gøres domicil-halvdelen tættest på gamle Centralpostbygningen 10 meter lavere, så nytilkommeren flugter med det tidligere posthovedsæde fra 1912, der snart får nyt liv som hotel i Postgrundens nordligste ende ud mod Tietgensgade.

Minus tre tårne

Med den opdelte domicil-bygning forsvinder også de tre kontortårne, der i skitseforslaget var placeret i karréens gårdrum og tronede op til 70 meter ud mod Bernstorffsgade. I stedet overdækkes de nu to gårde til hver deres atrium med nogle runde, integrerede siloer, der fire steder bryder gennem tagene med enkelte yderligere etager.

Dermed ryger hele planens samlede bestand af fritstående posttårne ned fra 10 til de 7, der er placeret inderst på Postgrunden langs banelegemet.

Københavns Kommunes politikere forventes at skulle forholde sig til et lokalplansforslag med det reviderede design i starten af 2017, og er der stadig flertal, skal Postgrunden derefter i offentlig høring inden den endelige vedtagelse. Kommer den inden udgangen af 2017, kan posttårnene stå rejste i 2020-21.

Se mange flere detaljer om planen for Postgrunden her på Magasinet KBH, hvor du også kan følge byggeriet på Postgrundens projektside.

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling