pixel

Efterslægtens hængende kværn

Nordvests nyeste hang-out er en skulpturel plads fuld af flippede detaljer.

En sammenbukket motorcykel af kinesisk fabrikat hænger i toppen af en høj, terrakotta-farvet betonbue, og fra dens tank drypper vand ned i et kar. Smådelene fra kværnen er spredt ud over området. Det lyder som en scene fra en film – er et vildt motorcykel-stunt endt i en ulykke?

Kort
Pladsen foran HF-Centret Efterslægten

Næh, det er ikke et filmscenarie, men bare en del af pladsen foran HF-Centret Efterslægten. Her på et hjørne ved Utterslev Torv har kunstneren FOS forenet skulptur og arkitektur i et nyt hang-out for skolens elever og områdets beboere.

Nordvests renæssance er måske ellers ikke nået helt her ud for enden af Rentemestervej endnu, men det kan komme, når først byens instagrammere opdager den detaljespækkede plads og dens mange vinkler og kroge.

En hel serie af de ler-røde pavilloner med gotiske spidsbuer og andre åbninger er skudt op på et gråt beton-gulv med klinke-mosaik. De geometriske strukturer hænger sammen og danner deres egen lille labyrint med indbyggede borde/bænke-hjørner, hvor man kan finde læ, hvile og hinanden.

Pladsen er en gave fra Ny Carlsbergfondet. Den ligger mellem HF-centrets ældre, renoverede gymnastiksale og en nybygget sportsal og fungerer som en slags arkitektonisk lim mellem det nye og gamle. Terrakottaen refererer til de oprindelige bygningers røde tegl, den grå belægning spejler tilbygningens materialer. Og som et sammenstød, der næsten lige er sket, hænger mortorcyklen altså så der fra en af pavillonerne. Har du øjnene med dig, kan du blandt andet også finde nogle lilla rør og en gammel skibsklokke.

Fakta

Your Succes is Your Amnesia

Efterslægtsvej 5, 2400 Kbh NV

En skulpturel plads på 700 m2 skabt af kunstneren FOS til HF-Centret Efterslægten, doneret af Ny Carlsbergfondet.

Til pladsen er brugt 40 m3 terrakottafarvet beton, 320 m2 beton til belægning, 120 m2 klinker, 220 m2 asfalt, 1 motorcykel, 1 knallert, 1 klokke, 5 lamper og 1 renoveret karnap samt 3 træer.

FOS

Alias kunstneren Thomas Poulsen, født 1971.

Uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 1993- 1999. Modtog Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat i 2006 og Carl Nielsens & Anne Maries billehuggerlegat i 2010.

Har tidligere sammen med kollegaen Kenneth Balfelt redesignet Mændenes Hjem på Istedgade.

Om magt og hukommelse

Men man tager fejl, hvis man tror, at FOS bare prøver at være lidt flippet. Han kalder pladsen og værket 'Your Succes is Your Amnesia' og det er alvorlige tanker bag:

»Jeg har den holdning, at arkitekturen skal forholde sig i kraftigere vendinger til vores omgivelser, da vi i stigende grad går mod formløshed,« siger FOS med det borgerlige navn Thomas Poulsen.

Han forklarer, at mens pavillonerne og belægningen refererer til en fortid, der var engang – måske kloster-gange og et kirkegulv – kunne motorcyklen repræsentere noget, som lige er sket og som braser ind i den gamle tid.  En tid som vi, og ungdommen der bliver uddannet på Efterslægten, skal lære fra. I følge kunstneren lever vi nemlig i et samfund, hvor magthavere skaber deres egne fortællinger, som ofte er fiktioner: 

»Det gælder politiske fiktioner, økonomiske fiktioner og også arkitektoniske fiktioner. De siver langsomt ind, forveksles og lader sig sammensmelte med virkeligheden,« uddyber FOS.

Titlen 'Your Succes is Your Amnesia' betyder altså, at succes på magtens præmisser også er et hukommelsestab. Og FOS vil med sin skulpturelle plads tilføje skolen noget æstetisk værdi, fordi uddannelse er den væsentligste vej til at genkende myter, fiktioner og løgne – og finde den sande historie.

Giv det en tanke i frikvarteret, eller mens du oploader dit foto på insta af den skrottede kværn i betonbuen.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling