pixel

En rød ørnevinge over Sydhavnen

Skulpturelle Belvederebroen på Enghave Brygge er en ny lille smutvej gennem byen for din cykel – foldet som origami i røde stålplader.

sla belvederebroen enghave brygge

Der er for alvor kommet hul igennem for brobyggeriet i Københavns havn. Få måneder efter Inderhavnsbroen endelig åbnede, står endnu en gang- og cykelbro klar og tilbyder sig som ny smutvej gennem byen: Belvederebroen over Belvederekanalen i Sydhavn.

Tæt ved H.C. Ørstedsværket og Supermarco kobler den 25 meter lange og 6 meter brede stibro de to byggeboomende sydhavnskvarterer Enghave Brygge og Frederiks Brygge direkte sammen, så de bløde trafikanter kan smutte indenom den besværlige og tungt motoriserede Vasbygade.

Dermed lukker Belvederebroen også det sidste missing link i Havneringen, den 13 km lange rute, der gør det muligt at hjule/vandre/løbe med københavnsk havneudsigt (og lidt god vilje) hele vejen rundt mellem Nyhavn i Nord og Sluseholmen i Syd.

Kort
Belvederebroen

Fakta

Belvederebroen

Midlertidig stibro over Belvederekanalen i Sydhavn.

Designet af SLA for Københavns Kommune.

Pris: 5 mio. kroner.

Inspireret af origami og stiletter

Belvederebroen er designet af arkitekterne fra SLA som et lille farverigt og poetisk indslag i det ellers stadig ganske grå og rå tidligere havneindustriområde.

Den er konstrueret i stål efter principperne bag origami, og de foldede stålplader giver broen en meget stor styrke.

Selve udformningen kalder SLA for en ørnevinge, hvor siderne er fjerene og selve gangbroen er ryghvirvlen. Broens foldede sider rejser sig fra landkanten og bliver mere og mere vertikale ind mod midten af broen.

Det vingelignende design skal give Belvederebroen et let og svævende udtryk, som er farvet iøjnefaldene rødt som en direkte hilsen til facaden på naboen og Enghave Brygges arkitektoniske vartegn H.C. Ørstedsværket.

Hvis broens røde nuance virker bekendt, har du måske en dyr smag i fodtøj – farven er nemlig den såkaldte Rouge Louboutin, kendt fra sålerne på den franske skodesigner Christian Louboutins stiletter.

Broens inderside er foret med en sort og lyddæmpende gummibelægning.

Mens vi venter på den rigtige bro

Trods de mange tanker bag udformningen af Belvederebroen er den faktisk blot en midlertidig løsning på de manglende lokale forbindelser.

Den "rigtige" bro kommer nemlig i 2018, et par hundrede meter derfra, tæt ved den fremtidige metrostation:

Broen over Frederiksholmsløbet vil gå mellem Enghave Brygge og Teglholmen og dermed skabe en endnu mere direkte rute langs med havnen.

Den bliver designet af et andet arkitektfirma, COBE,  til at være et nyt samlingspunkt i Sydhavnen med en meget lang bænk, der slænger sig over broen.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Vesterbro
Godsbaneterrænet omdannet til Vesterbros nye grønne hjerte.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling