pixel

Er der lys på vej til det mørke København?

København er en mørk by. Nogle kalder det puritansk og gammeldags, mens tilhængere af den dunkle hovedstad kalder det poetisk og godt for helbreddet.

Mørkt København Nikolaj Kirke

Går man en tur omkring Kongens Nytorv en kold aften i marts, er mørket umuligt at overse. Magasin du Nord ligger som en enlig oase af lys omringet af mørke facader. Mellem to gamle københavnerlygtepæle står en statue af søhelten Niels Juel. Det er imidlertid ikke muligt at se her i natten. Her er det bare en silhuet af mand, der ikke lader sig identificere på afstand. Et par hundrede meter derfra ligger Holmens Kirke begravet i et hav af nattemørke.

Det elektriske lys har strålet i København, siden de sidste svagt lysende gaslygter blev erstattet af elektriske gadelygter i 1959. Men her 60 år senere er det som om, at det aldrig er blevet rigtig lyst i mørket.

Den mørke by er med tiltagende styrke genstand for en debat, der omhandler alt fra tryghed, turisme og københavnernes helbred til, helt fundamentalt, livskvaliteten for de tusindvis af mennesker, der har deres liv i København — også om aftenen og natten.

Få adgang som fuldblodsmedlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Liv
  • Indre By
Byens butikker vil skrue op for lysudsmykningen af bygninger og torve i den mørke tid, men kommunen siger nej til at splejse.
  • Byens Rum
  • Nørrebro
Københavns mest ikoniske lysreklame er kommet hjem igen efter ni måneders genhusning på Lolland.

seneste KBH+

  • KBH+
  • København
"Rotter med vinger," bliver de kaldt. Men er duerne virkelig så slemme, eller er vores foragt bare et symptom på et syn på byen der er ved at ændre sig?
  • KBH+
  • København
København vokser og skriger på flere indendørs kvadratmeter, og her rummer byens kirker et potentiale. Men politikerne vægrer sig ved at tage stilling til et ømtåligt spørgsmål. Skal flere kirker bruges til andre formål, ser det ud til, at københavnerne selv må op af stolen.

seneste
opinion

close logo

Opmærksomhed og debat giver bedre by

Støt Magasinet KBH – fra kun 20,-/md.