pixel

Byens effektlys er tilbage

Efter to års spareøvelse er der igen sat strøm til — fra gamle kirker med oplyste facader til spotlamper på byens nye pladser.

israels plads, rendering, aften

Måske vidste du ikke, den var væk, men nu er den i hvert fald tilbage: Belysningen der iscenesætter flere af byens facader, træer og kunstværker og skaber lidt ekstra stemning i aftenskumringen.

I 2022 blev det ellers besluttet at skrue ned for festlighederne og slukke den såkaldte 'effektbelysning' 31 steder i byen.

Og samtidig blev styrken af gadebelysningen skruet ned med 10 procent. Begge dele for at spare lidt på strømmen efter energi-markedets reaktion på krigen i Ukraine.

Siden da er kilowatt-priserne røget ned, og for nyligt besluttede et enigt kor af politikere, at en stor del af effektbelysningen igen skulle back in town til glæde for byens borgere og turister.

Og det er den nu kommet.

Seværdigheder lyst op igen

De mange lysinstallationer dækker blandt andet over facadeoplysning, nedgravet lys, spots med mønstre, LED-bånd i siddemøbler og kunstbelysning med farvet lys.

Alt sammen er det effekter, der for mange nok gør byen lidt mere spændende og overraskende at bevæge sig igennem i de sene aftentimer — men som der altså blev slukket for i sparetiderne.

Den genoprettede lyskunst kan nu igen ses på flere facader på kendte københavnske bygningsværker.

I Indre By vil blandt andet Nikolaj Kirke, Vor Frelser Kirke samt dele af Christiansborg og rådhuset facade således lyse op igen, når mørket falder på.

Længere fra bymidten vil der igen komme lys på Grundtvigs Kirkes facade, så den kommer til skue fra nær og fjern på Bispebjerg bakke.

Til gengæld skal vi af gode — eller måske rettere sagt dårlige — grunde ikke forvente at se Børsens dragespir lyse op igen lige foreløbig.

Blandt de københavnske monumenter og kunstværker der har genfundet lyset er Absalonstatuen, Den lille Havfrue, Gefionspringvandet og undervands-statuen Agnete og Havmanden lige ved Højbro, der har lagt navn til Højbro Plads.

Selvom lyset på Agnete og Havmanden nu igen er tændt, oplyser kommunen dog, at det p.t. ikke virker optimalt. Det er ellers ikke mere end ti år siden, at statuen sidst blev renoveret og fik nyt lysdesign — men undervandsbelysning er mere udsat for elementerne end den, man finder oven vands.

Skal lysanlægget renoveres eller udskiftes, kræver det, at politikerne afsætter penge til det på byens budget for 2025. 

Nyt lys på nye byrum

Det er ikke kun lyset på de ældre bygninger og monumenter i byen, der har været slukket et par år. Også nyere byrum — hvor lyseffekterne fra start har spillet en bærende rolle — er nu blevet genbelyst.

Langs Superkilen på Nørrebro er der kommet strøm på de store neon-skilte hentet fra alle verdens afkroge.

På Israels Plads lyser det lange LED-kantbånd, der underbelyser og iscensætter pladsens "hævning", op igen.

Langs Havneparken på Islands Brygge er der kommet gang i lyset i belægningen og i vægarmaturer.

Og i Nordvest Parken ved Hulgårds Plads — hvor effektbelysning har været parkens specialitet siden den i 2009 blev tændt op og indviet — er de mange stjerne-forms spotlys også tændt op igen.

Alle de slukkede lys skulle ifølge Københavns Kommune gerne være blevet tændt her med udgangen af maj og dermed nu i gang igen.

Også den almindelige gadebelysning har fået sit gamle blus tilbage efter altså at være blevet neddroslet med ti procent.

Teknik- 0g Miljøforvaltningen oplyser ellers, at ti procent mindre lysstyrke ikke er noget, man normalt lægger mærke til med det blotte øje.

Når der alligevel er skruet op igen, skyldes det, at den reducerede styrke var lavere end vejreglernes anbefalinger — og at de ekstra lumen gavner svagtseende.

Da knap halvdelen af gadelyset i byen styres centralt, har kommunens medarbejdere heldigvis ikke skullet løbe alt for meget rundt i byen for at skrue på pærene.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

larslh95
I forbindelse med et højt profileret “kvarterløft” i Holmbladsgade blev der for år tilbage blandt andet opsat nogle store fine bronzestandere med lys i. De er stadig slukkede.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling