pixel

Meget mere vinterlys på København

Byens butikker vil skrue op for lysudsmykningen af bygninger og torve i den mørke tid, men kommunen siger nej til at splejse.

københavns rådhus vinterlys

De røde julehjerter er blevet tændt over Strøget, og til februar vender byens nye lysfestival tilbage med en stribe spredte installationer i gaderne. Men i det meste af den mørke vinter er det ellers som sædvanlig op til et stormagasin hist og et luksushotel pist at sætte lys på det indre København.

I stedet kunne byens gæster og de shoppende københavnerne lyses i møde af store, stemningssættende vinterudsmykninger på de mest markante bygninger og centrale torve:

Hvad med rådhustårnet streget op med lyslinier og domkirken klædt i glimtende stjernedrys? Storkene på Storkespringvandet indkaldt til lysende pakkebudsassistance, eller måske en kæmpe julekugle på taget af Nørreport?

Det er nogle af de eksempler på, hvordan vinterbelysningen kunne fornyes og tages til det næste niveau, som handelsstandsforeningen i Indre By har udviklet og foreslået Københavns Kommune – men fået nej til.    

»Vi vil sætte København på kortet som Skandinaviens bedste juleby og ikke lade Stockholm løbe med den titel, på samme måde som de uden kamp promoter sig som Skandinaviens Hovedstad,« siger direktør John Hansen fra KCC (KBH - Commerce & Culture).

Ny opmærksomhed, større tryghed

Interesseorganisationen for over 250 erhvervsdrivende i København K er i forvejen ansvarlig for de nuværende juleudsmykninger i gågaderne, som finansieres af butikkerne i den enkelte gade.

Derfor er det primært hovedstrøgene, der er oplyst, men inspireret af blandt andet Helsingborg har KCC ambitioner om også at få sidegaderne, nichekvarterene, vartegn, torve og pladser til at lyse mere op og få ny opmærksomhed i den mørke tid.

»Meningen er, at de installationer, der ikke er for julede, kan blive siddende frem til og indgå i Copenhagen Lightfestival. Så både herboende og turisterne vil opleve en åben og imødekommende storby i flere mørke måneder af året til glæde for alle. Også trygheden vil få et ryk opad, når mere er oplyst end tidligere,« uddyber John Hansen.

Tændt fra november til marts

Blandt andet også Rundetårn, Kultorvet, Det Kongelige Teater og Nikolaj Plads har KCC fået udarbejdet lysende udsmykningsforslag til. Den fulde pakke i det tre-årige projekt Vinterlys tæller op til 18 nye lysinstallationer på lokationer i Indre By, der skal være tændt fra midt i november til udgangen af februar.

Det vil koste godt 9 mio. kroner for de tre år. Politikerne i Kultur- og Fritidsudvalget har afslået en ansøgning fra KCC på de 4 af millionerne.

»Det er en pæn investering, som vi ikke kan løfte alene, og vi havde i lang tid en god dialog med kultur- og fritidsforvaltningen. Desværre gav det ikke det ønskede resultat. Men vi kæmper ufortrødent videre, og vi vil finjustere yderligere og gentage vores ansøgning, med de justeringer vi nu finder frem til,« forsikrer John Hansen fra KCC.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling