Meget mere vinterlys på København
Byens butikker vil skrue op for lysudsmykningen af bygninger og torve i den mørke tid, men kommunen siger nej til at splejse.
De røde julehjerter er blevet tændt over Strøget, og til februar vender byens nye lysfestival tilbage med en stribe spredte installationer i gaderne. Men i det meste af den mørke vinter er det ellers som sædvanlig op til et stormagasin hist og et luksushotel pist at sætte lys på det indre København.
I stedet kunne byens gæster og de shoppende københavnerne lyses i møde af store, stemningssættende vinterudsmykninger på de mest markante bygninger og centrale torve:
Hvad med rådhustårnet streget op med lyslinier og domkirken klædt i glimtende stjernedrys? Storkene på Storkespringvandet indkaldt til lysende pakkebudsassistance, eller måske en kæmpe julekugle på taget af Nørreport?
Det er nogle af de eksempler på, hvordan vinterbelysningen kunne fornyes og tages til det næste niveau, som handelsstandsforeningen i Indre By har udviklet og foreslået Københavns Kommune – men fået nej til.
»Vi vil sætte København på kortet som Skandinaviens bedste juleby og ikke lade Stockholm løbe med den titel, på samme måde som de uden kamp promoter sig som Skandinaviens Hovedstad,« siger direktør John Hansen fra KCC (KBH - Commerce & Culture).
Ny opmærksomhed, større tryghed
Interesseorganisationen for over 250 erhvervsdrivende i København K er i forvejen ansvarlig for de nuværende juleudsmykninger i gågaderne, som finansieres af butikkerne i den enkelte gade.
Derfor er det primært hovedstrøgene, der er oplyst, men inspireret af blandt andet Helsingborg har KCC ambitioner om også at få sidegaderne, nichekvarterene, vartegn, torve og pladser til at lyse mere op og få ny opmærksomhed i den mørke tid.
»Meningen er, at de installationer, der ikke er for julede, kan blive siddende frem til og indgå i Copenhagen Lightfestival. Så både herboende og turisterne vil opleve en åben og imødekommende storby i flere mørke måneder af året til glæde for alle. Også trygheden vil få et ryk opad, når mere er oplyst end tidligere,« uddyber John Hansen.
Tændt fra november til marts
Blandt andet også Rundetårn, Kultorvet, Det Kongelige Teater og Nikolaj Plads har KCC fået udarbejdet lysende udsmykningsforslag til. Den fulde pakke i det tre-årige projekt Vinterlys tæller op til 18 nye lysinstallationer på lokationer i Indre By, der skal være tændt fra midt i november til udgangen af februar.
Det vil koste godt 9 mio. kroner for de tre år. Politikerne i Kultur- og Fritidsudvalget har afslået en ansøgning fra KCC på de 4 af millionerne.
»Det er en pæn investering, som vi ikke kan løfte alene, og vi havde i lang tid en god dialog med kultur- og fritidsforvaltningen. Desværre gav det ikke det ønskede resultat. Men vi kæmper ufortrødent videre, og vi vil finjustere yderligere og gentage vores ansøgning, med de justeringer vi nu finder frem til,« forsikrer John Hansen fra KCC.