pixel

Ørsted vil gøre slumrende Turbinehallerne til nyt eventsted

Klassisk industribygning i Indre By kan genåbne som rum til markeder og shows, men naboer frygter mere støj og møg.

power hall elværk adelgade visualisering

Hvis du har boet i København i mange år, får navnet “Turbinehallerne” sikkert en lille klokke til at ringe i et fjernt hjørne af din hukommelse.

Det er dog tilgiveligt, hvis du ikke helt kan placere den, for selv om Det Kongelige Teater havde scener i de gamle elværksbygninger i Adelgade i et helt årti, er det nu hele 12 år siden, at Turbinehallerne lukkede dørene efter at have spillet den sidste forestilling. 

Siden har den såkaldte elværksgrund mellem Adelgade og Borgergade ligget øde hen og skabt en stedse mere dyster stemning af industrielt forfald lige rundt om hjørnet fra Kongens Have og Kongens Nytorv. Københavns Kommune har da angiveligt også flere gange bedt ejendommens ejer — energikoncernen Ørsted — om at finde en anvendelse af bygningerne, der blev mere og mere grafittiovermalede og utryghedsskabende som årene gik.

Nu er der så endelig kommet en plan på bordet for den mest markante af bygningerne på Elværksgrunden — det gamle kedelhus fra 1894 på Adelgade 10.

Ørsted vil afprøve mulighederne for at udvikle ejendommen til et andet formål og ønsker derfor at ombygge bygningen indvendigt, så den i en periode kan bruges som et forsamlingslokale med plads til 550 mennesker. Forsamlingshuset, der får navnet "Power Hall", skal for eksempel kunne bruges til at afholde madmarked, modeshows, loppemarkeder og koncerter. 

Bygningen består af en etage i gadeplan på 560 m2 og en kælderetage på samme areal, som ikke vil skulle bruges i forbindelse med forsamlingsstedet.

Ombygningen vil blandt andet omfatte nedtagning af gammelt teknisk inventar fra elværkstiden, etablering af en ny toiletbygning, nye ind- og udgange samt handicapfaciliteter. Årstiderne Arkitekter og Sweco skal stå for ombygningen.

De store forandringer kræver dog en tre-årig dispensation fra lokalplanen, da området i den nuværende lokalplan er udlagt til offentlige tekniske anlæg.

Frygt for mere larm og affald

Nu kan man så tro, at alt er rosenrødt: En forfalden skamplet på kvarteret bliver shinet op, og der bliver skabt liv i et øde og utrygt område. Men så enkelt er det selvfølgelig ikke.

Elværksgrunden ligger nemlig i periferien af et af Indre Bys mest berygtede gå i byen-kvarterer omkring Gothersgade, hvor fordrukkent råberi, slagsmål, smadrede flasker og bræk og tis på trappestenene er en fast del af døgnrytmen.

Københavns Kommune har modtaget i alt 18 høringssvar til projektet, og af dem er hele 16 kritiske. Beboerne i området frygter, at et eventsted med blandt andet koncerter og udskænkning af alkohol i aften- og nattetimerne ikke blot vil forværre alle de problemer, der er i forvejen er med støj og affald i Gothersgade, men også trække alle generne ned i Adelgade.

Flere af høringssvarene er dog samtidig positivt stemte over for, at der endelig sker noget med den øde elværksgrund — de ønsker bare ikke at få forværret de eksisterende forhold.

Kommunens Teknik- og Miljøudvalg skal på et møde 11. maj tage stilling til, om Ørsted skal have dispensation fra lokalplanen til at føre Power Hall-projektet ud i livet.

Hvis udvalget vil imødekomme beboernes ønsker om ikke at sætte yderligere tryk på nattelivet i kvarteret, kan det eventuelt begrænse dispensationen, så bygningen kun kan bruges til arrangementer i dagtimerne — for eksempel loppemarkeder, udstillinger og lignende.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling