pixel

97.159 fotos foran Føtex

Supermarked-stamkunde på Vesterbrogade? Så er du sandsynligvis med i Føtex Projektet.

kbh magasin

Fakta

Føtex Projektet

En fotoudstilling af fotograf Simon Høgsberg.

11. februar til 1. april

Øksnehallens foyer
Halmtorvet 11, Kbh V

Hverdage klokken 11-17
Weekender klokken 13-17

Entreen er gratis

I april 2010 satte fotografen Simon Høgsberg sig til rette på et cykelstativ udenfor Føtex på Vesterbrogade. Her tilbragte han 158 eftermiddage og tog i alt 97.159 fotografier af tilfældigt forbipasserende københavnere.

Han var nysgerrig efter en tendens i det danske samfund: at vi danskere ofte ser sørgmodige ud, når vi går alene, selvom vi lever privilegerede liv i et privilegeret samfund.

”Efter et stykke tid blev jeg træt af at jage den tendens,” fortæller Simon Høgsberg.

”Jeg var nødt til at finde en dybere mening og finde ud af, hvorfor det i virkeligheden fascinerede mig at tage billederne.”

_d9n2425.jpg

7.000 stamkunder

Simon Høgsberg uploadede sine 97.159 billeder i Googles fotoprogram Picasa. Programmet har en funktionalitet, som kan genkende ansigter og derved udpege gengangere på de forskellige billeder.

”Jeg har navngivet 7.000 mennesker,” beretter den flittige fotograf.

”Jeg kaldte dem A1, A2, A3 og helt frem til A300. Så begyndte jeg på B1, B2, og sådan fortsatte jeg til alle 7.000 havde fået navne.”

_d9n4280.jpg

Hvor ens vi er

Simon Høgsberg udstiller 300 af sine fotografier i Øksnehallens foyer sammen med et slideshow med 2.200 billeder, som skifter hvert halve sekund.

Og man vil ikke blot kunne opleve billeder taget fra et cykelstativ af tilfældige forbipasserende. Kunstneren har arrangeret billederne kronologisk efter dato, så man kan følge gengangernes udvikling over de 158 dage.

”Fotografierne antyder, hvor ens vi alle er på trods af vores stædige behov for at blive bekræftet i det modsatte,” siger Simon Høgsberg.

_d9n4560.jpg

”Dette behov skaber en afstand til og frygt for hinanden. Hvis man kunne give slip på afstanden og frygten, kunne vi bygge en kultur med benzin på. Mennesker ville være åbne for at indgå i kreative processer og samarbejde i langt højere grad, end vi gør i dag.”

Fotografierne synes dog også at have lært Simon Høgsberg andet end danskernes uomtvistelige ligheder:

”Jeg genkender mange, når jeg handler i Føtex. Jeg kan stå over køledisken og se op på et menneske og tænke: B45.”

_d9n9526.jpg

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling