pixel

Endelig kommer byporten over Folehaven

En ny cykelbro forventes klar til at markere indkørslen til København i 2020.

folehaven bro aften

Ventetiden er ved at være forbi i det alleryderste Valby, der i over syv år er blevet lovet en bro til bløde trafikanter over trafiktunge Folehaven.

København er verdenskendt for sine velplacerede små cykelbroer, som Åbuen over Åboulevarden og Cykelslangen rundt om Fisketorvet, og det næste medlem af familien har potentiale til at blive en ikonisk indkørsel til byen.

Broen skal nemlig ligge som en linje i landskabet lige dér, hvor Holbækmotorvejen slutter, og bilisterne sænker farten. Som en ny vestvendt byport, der samtidig skaber en tryg overgang for tohjulede og gående: Når man ser den, ved man, at nu er man i København.

Den 150 meter lange cykel- og gangbro er ligesom både Åbuen og Cykelslangen tegnet af Dissing+Weitling og får en iøjnefaldende konstruktion med sine stålmaster, der i varierende længder stritter skråt op i luften. Naturligvis med lys i toppen af hver mast, der får broen til at gløde i natten.

Folehave-broen har officielt været på vej siden 2012, men har ventet og ventet på, at BaneDanmark først skulle være færdige med at bygge om til højhastighedsjernbane i området. Nu har Københavns Kommune altså linet op til første spadestik i 2019 med forventning om at åbne byporten for overkørsel i sommeren 2020.

Binder Vigerslevparken sammen

Den nye cykelbro erstatter et farligt kryds med flere ulykker på samvittigheden, som børn og voksne er tvunget til at krydse for at komme mellem de to dele af Vigerslevparken på hver side af motorvejstilkørslen.

Langstrakte Vigerslevparkens grønne bånd mellem Valbyparken og Damhussøen indgår i det grønne cykelrutenet på kryds og tværs af hovedstaden, og det forventes at op mod 4.000 cyklister foruden fodgængere fra slentre-tempo til jogging-fart vil smutte over byports-broen dagligt.

Prislappen lyder på 42 mio. kroner, hvilket er dobbelt så dyrt som oprindeligt afsat, fordi Fredningsnævnet efterfølgende bestemte, at broen i den ene ende skal opføres fritstående og ikke på en jordvold.

Sammen med Folehave-broens maste-design, inspireret af træerne i Vigerslevparken med deres stammer og grenværk, skal det understøtte, at cyklister og fodgængere opfatter broen som en del af parken og som en oplevelse på vejen gennem den, ikke som en adskillelse.

Emner

Bro

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling