pixel

Fra bilplads til frizone

Toftegårds Plads er nu meget mere end den kedelige kæmpeparkeringsplads, hvor du dumpede din køreprøve.

kbh magasin

Fakta

Valby Moves: Den kulturelle frizone på Toftegårds Plads

Kultur Valby, Kraftwerket og Valby Lokaludvalg står bag frizonen, og finansieringen kommer fra Københanvs Kommune og Lokale- og Anlægsfonden.

Toftegårds Plads er Københavns næststørste plads – kun overgået af Rådhuspladsen.

Området omkring det hæsblæsende lyskryds mellem Vigerslev Allé og Gammel Køge Landevej er ikke just et behageligt sted at opholde sig. Busserne tonser forbi, bilisterne dytter ad hinanden og fortovene føles faretruende smalle, så tæt på den voldsomme trafik.

Men nu er der kommet plads til at trække sig væk fra trafikken – rigtig meget plads endda.

Halvdelen af Toftegårds Plads’ enorme parkeringsareal er nemlig blevet ryddet for biler og inddraget til en ny, eksperimenterende frizone, som skal få valbyborgernes egne idéer på banen.

img_7788.jpg

Overlappende kulturfelter udlånes Pladsen er blevet peppet op med et friskt lag sort asfalt og dekoreret med et hvidt, vejstribelignende mønster. Ved første øjekast ser det ud til at en opstribningsmaskine er gået grassat på pladsen, men ved nærmere eftersyn giver de irregulære striber mere mening.

Striberne former nemlig en masse 10x20 meter store felter, som overlapper hinanden. Ideen er, at hver firkant kan udlånes til valbyborgeres egne kulturelle aktiviteter og arrangementer, som udstillinger, koncerter, kunstbegivenheder, dans og loppemarkeder.

Men kun hvis de tør komme hinanden ved. De kulturelle felters overlappende hjørner får nemlig arrangementerne til at smelte sammen i siderne.

toftegaards_plads.jpg

Bestig glas og gå på vandet Udover asfalt og striber har pladsen fået et boldbur, så fodbolde, basketbolde og børn ikke ender midt på Vigerslev Allé.

Der er også blevet bygget en stor, mobil scene, så koncerter og teater kan afholdes hvor som helst på pladsen.

I den mere unikke ende kan Toftegårds Plads snart prale af at have en af de eneste klatrevægge i København, som er tre meter høj og otte meter lang og lavet ud af glas.

Og er bestigning af glasvægge ikke specielt nok for dig, kan du i løbet af sommeren også lære at gå på vandet.

Seks gange sommeren over arrangeres der nemlig såkaldte fun ball-weekender, hvor menneskestore, oppustelige plastikbobler slippes løs på vandoverfladen i et badebassin.

img_7801.jpg

Intet grønt åndehul Havde du hellere set Toftegårds Plads som en ”grøn oase i storbyen”, kan du godt glemme det.

Pladsen plejede nemlig at huse Stelling Farve- og Lakfabrik, og grunden er stadigvæk så forurenet at jorden er nødt til at være indkapslet af asfalt. Og ikke nok med det – under asfalten ligger 23 cm beton for at beskytte mod de sundhedsskadelige stoffer.

Så drømmen om en grøn og frodig bypark må du skyde en hvid pil efter. Til gengæld er alle aktiviteter velkomne, og det lokale kulturhus hjælper dig med at stable dit arrangement på benene.

funballz2011_0299_1200x800.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

Lige overfor Toftegårds Plads kan nyt boligbyggeri efter planen indvies til foråret. Huset er blot seneste eksempel på Valbys transfomation.

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling