pixel

Frihedskamp skal ses i halvmørke

Det nye Frihedsmuseum går under jorden i Churchillparken og erstatter fra 2018 den nedbrændte træbygning.

Frihedsmuseet Lundgaard Tranberg set fra parken

Det bliver det indadvendte, underspillede og alt det man ikke kan se, der bliver den arkitektoniske hovedattraktion i det nye version af Museum for Danmarks Frihedskamp 1940-45 – bedre kendt som Frihedsmuseet.

Kort
Det nye Frihedsmuseet

Selve udstillingsarealet vil nemlig befinde sig i en højloftet, underjordisk sal, mens museet i gadeplan vil være begrænset til en forholdsvis beskeden hovedbygning, der skal indeholde reception, butik og café. Med tiden vil bygningen endda blive overgroet af klatreroser og på den måde falde endnu mere ind i den lille omkringliggende park mellem Kastellet og Langelinie.

Fakta

Museum for Danmarks Frihedskamp 1940-45

Ny museumsbygning til erstatning for den nedbrændte i Churchillparken, Kbh K

Tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter for Nationalmuseet.

Udarbejdet i samarbejde med EKJ Rådgivende Ingeniører, Esbensen Rådgivende Ingeniører, ÅF Lighting - Hansen og Henneberg, Gade & Mortensen akustik og professor, arkitekt Steen Høyer.

Det samlede budget er 94 mio. kroner. Heraf har A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal doneret 20 mio. og Augustinus Fonden 10 mio. kroner.

Forventet åbning i 2018.

Museets underjordiske udformning er bestemt ikke nogen tilfældighed. Grebet er blevet lidt af et varemærke for de lokale stjernearkitekter Lundgaard & Tranberg, der tidligere har udvidet Arbejdermuseet nedad og snart inddrager rummet under Botanisk Have til Københavns kommende naturhistoriske supermuseum. Og så har den nedgravede udstillingssal både symbolsk og praktisk værdi.

Fremvis og beskyt

En af de centrale historier, Frihedsmuseet gerne vil formidle, er nemlig fortællingen om modstandskampens to dimensioner – den åbne, synlige og den underjordiske, usynlige. For mange er netop den farefyldte og skjulte kamp mod den tyske besættelsesmagt definitionen på den danske modstandsbevægelse, og det aspekt kommer da også til at fylde mest, når de besøgende tager turen ned i den dunkle underetage.

Her vil alt fra afskedsbreve og fotografier til uniformer, støvler og flag få perfekte forhold med omkring seks meter til loftet og styr på indeklimaet. Der bliver også rigelig med plads til den store V3-panservogn, der stod på pladsen foran det tidligere, nu nedbrændte museum,

Udstillingssalen, der bliver ét stort rum, kommer selvsagt til at være blottet for naturligt lysindfald. Det betyder, at museet vil få komplet kontrol over temperatur og luftfugtighed og samtidig kan beskytte de mange, skrøbelige artefakter mod for eksempel sollys, vandskader og tyveri.

Designet inkluderer solceller på taget af indgangsbygningen der vil hjælpe med at gøre byggeriet både bæredygtigt og energibesparende.

Slog BIG og Henning Larsen

Den første udstilling om modstandskampen blev vist allerede umiddelbart efter afslutningen på Anden Verdenskrig. Det gamle Frihedsmuseum slog dørene op i Churchillparken i 1957, men nedbrændte efter en påsat brand i april 2013. Det nye museum forventer at åbne i 2018 og håber at kunne overgå de tidligere besøgstal på omkring 70.000 om året.

Vinderforslaget kan sammen med fire fravalgte bud fra blandt andre BIG og Henning Larsen Architects nærstuderes på Nationalmuseet frem til 15. august 2015.

 

 

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 20 kroner om måneden — mindre end prisen på en kop kaffe. Men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et lidt større medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Nordvest
Overdækning af Helsingørmotorvejen til et grønt byrum, der byder velkommen til København.
tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum

  • Byens Rum
  • Nordhavn
Men cykel- og gangforbindelse er droppet, og Svanemølle­havnen splittes op i to mens stort byggeri står på