pixel

Vedtaget: København får to nye underjordiske museer

Det genopfundne frihedsmuseum og det nyopfundne naturhistoriske supermuseum har begge fået lov til at gå i jorden – bogstavelig talt.

tværsnit statens naturhistoriske museum

De to største museumsprojekter i det indre København i mange år har en hel del til fælles: De skal bygges delvist ned i undergrunden, de er tegnet af de samme arkitekter, og nu har de fået den endelige politiske godkendelse fra Københavns Kommune nøjagtigt samtidig.

Borgerrepræsentationen har nemlig vedtaget lokalplanerne for begge byggerier på det samme møde, og Hovedstaden kan dermed starte nedtællingen: En ny version af Frihedsmuseet skal åbne i og under Churchillparken i 2018, fulgt op i 2020 af den helt store nyskabelse Statens Naturhistoriske Museum i og under Botanisk Have.

Begge museer får underjordiske udstillingssale som en væsentlig del af konceptet signeret af de lokale stjernearkitekter Lundgaaard & Tranberg, der står bag beundrede nyklassikere i København som Tietgenkollegiet, Skuespilhuset og SEB Bank og også er hjernerne bag det nye Scala-projekt Axel Towers.

Top-10 i verden, top-3 i København

Statens Naturhistoriske Museum bliver et regulært supermuseum, der samler de nuværende Zoologisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Have i det nye kompleks med hovedindgang i Sølvgade.

Kort
Statens Naturhistoriske Museum

Kombineret udgør alle kæmpeknoglerne, de sjældne meteoritter og eksotiske planter en af verdens ti største naturhistoriske samlinger, der målt i besøgstal forventes at gå direkte i Hovedstadens museums-top-3 sammen med Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst.

Sammensmeltningen mellem Botanisk Have, dens gamle bygninger, nye transparente tilbygninger og de nedgravede skatkamre er oprindeligt udtænkt af arkitekt Claus Pryds i 2009 og videreudviklet med Lundgaard & Tranberg. Da planerne blev præsenteret i 2012 var prisskiltet sat til 1,375 milliarder kroner, men efter lidt nedskalering af især den underjordiske del bliver byggeprisen 950 millioner. Samlede donationer på 550 mio. kroner kommer fra private fonde, mens forskellige statslige kasser lægger resten.

Se mere om Statens Naturhistoriske Museum her på Magasinet KBH

 

Undergrundskamp under jorden

I sammenligning er både tidshorisont, pris og det forventede besøgstal mere beskedent for det genopførte Museum for Danmarks Frihedskamp 1940-45 – bedre kendt som Frihedsmuseet.

Kort
Det nye Frihedsmuseet

Det tidligere museum i den lille park mellem Kastellet og Langelinie  nedbrændte i 2013, men brandvæsenet reddede samlingen, og de nye planer blev præsenteret af Nationalmuseet for et år siden med en forventet pris på 94 millioner kroner, en tredjedel doneret af private fonde.

Selve udstillingsarealet med minderne fra undergrundskampen mod den nazistiske besættelse vil være en højloftet, underjordisk sal med både symbolsk og praktisk funktion, mens museet i gadeplan vil være begrænset til en mindre cylindrisk hovedbygning, der skal indeholde reception, butik og café.

Se mere om det nye Frihedsmuseet her på Magasinet KBH

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling