pixel

Frihedsmuseet åbner under jorden

Efter syv års lukning og genopbygning står helt nyt museum klar til åbning ved Kastellet.

Frihedsmuseet

Den 28. april 2013 udbrændte store dele af Frihedsmuseet ved siden af Kastellet på Østerbro. Bygningen stod ikke til at redde, men brandmændene fik utroligt nok reddet alle de historiske genstande ud af den.

Branden var påsat, men man har aldrig opklaret sagen.

I januar 2014 blev resterne af bygningen revet ned, og året efter blev den københavnske tegnestue Lundgaard & Tranberg proklameret for vindere af konkurrencen om at tegne et helt nyt Frihedsmuseum.

Lundgaard og Tranberg står også bag markante bygningsværker som Skuespilhuset, Tietgenkollegiet og Axel Towers.

I 2017 gik gravemaskinerne i jorden, og den 3. juli klokken 14 kan det nye museum så endelig slå dørene op. 

Topmoderne

Hvor den gamle træbygning lokalt havde et ry for at indeholde en traditionel, og måske lidt kedsommelig, udstilling, forsikrer Nationalmuseet om, at det nye museum er 'topmoderne'.

»Endelig kan vi åbne Frihedsmuseet igen. Det har godt nok været længe ventet, og jeg er spændt på at se og høre, hvordan danskerne tager imod det genopbyggede Frihedsmuseum efter den altødelæggende brand i 2013,« siger Rane Willerslev, der er direktør for Nationalmuseet, som Frihedsmuseet er en del af.

Han fortsætter:

»Vi har lagt mange kræfter i at gøre museet så interessant som overhovedet muligt. Jeg tror, at mange danskere vil finde aktuel inspiration i det enestående indblik, som museet giver i, hvordan vi danskere tidligere har håndteret svære tider med en hverdag sat helt ud af spil.« 

 

Museumschef for Frihedsmuseet, Jens Carl Kirchmeier-Andersen, uddyber:

»Vi har fokuseret på at fortælle historien på en nyskabende og levende måde med brug af historiske hovedpersoner, scenografi, interaktive elementer og et helt unikt og banebrydende lydsystem, der guider vores gæster igennem udstillingen.«

Staten har lagt knap 64 millioner kroner til opførslen af det nye byggeri, mens AP Møller-fonden og Augustinusfonden har bidraget med henholdsvis 20 og 10 millioner kroner. 

Det meste af byggeriet er gravet ned i Churchillparken — det grønne område der skiller Kastellet fra Esplanaden.

Over jorden er kun en diskret hovedbygning synlig. Den indeholder reception, butik og café — og er beklædt med et espalier, så den ad åre vil blive helt dækket af de planter, der i dag vokser ved dens fod.

Læs mere om udformningen af Frihedsmuseet.

Åbningstider 2020 efter åbningsdagen: 

Juni-september:
Man-søn 10-17

Oktober-december:
Tir-søn 10-17

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling