pixel

Statens Natur­historiske Museum rejser sig

Visionen om Statens Naturhistoriske Museum blev født i 2004. Nu er museets 23 meter høje vartegn rejst — og resten af gigamuseet bør have fulgt trop i 2023.

Rejsegilde for Statens Naturhistoriske Museum

Grunden på hjørnet af Sølvgade og Østre Farimagsgade har længe været gemt væk bag træplader. Men nu kan man efterhånden mere end skimte, hvad der foregår bag dem.

Den 15. september blev der holdt rejsegilde for det nye Statens Naturhistoriske Museum, og museets vartegn, Oceansalen, tårner nu op over afskærmningen og kan ses fra gaden.

Et 'rejsegilde' er den lille festivitas der som regel holdes, når murene på et nyt byggeri står færdige og tagkonstruktionen er rejst — og det ikke noget helt almindeligt tag der nu har nået sit klimaks lige ved ved Botanisk Have.

I slutningen af oktober i år vil også det sidste glasstykke være monteret på den ikke mindre end 23 meter høje kuppel, mens hele det 33.500 m2 store museum forventes at være færdigbygget i 2023.

Går efter top-3

Sidst vi skrev om gigantmuseet, var da maskinerne gik i jorden i maj 2019

Dengang lød åbningsdatoen også på 2023, og det er ikke mange gange, vi har kunnet skrive en ny artikel om museet uden også at skulle skrive en ny forventet åbningsdato.

Beslutningen om at samle Botanisk Have og Zoologisk, Botanisk og Geologisk Museum til ét nationalt supermuseum for naturhistorie stammer tilbage fra 2004. Siden har åbningsdatoen heddet både 2014, 2017 og 2020. Og altså 2023.

Der er da også tale tale om et ambitiøst projekt:

De fire kombinerede museers samlinger udgør tilsammen en af verdens ti største naturhistoriske samlinger, og målet er, at det naturhistoriske museum skal lægge sig i den absolutte top-3 i København sammen med Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst.

Og ambitionerne er dyre at indfri. I 2012 var prisskiltet sat til knap 1,4 milliarder kr., og de penge har museet haft svært ved at skaffe.

Undervejs er en tredjedel af budgettet blevet barberet af, hvilket kostede både underjordiske gange og glasbygninger over jorden.

Men med støtte fra en række private fonde lykkedes det i sidste ende at få et færdigtegnet projekt helt i mål.

Ned under jorden

Det er kun halvdelen af det nye museums kvadratmeter, der er nybyggede. Den anden halvdel har ligget i Botanisk Have siden slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet i form af to rødstenede bygninger i hver deres ende af parken:

Det såkaldte 'Sølvtorvskompleks', der tidligere husede Den Polytekniske Læreanstalt, ud mod Østre Farimagsgade. Og det Geologiske Museum ud mod Øster Voldgade.

De bevaringsværdige bygninger bliver renoveret og indrettet til forskning, undervisning og administration, men forbindes også med den nye del af museet.

Den mest synlige del af dét bliver i Sølvtorvskompleksets gårdhave, hvor Oceansalen tårner op — dækket af glas, så den matcher Palmehuset ved siden af.

For at finde resten af det nye museum må man ned under Botanisk Have, hvor udstillingerne fordeler sig under jorden.

Ifølge arkitekterne bag museet — Claus Pryds og Lundgaaard & Tranberg — vil salenes bølgende tag lede gennem Botanisk Have og minde gæsterne om de mineralaflejringer, som istidens smeltevandsfloder efterlod i fortidslandskabet. 

Om det lige præcis er de associationer, som arkitekturen fremmaner, kan man altså teste på sig selv i 2023. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling