pixel

Hvad skal udfylde Ikea's hul i Kalvebod Brygges grønne kile?

Efter Ikea City skrumpede, mangler en længe planlagt grøn kile langs Kalvebod Brygge et afgørende led: Forbindelsen mellem Ikea og Hotel Cabinn.

ikea, kalvebod brygge

Egentlig var det meningen, at Kalvebod Brygges grønne strøg skulle forbinde kontordomicilet Nexus CPH og Kaktustårnene med den kommende Postbyen via Ikea City og lavprishotellet Cabinn.

Den kommende, offentlige parkpromenade ville komme helt op i tredje sals højde på taget af den svenske møbelgigants city-varehus på Dybbølsbro, og indtage det meste af det aflange areal.

Over mere end én kilometer — fra SEB-bank ved Bernstorffsgade til tæt ved det runde Trafiktårn Øst ved Havneholmen og Fisketorvet — ville man kunne spadsere i grøn og sikker afstand fra floden af biler på Kalvebod Brygge, der visse steder har hele 12 parallelle vognbaner til biler, hvis man medregner nødspor og svingbaner.

Men noget tid efter at den blå-gule, svenske møbelgigant blev inkluderet i den større politiske vision for Kalvebod Brygge Vest — der nu også inkluderer den nye busterminal — ændrede kæden betydeligt sine planer for det nye varehus ved Dybbølsbro, der ikke mindst skal servicere de mange københavnere uden bil, som ikke så let kommer ud til varehusene i Gentofte og Taastrup,.

Ikea droslede ned for sine ambitioner og ville nu skabe en noget mindre Ikea City. De oprindelige 37.000 kvadratmeter blev barberet ned til næsten det halve: 19.000 kvadratmeter.

Det kommende — og reducerede — Ikea-varehus kommer derfor ikke til at ligge klods op ad sin hotelnabo. I stedet vil der blive efterladt et omkring 80 meter bredt hul hen til Cabinn-hotellet. Og dermed vil der mangle et afgørende led i den planlagte grønne kile henover tagene, der med den snarlige færdiggørelse af Kaktus Towers og Ikea ellers vil være komplet.

Spørgsmålet er derfor: Hvordan skal hullet udfyldes, så den grønne kile kan blive færdig?

Bro mellem Ikea og Cabinn?

Ikea erhvervede sig oprindeligt hele grunden, som firmaet nu kun udfylder godt halvdelen af. I en periode var det uklart, hvad der skulle ske med resten af den, men Ikea oplyser, at grunden er sat til salg.

Man forventer allerede senere på sommeren at kunne fortælle noget om, hvem den eventuelle køber måtte være, så der er tydeligvis sket noget i kulisserne i de seneste måneder.

En køber vil dog skulle igennem en længere proces med kommunale godkendelser — og måske også en helt ny lokalplan, afhængigt af hvad den nye grundejer agter at opføre.

Derfor kan der efterladte hul kommer til at udskyde færddiggørelsen af den grønne kile med mange måneder — formentlig med flere år set i forhold til, at kilen ville være klar allerede til næste år, hvis Ikea havde udfyldt hele grunden som oprindeligt planlagt. Ikea City åbner nemlig efter planen i sommeren 2023.

Men måske kunne en midlertidig løsning forbinde Ikea Citys grønne tagpark med Cabinns ditto?

I forummet Skyscraper City — som gerne frekventeres af arkitektur- og urbanitetsnørder verden over — har en bruger en konkret løsning: En midlertidig stilladsbro, der strækker sig 80 meter fra det ene tag til det andet. Og idéen er ikke et udtryk for solstik, men er inspireret af et eksempel fra virkelighedens verden.

I byen med Europas travleste havn, hollandske Rotterdam, blev der i forbindelse med det netop afsluttede 'Rotterdam Architecture Month' opført en 600 meter lang tagsti, der fører gående 30 meter op over havnebyens gader.

Et af højdepunkterne er en tur på en stilladsbro, der forbinder forretningskomplekset WTC Rotterdam med det hollandske svar på Magasin: de Bijenkorf.

Det er en tur på godt 60 meter henover en af byens absolut mest travle gader, Coolsingel

Tage er ikke udnyttede

Broen er en midlertidig installation og er designet af det hollandske arkitektfirma MVRDV, der blandt andet er kendt for at stå bag den ombyggede frøsilo på Islands Brygge, Gemini Residence Silo.

Den havde til formål at gøre opmærksom på, hvordan byens tage kan udnyttes bedre til blandt produktion af fødevarer, indsamling og opbevaring af vand, og produktion af solenergi. Samtidig har byens tage et uudnyttet potentiale som rekreativt rum — noget som den hollandske udstilling gerne ville åbne publikums øjne for, og altså også et potentiale som København med sin kommende, grønne kile allerede er i gang med at udløse.

En stilladsbro i stil med den hollandske 'Rooftop Walk' kunne måske være en midlertidig løsning til at udfylde det 80 meter brede hul mellem det kommende møbelvarehus og Cabinn-hotelkæden?

Vi bliver måske lidt klogere på fremtiden senere på sommeren, hvis Ikea deler flere oplysninger om fremtiden for den grund, som de altså nu gerne vil af med.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Lars Møller
Med Københavns kommunes sædvanlige sans for byplanlægning bliver det nok snarere hotel eller dødt kontorbyggeri.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling