pixel

Film- og tv-hus skal fylde Ikea-hul: Her er planerne

Hullet mellem Ikea og Cabinn på Kalvebod Brygge skal fyldes ud af et mediehus og hotel — Se planerne for byggeriet, der også skal fuldende det grønne "parkstrøg".

CTMC Cabinn

Spørg en københavner hvilke dele af byen, han eller hun bryder sig mindst om, og der er god chance for, at Kalvebod Brygge er med på listen.

Rækken af bastante kontorbygninger, der snupper udsigten til vandet og ikke giver specielt meget igen, har stadig ikke vundet mange hjerter her mere end et kvart århundrede efter, at de første byggerier rejste sig.

Denne afsmag for Kalvebod Brygge er dog svær at aflæse, når man krydser Dybbølsbro i den vestlige del af området på en helt tilfældig ugedag. Det vrimler med mennesker!

Nogle er på vej hjem fra Ikea med fyldte, blå plastikposer, andre skal i biografen eller på shoppetur på Fisketorvet, og andre igen er bare på gennemfart — på vej ad cykelslangen og Bryggebroen til Islands Brygge.

Snart vil den længe ventede fjernbusterminal og åbningen af anden etape af metrolinje M4 blot øge menneskevrimlen i området. Og altsammen er det med til at understrege, hvad det var udviklingsselskaberne gjorde forkert, da de byggede resten af Kalvebod Brygge: De gav ikke folk noget at komme efter.

Den lektie har manden bag hotelkæden Cabinn, Niels Fennet, tilsyneladende også lært.

I hvert fald lægger han i høj grad vægt på publikumsrettede faciliteter og offentlig adgang til det tv- og filmhus samt hotel, han vil opføre under navnet 'Copenhagen TV & Movie Center' (CTMC) på den tomme grund mellem Ikea og hans eksisterende Cabinn-hotel på Kalvebod Brygge.

Velkommen indenfor

Det 16.700 kvadratmeter store byggeri skal efter planen rumme blandt andet 270 hotelværelser, kontorer og mødelokaler, produktionsfaciliteter for film- og tv-industrien, men også en eventsal, en åben stueetage med blandt andet en café og et museum for dansk film gennem 100 år.

Derudover skal der på taget anlægges en offentligt tilgængelig tagpark, som fuldender den cirka én kilometer lange parkpromenade, der løber over og mellem bygningerne fra SEB Bank ved Bernstorffsgade til kontorhuset Nexus CPH ved Dybbølsbro.

De første visioner for CTMC er blev lagt frem for et års tid siden, men nu er der kommet mere kød på planerne — og flere detaljer om, hvordan byggeriet vil komme til at se ud.

Referencer til naboerne

Det kommende CTMC er tegnet af det lille arkitektfirma Bay Arch, der primært har til huse i Ringkøbing. De lader den nye bygning glide ind i de eksisterende omgivelser ved at spejle nabobygningerne med forskellige arkitektoniske greb.

De hvide, lodrette lameller og høje, smalle vinduespartier er en reference til Ikeas bølgede, hvide facadestruktur til den ene side, mens den bagvedliggende, lysegrå betonvæg og de hvide horisontale bånd sender hilsner til det udskældte Cabinn Copenhagen til den anden side.

Den stramme facadestruktur skal efter planen brydes af lodrette bånd af grønne klatreplanter — og ud mod Kalvebod Brygge desuden af et markant indgangsparti med brede, hvide søjler.

Indgangspartiet fører ind til en stor velkomsthal, som man også kan få adgang til via en mere diskret indgang ud mod Carsten Niebuhrs Gade på bygningens nordvestlige side. Lige ovre på den anden side af gaden vil man her finde Københavns nye fjernbusterminal.

Hotelværelser og tv-studier

I velkomsthallen, der skal være åben for offentligheden, vil der blive indrettet udstillingsområde, butik og café, hotelreception, adgang til tv- og filmcenteret samt elevator til tagparken.

De 270 hotelværelser — cirka 50 mere end i Niels Fennets oprindelige forslag fra sidste år — indrettes fra 2. til 5. etage i byggeriets ydre dele, så hotelgæsterne får lys og udsigt, mens der i bygningens mørkere indre etableres et stort tv-studie i stueetagen og fire mindre studier på tredje sal.

På 3. sal vil der blive anlagt en nedsænket, cirkulær have, der også fungerer som “lysgård” for de indre dele af bygningen.

Kultur og natur på taget

Kronen på værket bliver tagparken, der ikke blot vil fuldende det planlagte grønne strøg, men også skal være en destination i sig selv med blandt andet café og en rund plæne med siddekanter, der kan bruges til kulturelle formål som friluftsteater og open air-biograf.

Resten af parken anlægges med inspiration fra naturtyperne 'læhegn' og 'overdrev', og der lægges op til en bred diversitet af arter blandt de nye buske, stauder og i alt planlagte 72 træer.

Bygherren foreslår desuden, at der med reference til byggeriets hovedformål bliver opstillet skulpturer af forskellige skuespillere i et område af tagparken.

To tagbygninger på henholdsvis én og to etager skal både hjælpe med at skabe læ for vinden i tagparken og rumme caféen og en række kontorer.

Under byggeriet vil der blive anlagt en parkeringskælder med indkørsel fra Cabinn Copenhagen på nabogrunden. Der bliver plads til cirka 100 biler.

Politikere skal tage stilling

Det 8.300 kvadratmeter store hul mellem Ikea og Cabinn Copenhagen opstod, da den svenske møbelgigant neddroslede sit ambitionsniveau og besluttede at reducere sit planlagte varehus ved Dybbølsbro fra 37.000 til 19.000 kvadratmeter.

I en kort periode var byggegrundens skæbne uvis, indtil Niels Fennet for knap et år siden præsenterede sine indledende planer for Copenhagen TV & Movie Center.

Siden har bygherre og embedsværket i Københavns Kommune arbejdet på det tillæg til lokalplanen, der skal til for at byggeriet kan starte — et tillæg der præsenteres for rådhusets politikere i næste uge.

Politisk kan det blive besluttet, at der skal laves ændringer af byggeriets omfang, materialevalg eller udearealer — men hvis der ikke er nogen væsentlige indvendinger, sendes planerne direkte i offentlig høring i otte uger.

Vi følger selvfølgelig den videre udvikling her på Magasinet KBH.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Peter Munk
Åh guder man kan kun frygte Niels Fennets projekt når man tænker på hvordan han med arrogance og smålighed mishandlede Dorte Mandrups fine Capinn hotel.
kimlaursenprivate

Facaden bør efter min mening kun videreføre IKEA's facade med hvide horisontale bølger, så der er en rød tråd gennem hele byggeriet

Nu hvor man ønsker at etablere et parkstrøg, bør kommunen presse på for CABINN hotel gør deres facader grønne for at forskønne bygningen

- En bygning der må siges ikke at være en af Københavns kønneste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling