pixel

Hva’ nu, Ørestad?

10 år efter kranernes indtog får Ørestad stadig kritik for ikke at være ligesom Vesterbro. Men er det overhovedet så skidt?

kbh magasin

Fakta

Ørestad

Former sig som et 5 kilometer langt slips fra Njalsgade i nord til 8-tallet i syd.

Har været under udvikling i 10 år og ventes først at være færdig om godt 20 år.

Består af Ørestad Nord (kendt for DR Byen), det store grønne Amager Fælled Kvarter, Ørestad City (området med mest liv og handel) samt Ørestad Syd (der på sigt skal være bydelens mest folkerige område).

Fakta

Det er ikke let at være ny bydel i København. For hvordan skal et område hvor der for 10 år siden kun var bar mark og måger tage kampen op med kvarterer som Christianshavn og Vesterbro der emmer af den historiske charme som de fleste nutidskøbenhavnere er så pjattede med?

”Vi sammenligner konstant Ørestad med andre bydele og agerer som om vi har nået det højeste af menneskelig formåen inden for byudvikling,” lød det fra By & Havns direktør, Jens Kramer Mikkelsen, der en septemberonsdag lokkede byplanlæggere, investorer og andet godtfolk til Ørestad for at gøre status over den 10 år gamle bydel.

Pointen er selvsagt at man ikke kan sammenligne ny by med gammel by, og at Ørestad skal have lov til at finde sin egen identitet.

Men hvad er det så Ørestad kan helt for sig selv? Ifølge Jens Kramer Mikkelsen er især nærhed til lufthavn og metro, områdets mange internationale businessfaciliteter og de overvældende grønne områder noget af det der adskiller Ørestad fra resten af København.

plejeboliger-syd-1_ny.jpg

Direktøren for selskabet, der er en af hovedkræfterne bag udviklingen af Ørestad, understregede dog også at vi langt fra har set den sidste kran i Ørestad. Så før man kaster den endelige dom over bydelen, der af flere kritikere betegnes som et decideret kiks, skylder man kvarteret den tid det tager at udvikle visionen til ende.

Altså omkring 20 år endnu. I mellemtiden er det planen at der skal skabes mere af det byliv som alverdens planlæggere ynder at udråbe som alle byers mirakelkur.

Musikalsk mekka

Den strategi havde Ulla Tofte, engageret københavnerdebattør og formand for festivalen Golden Days, nu ikke meget fidus til.

For hvorfor skal Ørestad have de samme parker, containerbutikker og lysfester som man kan finde i resten af byen? Hvad med at udnytte og forstærke det der gør Ørestad særlig? Gøre de åbne vidder endnu mere vindblæste. Droppe den forudsigelige drøm om butikker og caféer. Gi’ byen noget X-factor.

perspektiv1.jpg

Hvad den X-factor kunne være, havde musikchef for DRs Koncerthus, Leif Lønsmann, et bud på: I 2010 skal den gamle Rigsarkivgrund ved siden af DR Byen være omdannet til et musikalsk mekka hvor musikkens græsrødder kan øve i studier om dagen, og københavnere, der stadig begræder forliste Mega Vega, kan se rockkoncerter om aftenen.

Måske sponseret af en virksomhed der har særlig interesse i at støtte musikken. Pendanten i Amsterdam, Heineken Music Hall, blev nævnt, og så fik den tilsvarende danske sponsorkandidat, der i øjeblikket er med til at sætte store aftryk andetsteds i byen, lov til at hænge i luften.

Slapper i syd, larm i nord

Ulla Tofte tilføjede at man med fordel kunne tænke Ørestad som en bydel med forskellige kvarterer der kunne udvikle hver sin karakter. Måske med et larmende område i nord og et refleksivt og roligt kvarter i syd. Og med tætbefolkede Ørestad City lige i midten.

Èn idé der umiddelbart syntes at appellere til Jens Kramer Mikkelsen. I den nærmeste fremtid vil By & Havn særligt fokusere på at udvikle den gamle Rigsarkivgrund, på at udbygge infrastrukturen i Ørestad Syd og på at realisere den masterplan som stjernearkitekt Daniel Libeskind har lavet for området vest for Field’s. Her skal der ligge et internationalt business-kvarter i københavnerskala med snoede gadeforløb, intime byrum og stille gårdhaver.

20-12-05-01_0022.jpg

Derudover venter blandt andet en række plejeboliger, kollegier og en lommepark på at blive bygget. Og så skal der styr på Ørestads kommende multiarena som Københavns Kommune, Realdania og By & Havn i samspil har sat sig for udvikle efter at den internationale underholdningsgigant AEG tidligere på året kuldsejlede med sine planer. Men ud over placeringen tæt ved BIGs nye prestigebyggeri 8-tallet, er der stadig mange ubekendte i spillet om multiarenaen.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling