17 kirker til genbrug
Fotoserie: Her er de mange københavnske kirkebygninger, der skal have nye funktioner.
København har for mange kirker og for få kirkegængere. Efter flere års dansen om den varme grød har Københavns Stift derfor nu peget på 17 folkekirker i byen, der skal tages ud af brug og sælges fra.
Kirkerne er dømt ude efter overordnede kriterier om aktivitetsniveau, afstand til andre kirker og kulturel bevaringsværdi, og menighedsrådene har nu en indsigelsesperiode, inden den endelige beslutning tages senere på året.
Imens kan diskussionerne om, hvad kirkebygningerne så skal genbruges til, begynde – flere af dem er ganske markante i det lokale bybillede. Skal de sælges til dyrkere af andre kristne retninger end den statskirkelige? Kan helt andre trossamfund overtage? Skal der i stedet være boliger, herberger, institutioner, kulturhuse, caféer eller butikker? Eller er det bedst bare at rive ned?
De mange, snart ledige bygninger spænder vidt i stil og størrelse – og dermed i genbrugsværdi. Fra klassiske, fritstående kirker som Skt. Pauls i Nyboder fra 1877, til den hypermoderne og indbyggede Tagensbo Kirke i Nordvest fra 1969. Eller fra kæmpen Sct. Andreas Kirke i Indre By, med plads til 1.150 siddende gæster, til intime Davids Kirke på Østerbro, hvor der lige kan klemmes 125 mennesker sammen. Nogle tegnet af glemte arkitekter, andre af nogen af byens store sønner.
mKBH's fotograf Bent Larsen har taget rundturen i byen og fanget 15 af de lukningsdømte københavnske kirker i deres naturlige omgivelser. De sidste to kirker, der skal tages ud af brug, er endnu ikke udpeget, men det bliver én på Nørrebro (Blågårds Kirke eller Hellig Kors Kirke) og måske én på Vesterbro (Enghave Kirke).
Opdatering 20. august 2012: På Nørrebro faldt luknings-valget på Blågårds Kirke, der derfor er blevet tilføjet artiklen.
2 i Indre By:
Sct. Andreas Kirke
Skt. Pauls Kirke
3 på Østerbro:
Lutherkirken
Davids Kirke
Fredens Kirke (taget ud af brug i 2008)
2 på Nørrebro:
Samuels Kirke
Blågårds Kirke (taget ud af brug i 2008)
3 i Nordvest:
Ansgarkirken
Tagensbo Kirke
Utterslev Kirke
2 på Frederiksberg:
Solbjerg Kirke
Sct. Lukas Kirke
1 i Valby:
Aalholm Kirke
2 på Vesterbro
(en mere tilføjes måske):
Gethsemane Kirke (taget ud af brug i 2011)
Absalons Kirke
1 i Kongens Enghave:
Bavnehøj Kirke

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.
På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.
Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.
Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.
Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.
PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.