pixel

Nødhjælp til skyggesiden

Havnepromenaden Kalvebod Bølge er rullet ud, så nu kan du også fange solståler og røre vandet på den kedelige langside.

kbh magasin

I løbet af sommeren er bylivet piblet frem langs havnefrontens normalt mennesketomme side overfor Islands Brygge. Solslikkene, motionerende og ulovligt badende københavnere har tyvstartet og indtaget den næsten færdige promenade Kalvebod Bølge, der slår to store sving ud i havnen langs med hele den inderste del af Kalvebod Brygge, fra Langebro til Bernstorffsgade.

Nu er Kalvebod Bølge officielt klar til at udfordre genboens havnebad og havnepark om folkets gunst. Ved at slå ud i vandet, går promenaden fri af skyggen fra domicilerne langs kajen, og ved at også at bølge op og ned i højden, tilbyder den et nyt view over havnen. Sol og udsigt er som bekendt altid en vindende kombination.

På afstand ligner de 100 tons tømmer på 284 rustrøde jernpæle en gammeldags rutsjebane ført ud i vandet, men du står selv for bevægelsesenergien (eller mangel på samme). Bølgen er både til at gå, løbe, rulle og slappe af på, men selvom vandet kommer helt tæt på, er fiskeri og svømning forbudt – et hovedspring fra denne side af havnebassinet kan straffes med en bøde på 600 kroner.

Kort
Kalvebod Bølge

magkbh_kalvebod_boelge_bentl_0005_.jpgmagkbh_kalvebod_boelge_bentl_0023_.jpgmagkbh_kalvebod_boelge_bentl_0036_.jpg

Berygtet kajakrutsj på toppen

Kalvebod Bølge er udtænkt af Klar (Kontor for landskab og arkitektur) og JDS Architects – JDS er initialerne for Julien de Smedt, der tidligere var partner med Bjarke Ingels i Plot Arkitekter, som skabte Havnebadet lige overfor. Groft opdelt har den nye promenade tre forløb i løbet af de to bølger.

Kort efter Langebro trædes ud på de første egetræsplanker langs med Nykredits domicil. De deler sig snart i to med en lav rute, der fortsætter med kurs mod modsatte kaj, og en høj med gelænder, der ender i et udkigsplateau med siddemøbler.

Det er også heroppe, du springer på den allerede berygtede kajakrutsjebane, der noget ærefrygtindgydende mimer en mini-skihopbakke. Mindre udfordrende, men også ganske stejl, er den brede cementbakke tilbage ned mod den lave rute.

Du kan også bare tage en trappe derned, hvor promenaden er knækket tilbage mod startkajen og blevet ganske bred. Fra det yderste punkt, der når kvart ud i havneløbet, kan du kigge udspringerne fra Havnebadets tårn direkte i øjnene.

Fakta

Kalvebod Bølge

4.000 m2 træpromenade på jernpæle i vandet langs Kalvebod Brygge.

Tegnet af JDS Architects og Klar (Kontor for landskab og arkitektur).

Betalt med 52 mio. kroner fra Københavns Kommune og 3 mio. kroner fra Lokale- og Anlægsfonden.

Naboerne Nykredit og Marriott Hotel stiller arealer og kajkant gratis til rådighed.

magkbh_kalvebod_boelge_bentl_0040_.jpgmagkbh_kalvebod_boelge_bentl_0098_.jpgmagkbh_kalvebod_boelge_bentl_0109_.jpg

Hold dig til mellemrummet, tak

På Kalvebod Bølges midterste stykke mellem Nykredit og Marriott Hotel ender cementbakken i et lille basin ind mod kajen. Samtidig deler promenaden sig op i tre trædæk, med en meters penge i niveauforskel det højeste sted.

Perfekt til at solbade i etager, og det er i det hele taget hér i mellemrummet mellem de to private bygningsklodser, at der skal hænges ud, fornemmes det.

Her er masser af siddepladser, også inde på selve kajen, hvor der sågar står picnic-bænke i træskygge i forbindelse med et p-anlæg. En lav skulpturmur må også forventes snart at opleve lidt af en opmærksomhedsrenæssance, da den er ret perfekt til både at sidde og klatre på.

Signalet om helst at holde sig til midten forstærkes af, at der ingen ekstraordinære siddemuligheder er langs selve de to bygninger – det er her bølgen ruller ud på sine smallere stræk, der lægger mere op til bevægelse end ophold og kiggen ind ad vinduerne.

Især den anden bølges høje, smalle, rustrøde sving langs Marriott er et udpræget vandrestykke med gelænder på begge sidder. Den følges dog af en lavere rute på vandsiden, der med tiden fører til et kajakhotel.

Finalen ved Bernstorffsgade er en serie skrigorange streetfitness-redskaber.

magkbh_kalvebod_boelge_bentl_0058_.jpgmagkbh_kalvebod_boelge_bentl_0091_.jpgmagkbh_kalvebod_boelge_bentl_0031_.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling