pixel

Green Island ved Kalvebod Brygge bliver dobbelt så stor

Den flydende café-ø overfor Islands Brygge er populær — og nu vil man udvide både areal og sæson.

green island københavns havn

De seneste somre har gåturen fra Langebro til Fisketorvet været en noget mindre gold oplevelse end for bare ti år siden.

Med etableringen af først Fisketorvets havnebad og siden Kalvebod Bølge har en stor del af byens sol- og vandglade gæster også fundet vej til den mere arkitektonisk udfordrede side af vandet —  på en strækning der ofte kritiseres for at have spildt et ellers stort potentiale her i den indre del af havneløbet: Kalvebod Brygge.

Cykelslangen ved Fisketorvet, og Lille Langebro ved BLOX, har også hjulpet med at åbne op for sjovere genveje langs vandet — og midt imellem ligger en lille ø, der nu vil være større.

Den grønne ø er et hit

Det var i 2018 at Kalvebod Bølge fik en flydende nabo-ø mod syd. Her besluttede to iværksættere at søsætte 'Green Island of Copenhagen', en café-ø med plads til 130 siddende gæster tegnet af arkitekterne hos Hallas+Hartvig.

Det blev så stor en succes, at øen i 2021 fik permanent opholdstilladelse af kommunen. Indtil da var planen ellers, at hele øen efter hver sommer skulle fjernes med kran og sejles væk på slæbebåd, for at genetablere det hele næste sommer.

Nu, et år senere, skal kommunen på baggrund af en forespørgsel tage stilling til om café-øen også kan blive større — en beslutning, der i så fald vil give både ekstra albuerum på en varm sommerdag og helt nye muligheder til vinterhalvåret.

Caféen består i dag af en flydebro i sibirisk lærketræ med udendørs serveringsarealer, en lille hovedbygning med køkken og toilet samt to gangbroer fra kajen. Hele øen er — navnet taget i betragtning — naturligvis velforsynet med trækasser til planter og træer.

Men ejerne vil have tilladelse til at udvide deres nuværende ø-område på 293 m2 til næsten det dobbelte: 593 m2.

Med udvidelsen vil man bygge en helt ny bygning, der skal indholde bar, køkken, depot, personalerum og toiletter. Og der vil blive plads til et betydeligt større serveringsområde.

Over det udvidede dæk vil der efter planen blive rejst en 125 m2 stor pergola, der kan overdækkes med solsejl og som kan skabe både skygge og hygge på vandet, når sommersolen står ned over hovedstaden. 

Ind til land vil der blive lagt en ny — og tredje — landgangsbro.

Godt nyt til vinterbadere

Hidtil er Green Island mest kommet til sin ret i de varme måneder. Men med udvidelsen er det også planen, at gøre øen til en helårsattraktion.

Fra oktober til april vil ikke mindre end seks nye øer nemlig lægge sig til hovedøen.

Fire af dem vil være mindre 'sauna-øer' på hver 24 m2, og de akkompagneres af en storebror på 67 m2 der skal huse en 38 m2 stor sauna.

Den sjette ø er en 'omklædnings-ø' med kabiner til vinterbaderne, så man kan ankomme, klæde om, bade i havnen, gå i sauna og så igen klæde om i fred og ro, inden man — formentlig meget opfrisket — bevæger sig ud i byen igen. 

Tiltagene skal også gøre vinterbadning til et hit på denne side af havnen, så det ikke kun er vandhundene ovre på Islands Brygge, der kan få sig et koldt gys. Efter vintersæsonen fjernes saunaerne igen.

Da det i Kommuneplan 2019 fremgår, at der i området kan etableres pælefunderede eller flydende konstruktioner til ophold og rekreative formål — og da øen i øvrigt holder sig under den maksimal tilladte højde på syv meter — er embedsmændende i Københavns Kommune positive overfor projektet.

Dermed mangler blot politikernes godkendelse, før træ-øen med café, mad og kan genåbne i sin nye form med mere plads, pergola og saunaer. Og med tanke på Københavns Kommunes generelle ønske om at skabe mere liv på Kalvebod Brygge, skulle det være meget mærkeligt, om politikerne siger nej den 31. oktober, når den endelige beslutning skal tages.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Karen Melchior
Som nabo til Green Island på den modsatte side af vandet, så forstår jeg ikke hvorfor man ikke åbner op til sejlende gæster? Hvorfor ikke servering til folk i kajak eller båd? Den nye udvidelse gør det heller ikke. Eneste jeg som nabo vil kunne bekymres over er lysforurening.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Nordhavn
Kan et fiskemarked være med til at give Nordhavn lidt tiltrængt identitet og en stærkere kobling til det vand, der omgiver byens nye boligområde?
læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling