Fra kaos til 'flow': Dybbølsbros nye kryds er en succes
Diagonal cykelsti midt gennem kryds ved Dybbølsbro fungerer godt efter stor omlægning — men cyklister der skal til venstre synder stadig.
Først var det kaos, men nu "virker det efter hensigten".
Dét er den helt korte konklusion på den måske mest omtalte trafikløsning, der er lavet i København i de seneste par år.
Vi taler om Danmarks første diagonale cykelsti over et kryds i et urbant område: Krydset mellem Ingerslevsgade og Skelbækgade — på Vesterbro-siden af Dybbølsbro.
Efter år med hovedbrud og forskellige løsninger er evalueringen afsluttet — og problemerne er løst.
Ingen ulykker, tilfredse brugere
Et trafikkryds skal være sikkert, nemt at forstå og 'flowet' skal virke logisk for alle. Men ingen af delene blev opfyldt, da et af byens mest travle kryds blev bygget om tilbage i 2019.
Krydset fordeler meget af den cykeltrafik, der flyder mellem Vesterbro og Amager med omkring 21.000 to-hjulede på gennemfart på en typisk dag — ud over 6.500 bilister og tusinder af fodgængere.
Og så har krydset den spidsfindighed, at hele fem veje møder hinanden her.
Da Dybbølsbro blev gjort bredere i 2019, skulle cyklerne have bedre vilkår hen over broen med en nu hele ti meter bred cykelsti. Den kedelige sidegevinst var, at der opstod flere farlige trafiksituationer for enden af broen — og stor frustration hos krydsets faste trafikanter.
Mellem 2019 og 2021 forsøgte Københavns Kommune at stramme op ved at markere cykelbanerne med blå farve, lave nye skilte og piktogrammer — men lige meget hjalp det.
I 2021 besluttede man så i stedet at lave den markante ombygning med en diagonal cykelsti gennem krydset — fra broen til Dybbølsgade. Og den har altså båret frugt, viser kommunens egen evaluering.
Efter genåbningen i 2023 er krydset blevet monitoreret for at følge udviklingen.
I kampen for at undgå flere problemer har man blandt andet anvendt droner for at finde ud af, om trafikanterne nu krydser sikkert og uden fare for hinanden.
Og siden har man også indhentet svar fra relevante parter:
Politiet oplyser, at der siden ombygningen ikke har været nogen alvorlige ulykker.
Hos Vesterbro Lokaludvalg — der blandt andet indhenter lokale kommentarer på Facebook — finder man næsten kun tilfredse brugere. Én har skrevet til udvalget:
"Nu har jeg kørt i byen hver dag — både med flyttebil og skraldebil — i de sidste 26 år, og jeg syntes personligt, det kryds er det bedste og mest sikre kryds i hele byen."
Også Cyklistforbundet har været med indover — og også her er man tilfreds og "har svært ved at pege på noget, som skal gøres anderledes."
Er alt så, som det skal være?
Ombygning på ombygning
Ja og nja!
På den lille minus-side finder man, at nogle cyklister stadig har svært ved at navigere i den nye løsning. Noget kan skyldes tilvænning — og yderligere skiltning kan måske være på vej.
Før ombygningen var den særlige udfordring, at cyklisterne skulle foretage flere risikable svingmanøvrer for at komme over krydset, der blev betegnet som 'uintuitivt'. Det gav simpelthen ikke sig selv, hvilken adfærd der var den logiske.
Især cyklister og fodgængere kom på tværs af hinanden, men langt de fleste af de farlige situationer er dog nu fortid, viser evalueringen.
Politiet bemærker dog, at "ikke alle laver de korrekte svingmanøvrer".
Den største udfordring ved den nye krydsløsning er cyklisternes venstresving — især fra Dybbølsbro til Ingerslevsgade.
Evalueringen peger på, at mange cyklister der kommer fra Dybbølsbro og skal til venstre tager den diagonale rute ind gennem krydset — og så skærer de igennem de modkørende cyklister for at komme ned ad Ingerslevsgade.
De deler ikke venstresvinget op i to, som man normalt gør i et kryds, og som man også skal gøre her.
Særligt den bløde trafik søger ofte den korteste rute, og det gælder altså også i Dybbølsbro-krydset.
Men evalueringen når frem til, at det i "praksis ikke udgør et stort problem, der bør handles på."
Diagonalt kryds med cyklen
Kan historien så slutte her?
Ikke helt. For området udvikler sig løbende.
Ikea på den anden side af Dybbølsbro åbnede i 2023 og har skabt ny trafik.
Beboerne i Kaktus Towers får over de kommende år den nærliggende, og store, Jernbanebyen som nabo.
Og selve Dybbølsbro står formentlig over for at blive helt bilfri, har et snævert flertal i Københavns Kommune besluttet.
Hvornår, og om, der findes penge til at gennemføre dén plan er indtil videre et åbent spørgsmål.
Men et politisk ønske om igen at ændre på Dybbølsbroens trafikflow ligger altså allerede på bordet — og dermed kan der igen blive behov for at justere på det plagede kryds, hvor broen møder Vesterbro.
Fjernes bilerne helt fra Dybbølsbro, bliver ligningen dog simplere i stedet for mere kompleks. Og derfor kan man formentlig forvente, at næste justering bliver nemmere at gå til.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!
Jeg passerer ofte dette kryds på cykel, og er enig i, at den nye løsning fungerer godt. Men jeg undrer mig over evalueringens kommentarer om venstresvingende cyklister, der “gør det forkert”.
Da det for efterhånden mange år siden blev en regel, at venstresvingende cyklister skulle holde til højre i selve krydset, blev det af mange opfattet på den måde, at de skulle afvente grønt lys i den nye retning. Men det er (eller var i hvert fald) ikke rigtigt. Hvis der er fri bane, må venstresvinget foretages umiddelbart. Jeg kan derfor ikke se, at de diagonaltkrydsende ved Dybbølsbro gør noget forkert, hvis bare de holder tilbage for de ligeudkørende.