pixel

Svævende grøn madkasse i De Gamles By

Plejehjemsudbygning kombinerer køkken og klimasikring.

klarahus produktionskøkken

Skråt over for Nørrebros eneste gedefold svæver et bredt bånd af grønt løv over stien gennem De Gamles By.

Eller, sådan ser det i hvert fald ud ved første øjekast, indtil en nærmere inspektion afslører illusionen som toppen af en ny facade, hvis base udgøres af store glaspartier.

Kort
Klarahus

Det er en tilbygning til Plejecenter Klarahus med 171 beboere, der beliggende på Agnes Henningsens Vej midt i kvarteret af plejehjem og ældreboliger er nabo til den bemandende dyrelegeplads ByOasen.

Bag den lige dele grønne og gennemsigtige facade har Klarahus indrettet sit nye produktionskøkken. Nærmest placeret midt ude i parkomgivelserne, så alle forbispadserende kan følge med. Som en diametral modsætning til at gemme madlavningen til vores ældste medborgerne væk i klinisk hvide rum fyldt med rustfrit stål og skridsikre gulve.

Den begrønnede "madkasse" på 250 kvadratmeter er formgivet af Erik Arkitekter for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune.

Der er ingen bærende elementer i selve facaden, så bygningen holdes oppe af tre søjler, der i indhak står, som var de træstammer under den grønne trækrone, man kan gå ind under. Køkkenet er forbundet med hovedbygningen af to glasgange og en kerne, der indeholder de mindre publikumsvenlige dele som opvask, lager, køl og fryserum.

Facadens biotoper og det grønne tag vandes automatisk med regnvand, der fra hele plejehjemmets tagarealer opsamles i store tanke.

Det er vand, som ellers var endt i kloakken, og således er produktionskøkkenet på Klarahus også den første bygning i Danmark med facader, der er med til at klimasikre sine omgivelser som del af et såkaldt LAR-projekt (Lokal Afledning af Regnvand).

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 20 kroner om måneden — mindre end prisen på en kop kaffe. Men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et lidt større medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Fra 7. juni 2019 kræver det medlemskab at læse med

Bliv medlem af Magasinet KBH — fra kun 20,-/md.