pixel

Flydende boligblok med biler i bugen

I Nordhavn bliver en ny kunstig ø udformet som én stor karré, der skjuler et kæmpe p-anlæg under vandoverfladen.

kronløbsøen vilhelm lauritzen cobe

Det nye Nordhavn lægger moler til en god håndfuld af Københavns mere usædvanlige byggeprojekter, og senest er blevet præsenteret en kommende nabo-på-vandet til de store siloer, der er ved at blive ombygget ved Fortkaj i Århusgadekvarteret.

Frem for at kæmpe om den eksisterende plads bliver Kronløbsøen nemlig en helt nyetableret ø ude i Kronløbsbassinet mellem Fortkaj og Sundmolen. Hele vejen rundt i øens omkreds skal en op til 20 meter høj lejlighedskarré rejse sig, der med vand på alle fire sider kommer til at tage sig ud som en stor flydende boligblok.

Kronløbsøen vil dog ikke skvulpe rundt i havnen men ligge helt fast oven på et fundament udgjort af øens andet formål: Et parkeringsanlæg med plads til hele 1.000 biler.

Kort
Kronløbsøen

Trædesten i horisontale lag

Efter det nyåbnede P-hus Lüders, der har en lege- og motionsplads på taget, er Kronløbsøen således det næste resultat af udviklingsselsskabet By & Havns strategi om at undgå at spilde pladsen i Nordhavn på parkering.

Samtidig skal boligøen og dens tre broer skabe sammenhæng og være en trædesten mellem boomende Århusgadekvarteret og Sundmolen, der som en af det nye Nordhavns senere etaper stadig ligger og venter på sine mere detaljerede fremtidsplaner.

Selve de 340 lejligheder på Kronløbsøen forventes at slutte sig til områdets beholdning af ejerboliger i den dyrere ende. Den massive karréstruktur består af seks skiferklædte bygningskroppe omkring et stort indre gårdrum. Blokkenes design med horisontale lag af altaner og fremspring i facaden er en reference til de geologiske aflejringer i den danske kyst og skal være en kontrast til de mere vertikale byggerier, som siloerne, i Århusgadekvarteret.

Fakta

Kronløbsøen

En kunstig ø i Kronløbsbassinet i Nordhavn med 25.000 etagemeter boligbyggeri oven på et parkeringsanlæg til 1.000 biler.

Tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Cobe, Rambøll Danmark og Sted by og landskab.

Opføres af projektselskabet Kronløbsøen Projekt P/S. Det består af By & Havn (50%), PensionDanmark (40%) og Nordkranen Ejendomsudviklingsselskab (10%).

Forventes færdigt i 2020.

Nordhavns husarkitekter

De i alt 25.000 etagemeter på Kronløbsøen er udformet af et team anført af Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Cobe – to tegnestuer, der roligt kan kaldes nogle af Nordhavns husarkitekter.

I fællesskab står de ligeledes bag det kommende, nærliggende vartegn Spidsen af Redmolen, og Cobe har såmænd også tegnet ombygningen af den højeste af nabo-siloerne ved Fortkaj, The Silo, der bliver Københavns dyreste lejligheder nogensinde.

Inkluderet i Kronløbsø-projektet er desuden et lidt mindre boligbyggeri på 8.000 etagemeter lige overfor på Fortkaj, hvor bilerne kan køre ned til parkeringsanlægget under vandoverfladen. Visuelt vil satellit-karréen  dog adskille sig fra moderskibet ved at være en mere enkel serie af byhuse i tegl.

Hele det samlede byggeri forventes at være opført i starten af 2020.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 20 kroner om måneden — mindre end prisen på en kop kaffe. Men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et lidt større medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Rum
  • Nordhavn
En 60 meter høj cylinder med offentlig vinterhave som kerne skal være fremtidens blikfang i Nordhavn.
  • Byens Rum
  • Nordhavn
Nordhavns første legeplads og første motionsfaciliteter ligger på taget af Nordhavns første parkeringshus.
  • Byens Rum
  • Nordhavn
Tegnestuen Cobe udtænker det nye Nordhavn, der skal bevare sin rå havnestemning og ikke være et smart cafe-latte-retreat

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum

close logo

Fra 7. juni 2019 kræver det medlemskab at læse med

Bliv medlem af Magasinet KBH — fra kun 20,-/md.