pixel

Vinterhave-vartegn på spidsen

En 60 meter høj cylinder med offentlig vinterhave som kerne skal være fremtidens blikfang i Nordhavn.

spidsen redmolen pfa

Afgørelsen måtte ud i omkamp, men nu er planen klar for Nordhavnens sandsynligvis bedste byggegrund.

For enden af Århusgadekvarteret, på spidsen af Redmolen, vil pensionskassen PFA rejse en stor cylinder – rund som prikken over i'et i Indre Nordhavns genudvikling. Med en lokal højderekord på 60 meter og omgivet af vand på tre sider bliver bygningen et undgåeligt pejlemærke i København og vartegn for Nordhavn.

Den nye cylinder på 25.000 kvadratmeter skal udlejes som kontorer – muligvis med hotelværelser på de øverste etager, der i så fald vil få spektakulær første parket til Øresund. Men store dele af prestigeprojektet skal også være åbent for alle andre, tænkt som en attraktion for hele byen. Bygningens kerne er nemlig ét kæmpe atrium, der indrettes som offentligt tilgængelig vinterhave.

Kort
Spidsen af Redmolen

Et helle i blæsten

Cylinderen på Redmolen kommer til at markere indsejlingen til Nordhavns inderste basin, med stjerneformede FN Byen på den modsatte flanke. Den runde bygningskrop er en hilsen til områdets industrihistorie og omdannede silobygninger, ikke mindst nærliggende Portland Towers ved Göteborg Plads, som PFA selv er medejer af.

Biler skal parkeres i kælderen, og ud fra bygningen vil gå en hævet plint, der i sig selv bliver et stort byrumsmøbel, man kan gå og opholde sig på. Samtidig bliver plinten bindeledet til de udadvendte funktioner i stueetagen – butikker, restaurant, café, udstillingsområde og den slags er foreslået.

Det udendørs byrum skal omgive hele bygningen på molespidsen med beplantning, en promenade og muligheder for at slå sig ned. Som kontrast til nybyggeriet bevares den gamle toldbyg­ning på stedet, måske som iskiosk.

Det blæser ofte en hel del der på kanten af Øresund, men bliver det for vindomsust udendørs, kan der altså trækkes ind i vinterhaven, der som trækplaster kan være med til gøre Århusgadekvarterets shopping-gader til en helårs-destination.

Team med rutine, stjerner og talent

Projektet på spidsen af Redmolen, der ind til videre har den præcise arbejdstitel Spidsen af Redmolen, er udtænkt i et team mellem Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Cobe og Tredje Natur.

Københavnerveteranerne fra Vilhelm Lauritzen og byens for tiden mest eftertragtede arkitekthjerner fra Cobe samarbejder i forvejen om de næsten færdiggjorde pakhus-boliger på Krøyers Plads. Cobe har desuden mere end en finger i hele den store masterplan for fremtidens Nordhavn og har selv tegnet ombygningen af The Silo, der ved den anden ende af Redmolen bliver Københavns dyreste lejligheder nogensinde.

Den yngre tegnestue Tredje Natur har markeret sig med den overordnede udformning af Klimakvarteret på Østerbro. På Redmolen skal der designes i alt 8.200 kvadratmeter landskab, inklusiv atriummet og en taghave.

Bjarke Ingels blev droppet

Politikerne i Københavns Kommune har godkendt startredegørelsen for cylinderen på Redmolen, som kræver en ny lokalplan. Den kommer formentlig i offentlig høring til sommer og kan blive endelig vedtaget i efteråret 2016.

Fakta

Spidsen af Redmolen

25.000 m2 kontorbyggeri med en indre, offentlig vinterhave.

Tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Cobe og Tredje Natur for PFA Ejendomme.

Skal gennem godkendelses-procedurerne i Københavns Kommune i 2016.

PFA Ejendomme har endnu ikke udmeldt en forventet byggestart.

Derefter kan byggeriet gå i gang, men PFA Ejendomme har endnu ikke sat et forventet årstal på. Under alle omstændigheder vil spidsen af Redmolen blive noget af en efternøler i Århusgadekvarteret, hvor byggeaktiviteten på nabogrundene er høj.

Forsinkelsen skyldes blandt andet, at PFA oprindeligt havde forestillet sig at bruge den fornemme placering til et nyt domicil til sig selv. Superstjernearkitekt Bjarke Ingels og BIG udtænkte da også en inka-lignende glas-pyramide til formålet, men efter økonomiske overvejelser (og en ny topchef) endte pensionsselskabet med at droppe ideen og i stedet satse på et mere fleksibelt byggeri til flere forskellige brugere – og med et kernetilbud til københavnerne.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Nordhavn
Nordhavn skal have et nyt vartegn. En gigantisk figur i træ af en trind Bademester, der kan skubbes i vandet ved en fælles indsats.

seneste
byens rum