pixel

Kultorvets kontorhus er pludselig blevet højere

Et fem meter højt "redskabsskur" har ubemærket sneget sig op på taget af kontorhus på Kultorvet. Indre By Lokaludvalg kræver en forklaring.

knud højgaards hus kultorvet

På Kultorvet midt i København har en større betonbygning i snart 70 år skilt sig ud fra pladsens ældre byggerier.

Knud Højgaards Hus fra 1957 — opkaldt efter civilingeniør Knud Højgaard — blev opført i tidstypisk 50'er-modernisme og er siden ombygget ved flere lejligheder.

Seneste renovering blev sat i gang af Knud Højgaards Fond for to år siden. Med større vinduer og en opfrisket facade i sandsten skulle renoveringen ske med respekt for husets oprindelige stil og forlænge det gamle kontorhus levetid med i hvert fald en god snes år.

Det lyder alt sammen meget godt. Men en beboer i området begyndte at undre sig. For mens renoveringsarbejdet skred frem, sneg hvad der ligner en stor, sort klods sig pludselig op på taget. 

Fem meter høj tilføjelse

"Det ligner et kæmpe reskabsskur," tænkte beboeren og kontaktede Københavns Kommune for at få aktindsigt i byggesagen.

Det viste sig, at Teknik- og Miljøforvaltningen ganske rigtigt sent i byggeprocessen havde givet tilladelse til at opføre et fem meter højt trappehus over taget — fremfor de 3-4 meter, som oprindeligt var nævnt i det offentliggjorte materiale. 

Tilføjelsen er altså dermed sluppet uden om nabohøringen og partshøringen — og optræder heller ikke på de arkitekttegninger, projektet blev præsenteret sammen med. Høringer af byggetilladelser er lovpligtige, hvis et byggeri vil udsætte nærområdet for gener, og en kommune kan ikke give dispensationer uden først at høre de berørte parter. Hører man ikke naboerne, kan byggetilladelsen senere erklæres ugyldig.

Derudover kan tårnet heller ikke siges at have meget med udtrykket på det oprindelige kontorhus at gøre, hvilket ellers var højt vægtet af Knud Højgaards Fond i ansøgningsmaterialet.

Til gengæld ses det høje trappehus nu ganske tydeligt fra naboejendommene — og af forbipasserende på Kultorvet.

Borgeren kontaktede siden Indre By Lokaludvalg, der nu planlægger at tage kontakt til kommunen for at få sagsforløbet og reglernes anvendelse i byggesagen forklaret. 

Lokaludvalget vil til bunds i sagen og beder også forvaltningen om, "at få tilsendt den politiske beslutning i Teknik- og Miljøudvalget, som gør det muligt for Teknik- og Miljøforvaltningen at udstede en byggetilladelse til det pågældende trappehus." 

Står klar om få måneder

Mens lokaludvalget altså forbereder en sag hos Københavns Kommune, fortsætter arbejdet med at renovere kontorhuset på Kultorvet. 

Her står entreprenørene fra MT Højgaard for at færddiggøre de sidste detaljer, inden huset på ny kan slå dørene op sidst på foråret eller i starten af sommerperioden.

Både MT Højgaard og bygningen på Kultorvet er i øvrigt opkaldt efter samme person. Det var nemlig Knud Højgaard, som i sin tid stiftede entreprenørkoncernen Højgaard & Schultz, der mange år senere blev en del af MT Højgaard.

Fonden, der bærer hans navn og står bag renoveringen, er i dag hovedaktionær i MT Højgaard.

Renoveringen af Knud Højgaards Hus er tegnet af Danish Architect Group og vil udover en let opgraderet facade også byde på et nyt interiør, hvor fritlagte bjælker og synlig ventilation skal give et mere moderne og råt udtryk. Øverst bliver der adgang til en grøn tagterrasse.

I stueetagen bliver der dog —  som i dag — gjort ekstra plads til detailhandel, hvor større vindues- og indgangspartier skal være med til at trække mere liv over til denne, stille del af Kultorvet.

En kæmpe humørspreder har bygningen dog sjældent haft ry for at være, og da renoveringen af Knud Højgaards Hus kom på tale i 2021 modtog vi på Magasinet KBH en lang række kommentarer fra læsere, der hellere så det grå kontorhus nedrevet end renoveret.

Blev dét virkelighed, kunne Kultorvet og den mindre Hauser Plads på den anden side smelte sammen til én stor plads omkranset af turist-venlig arkitektur.

En glimrende idé syntes godt to-tredjedele af vores læsere dengang.

Oprindeligt husede Knud Højgaards Hus Københavns Hovedbibliotek, og siden 1993 har de studerende på Niels Brock haft deres gang i huset. Fremover bliver der kontorlejemål på alle fem etager.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling