pixel

Kvarteret på Amager Fælled er sparket til hjørne

Beslutningen om byens mest upopulære byggeplan rykkes i sikker afstand af kommunalvalget, mens alternativer undersøges.

amager fælled kvarter

Dramaet kunne ikke have være bedre planlagt. Den 21. november er der kommunalvalg i Danmark, og den 22. november skulle politikerne i Københavns Kommune stemme om den kontroversielle plan for Ørestad Fælled Kvarter på en omdiskuteret bid af Amager Fælled.

Men efter en proteststorm, hvis lige ikke er set i årevis i København, er fælledafstemningen nu udskudt til næste år.

I mellemtiden skal det undersøges nærmere, om kvarterets 2.500 boliger alligevel kan placeres på en mindre sårbar del af Amager Fælled – eller måske et helt andet sted i byen end på Amager Fælled.

Det har Borgerrepræsentationens nuværende flertal besluttet, efter at det ene parti efter det andet har skiftet side fra tilhængere til skeptikere eller direkte modstandere af byggeprojektet.

Og dermed vil diskussionen om Amager Fælleds sjældne planter og truede padder formentlig ikke være helt så dominerende i resten af valgkampen – en diskussion, som meningsmålinger har antydet kan komme til at koste Socialdemokratiet overborgmesterposten i hovedstadskommunen for første gang i historien.

Se mere om masterplanen for Ørestad Fælled Kvarter: På kant med naturen

Nabogrunden er menneskeskabt

Ørestad Fælled Kvarter (oprindeligt navngivet Amager Fælled Kvarter) er den fjerde og sidste etape af Ørestad og har siden 1990'erne været planlagt til hjørnet af  Ørestad Boulevard og Vejlands Allé. Derfor er det øde stykke fælled foran Bella Center, kaldet Strandengen, ikke fredet og har allerede sin egen metrostation, Sundby.

Det alternative byggefelt på fælleden, som forvaltningen nu er sat til at kigge nærmere på, ligger lige ved siden af – men er godt 500 meter længere fra metrostoppet. Omkring vandrehjemmet ved Vejlands Allé har kommunen allerede besluttet at anlægge en campingplads, og det skal altså undersøges, om området i stedet kan bære et 260.000 kvadratmeters boligbyggeri i fire-seks etager.

Campingplads-grunden er inddæmmet for et par håndfulde årtier siden og har derfor ikke den samme særlige biodiversitet som Strandengen, som flere miljøorganisationer har erklæret for hovedstadens sidste oprindelige stykke natur. Ikke desto mindre er camping-området i modsætning til Strandengen faktisk fredet, kun med dispensation til campingplads.

Den nye undersøgelse skal være færdig i begyndelsen af 2018 og også screene byen for potentielle placeringer af Ørestad Fælled Kvarter helt uden for Ørestad. Betingelserne er, at det skal være arealer ejet af Københavns Kommune eller udviklingsselskabet By & Havn, som der ikke i forvejen er budgetteret med byggeplaner for, og som kan matche den forventede indtjening på 1,8 mia. kroner til afdrag på metrogælden.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

Ovenpå de mange protester mod Fælledby stiller Enhedslisten i København nu spørgsmålstegn ved, om byggeriet overhovedet er lovligt. Kommunen ser ingen problemer.

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling