pixel

Lys og liv i Vinterkøbenhavn

Fem nye vinterspots viser, hvordan byen kan gøres lysere, tryggere og sjovere om vinteren.

vinterbyen platant

Fakta

Vinterbyen

Fem midlertidige installationer, der giver hvert deres bud på byrum, der kan være aktive samlingssteder også om vinteren.

Byrummene ligger alle på en rute mellem Frederiksberg og Nordvest omkring Nordre Fasanvej:

Vinterfortorvet (Holger Danskes Vej)

Vinterlyset (Bispeengbuen v. Nordre Fasanvej)

Vinterparken (Glenteparken v. Nordre Fasanvej)

Vinterlegepladsen (Al-Huda Skolen, Vibevej)

Vinterbyhaven (legepladsen v. Hulgårds Plads)

Installationerne er skabt af arkitektvirksomheden Platant i et samarbejde mellem Sharing Copenhagen, Områdefornyelse Fuglekvarteret (Københavns Kommune) og Områdefornyelsen Ndr. Fasanvej kvarteret (Frederiksberg Kommune).

Det er det samme hvert år: Når efteråret rinder ud og cafeernes terrassevarmere ikke længere slår til, er det som om, byen lukker ned for vinteren.

Et underligt tungsind lægger sig som en tung dyne over København, og den nok så sociale, udadvendte, løsslupne stemning synes med et trylleslag væk. Erstattet af en indadvendt mine med hang til sofahygge og Netflix. Tilbage står mennesketomme byrum, øde havnekajer, pladser og stræder – indtil solen og dermed livet atter vender tilbage og det hele starter forfra.

Med Vinterbyen skal det være anderledes. Projektet består af fem nye midlertidige byrum, der langs en rute i grænselandet mellem Frederiksberg og Nordvest sætter spot på det potentiale, der er i at iscenesætte kulden og mørket til små vinteroplevelser.

Installationerne omkring Nordre Fasanvej er skabt af tegnestuen Platant sammen med de lokale områdefornyelser for at vise, hvordan nytænkning af lys, materialer og varmekilder kan skabe nyt liv i den vinterkolde by.

Hvis du selv vil se, høre og bruge Vinterbyen, indtages ruten nemt på cykel, men fungerer klart bedst på gåben. Her tager den godt og vel en time afhængig af tempo. En pointe med Vinterbyen er nemlig at korte, men gode oplevelser fungerer bedst om vinteren.

 

Fortovet er en sofa

Turen kan meget vel starte ved Vinterfortorvet. Her i det frederiksbergske kryds mellem Kronprinsesse Sofies Vej og Holger Danskes Vej – ude foran det gamle møntvaskeri – står en installation og lyser i vintermørket.

Den er sat sammen af ni moduler. I varierende højder skaber de et nyt, klatre-indbydende opholdsrum på det seks-sporede fortorv. Modulerne er lavet i blank metal, der allerede så småt er begyndt at patinere.

Mest bemærkelsesværdigt er dog de polstrede puder modulerne er betrukket med. I et hvidt, translucent, vandskyende materiale er det næsten som en sofa, man har hevet ud i vinterkulden. Det er derfor fristende at smække fødderne op, inden man begiver sig videre på næste del af ruten.

 

Lyset under buen

Lys er et kerneelement i arbejdet med vinterbyrum, også på næste stop under Bispeengbuen på Nordre Fasanvej. Et sted, der er ekstra råt og mørkt om vinteren, men med skulpturelle Vinterlyset er der en god grund til at stoppe op.

Lyd- og lysinstallationen transformerer bogstaveligt talt stemningen på stedet. Bestående af en simpel konstruktion i plast sat sammen til små krystallinske former, leder den tankerne hen på små frostkrystaller, der ligger og lyser op i mørket.

Tilsat lyde, der er loopede, så de kører i ring, skabes en fin, lille oplevelse for de mange forbipasserende på et af de mest hårde og urbane steder i København.

 

Fra transit til ophold

Et stenkast videre på ruten ligger Glenteparken, en lille lommepark på Nordre Fasanvej. Den fungerer mest som et transitsted, men eet vigtigt element tilføjer dog stedet sit eget liv: Busstoppestedet.

Installationen Vinterparken udbygger busskuret med en lille genistreg. Den er enkel og består blot af farvestrålende lameller i plast, der kan åbne og lukke – men får funktionalitet og æstetik til at gå op i en højere enhed.

Installationen tilbyder ikke kun leg og læ for de ventende ved busstoppestedet, den skærmer også Glenteparken for den larmende, stærkt trafikkerede Nordre Fasanvej. Farvepaletten er holdt i varme, rødlige nuancer, der i det kølige vinterlys giver en slags optisk illusion om, at der lige her faktisk er lidt lunere at opholde sig.

 

Selvlysende skattejagt og insekthotel

Vinterbyens rute drejer herfra af Nordre Fasanvej og fører os videre til Vibevej i Nordvest. Her er Al-Huda Skolens skolegård blevet til Vinterlegepladsen.

Igen er udgangspunktet lys – da det ofte er manglende belysning, der forhindrer brugen af legepladser om vinteren. Et godt tip er derfor også, at komme efter mørkets frembrud. En timer tænder nemlig lyset, og herefter kan man ved hjælp af to analoge og interaktive installationer skabe rum for leg i mørket eller gå på opdagelse med lyset som skattekort. Det lyder ret sejt, og det er det faktisk også.

Sidste midlertidige byrum på turen er Vinterbyhaven ved Hulgårds Plads. Her ved legepladsen er en ny byhave skudt op i en sæson, hvor andre byhaver lukker ned. Den er for alle, børn som voksne – og nå ja, så rummer den også lige et insekthotel. Det kan man kigge lidt til, mens man på passende vis slutter traveturen af med at lave mad i udekøkkenet.

Varmekilden opvarmer også siddepladserne i det overdækkede rum, så man lunt og godt kan sidde og nyde sin mad. Allerede nu har de lokale efter sigende en tradition med faste mødetidspunkter i Vinterbyhaven, der også hurtigt er blevet et eftertragtet sted for børnefødselsdage og de nærliggende børnehaver. For her er der liv – også om vinteren.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling