pixel

Mærsk får lov at lukke areal ved Gefion Springvand

Først endte det uafgjort, men nu lader rådhuset Mærsk overtage og lukke område for offentligheden.

mærsk græsplæne gefionspringvandet kastellet

Den blev efterladt på en cliffhanger tilbage i juni.

Stemmefordelingen lød på 5-5, og dermed var der politisk stemmelighed i Teknik- og Miljøudvalget (TMU) på Københavns Rådhus — noget der ellers ikke bør kunne lade sig gøre.

Men denne aften var TMUs medlem fra De Radikale kaldt væk med kort varsel på grund af familieforøgelse. Og derfor sad der kun 10, og ikke 11, om bordet.

Med det uafgjorte resultat bortfaldt Mærsks ønske om at overtage et areal lige over for Gefion-springvandet — for er der ikke flertal i et politisk udvalg, bortfalder forslaget simpelthen.

Med dét afværgede tidl. overborgmester Lars Weiss (S) ved at benytte sig af retten til at sende en sag videre til behandling i den samlede Borgerrepræsentation (BR), hvor der sidder 55 medlemmer.

Henover sommeren har sagen således ligget om simret, indtil den endelig kom op på BRs første møde efter sommerferien for få dage siden. Denne gang deltog også De Radikale, og dermed blev der taget en beslutning. 

Ikke krav om offentlig adgang

Med alle partier til stede kluminerede spændingen ved, at Mærsk nu får lov at købe og benytte sig af den 800 m2 store græsplæne, der ligger lige i et københavnsk største turist-hotspots.

Gefionspringvandet, Kastellet og Den Engelske Kirke ligger lige ved siden af — og Den Lille Havfrue få hundrede meter væk.

Dét betyder dog ikke, at græsplænen hidtil er blevet brugt af tyske eller amerikanske turister, der har rullet picnic-tæppet ud på den. For det meste har græsplænen ligger ubrugt hen, men der har været offentlig adgang for dem, der ville bruge den.

Dét bliver der efter alt at dømme ikke fremover. 

Mærsk ønskede nemlig ikke blot at købe hele arealet foran den ældre bygning, hvor deres holding-selskab har adresse. Rederigiganten ville også overtage den brugsret, som Københavns Kommune har til det i dag.

Det var alle partier for så vidt indstillede på, således at Mærsk fremover kan bruge plænen, til hvad de nu ønsker. Men Enhedslisten, SF og Alternativet ville stille et krav om, at der også i fremtiden bliver adgang for offentligheden. Området måtte altså ikke lukkes af af Mærsk.

Dét kunne de tre partier dog ikke få de øvrige politikere med på, og dermed faldt de tre partiers forbehold med stemmerne 24-31.

Hegn formentlig på vej

Samme stemmefordeling — med modsat fortegn — gav herefter Mærsk lov til at overtage både grund og brugsret uden noget krav om, at der fremover skal være offentlig adgang til stedet. 

Liste A, C, B, V, I og O stemte alle for — mens Ø, F og Å gik imod, da de altså ikke lykkedes med at få sikret offentlig adgang til stedet. 

I den nu godkendte aftale med Mærsk står blandt andet, at "A.P. Møller Holding er berettiget til at beslutte, at arealet ikke må benyttes af offentligheden."

Præcis hvad man vil bruge arealet til er ikke fastsat på forhånd. Men ifølge aftalen overtager Mærsk det "med henblik på", at der bliver opstillet f.eks. borde, bænke, blomsterkummer og terrorsikring.

Det er desuden nævnt, at man fra Mærsks side ønsker at sætte et hegn op, og derfor skal man nok forvente, at arealet inden så længe vil være afspærret for offentligheden.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

belnurze@gmail.com
Har aldrig set nogen benytte den plæne. Mærsk har givet Kbh. ufatteligt mange dejlige områder, som vi kan bruge, så tænker det er helt on
Michael Seedorff
Det er en græsplæne, som ligger nordvendt og aldrig benyttes af nogen. Mærsk satte for år tilbage huset og det omkringliggende område fint i stand, efter at det i årtier havde skæmmet området på grund af manglende vedligeholdelse.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling