Buy-a-harbour taget bogstaveligt

Stå af på Pete's Explosion Road: Linjekort med Københavns stationer undersat til engelsk hitter som vægpynt.

metromash transit map copenhagen

Fakta

Copenhagen S-Train & Metro Map: Literal English Translation

En plakat af MetroMash.

Trykt i A2-størrelse (420x594 mm), koster 165 kroner hos hos metromashco.com.

Regnbuen af S-togs-linjer på oversigtskortet ligner sig selv, men stationsnavnene har fået et engelsk twist: Sjælør er Souldizzy, Ryparken hedder Reputation Park og Peter Bangs Vej er blevet til Pete's Explosion Road.

Det begyndte med en skæv idé under en S-togs-tur i 2012: Hvad nu, hvis man tog København på ordet? Tre kreative udlændinge gav sig til at lege med navnene på Hovedstadens mange stationer, der alle fik the Danglish treatment.

Det bogstaveligt oversatte linjekort var snart født, og trykt i plakatformat går byens alternative stationsnavne som varmt brød. Nu også i den opdaterede version tilføjet metrolinjernes stationer som Beautiful Middle og Throwville.

Stederne ligner muligvis sig selv, når man står på perronen i sjap og gråvejr, men ventetiden er pludselig blevet mere poetisk og kosmopolitisk – eller bare lidt sjovere.

Turisterne farer vild

»"Åh, du er ham kortfætteren, awesome!" Den får jeg ofte. Det er fedt, at vi har lavet noget, der spreder glæde i den kolde, skandinaviske vinter,« siger Barrington Russell.

Den britiske designer og fotograf er en af de tre sprogjonglører fra den oprindelige lystige togtur. De andre er svenske Jakob Ronander og hollandske Peter Maahn Sterkenburg, begge ordsnedkere og oversættere. Sammen kalder de sig MetroMash og har også kørt den offentlige transport i både Oslo og Stockholm gennem deres skæve prisme og ned på papir.

»Halvfems procent er vilde med kortene og humoren, især når vi twister det bogstavelige og finder på noget endnu mere skørt. Fem procent synes, at vi er bindegale, men det lever vi med. De sidste fem procent får os til at flække af grin,« afslører Barrington Russell.

Flere, end man måske lige regnede med, ulejliger sig nemlig med at henvende sig til MetroMash for at fortælle, at det er helt galt med de stationer.

»"Kortet er ubrugeligt. Stationerne hedder ikke det der. Turisterne farer vild", var en af mine favoritreaktioner. Han var sikkert tysker,« fortæller Barrington Russell.

Betaget af Buy-a-harbour

Trangen til at tage kærligt gas på andre nationaliteter slår også igennem, når det handler om nye markeder:

»Et tilsvarende kort over Göteborg er klar, men vi ved ikke helt, om der rent faktisk bor nogen. Amsterdam er også på vej, men der har vi kun mødt en eneste lokal med humor, så vores markedsresearch på Holland er statistisk set ret lille. Der gik rygter om Helsinki, men jeg tror, at byen er en myte og ikke findes i virkeligheden. Vi håber på at have ti kort i alt til næste jul, det er målet lige nu. Det kommer an på, om vi kan blive ved at udvikle dem eller om vi løber tør for vits-vand.«

Den finurlige og lidt fjantede tone, der går igen fra kortene, gælder dog ikke MetroMash-mandens eget forhold til København. Det er en kærlighed, der er til at føle på.

»Når det bliver varmere i vejret, så kommer byen til live med en skønhed, der ikke findes andre steder. Det er som et enkelt af Londons distrikter, kogt ned til lækkert lommeformat, men med langt bedre infrastruktur og lokale, der ikke ligner skibsrotter. Om sommeren plejede mine kolleger og jeg at svømme ved Kalvebods Brygge i frokostpausen. Hvor ellers får man det? Klart havnevand, en is og så tilbage på kontoret kl. 13? Andre byer er monumenter for mega-urbanisering på bekostning af dem, der bor der. København gør det modsatte, nemlig har indbyggernes interesser i centrum. I London eller New York er mennesker reduceret til en besværlig forhindring for byens ubønhørlige march. I København er mennesker det, der giver byen livsvigtig næring. Folk kommer først her, det er dem, der bygges til. Det er fremsynet og desværre ikke så udbredt andre steder. Den måde at tænke by på giver fingeren til motorkøretøjer og fremmedgørende urbanisering,« siger Barrington Russell, lettere højstemt.

Muligvis er han også høj af årets julesalg, der betød, at det københavnske linjekort var udsolgt midt i december. Snart er næste oplag af plakaten klar, forudbestil dit eget eksemplar hos metromashco.com.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Alle kan læse vores indhold, og sådan ser vi det helst fortsætte. Men vi er et lille foretagende, og der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive støttemedlem. Medlemskaber starter ved kun 20 kroner om måneden — mindre end prisen på en kop kaffe. Men de gør hele forskellen.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et lidt større medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Liv
  • København
En amerikansk designer har fundet på at forklare København som et mind map, og hans bykort er både dekorativt og brugbart.
  • Byens Liv
  • København
Kbh K er tilføjet den populære plakatserie, der viser byen kun ved hjælp af dens bogstaver.

relaterede
visioner

seneste
byens liv

  • Byens Liv
  • Indre By
Byens butikker vil skrue op for lysudsmykningen af bygninger og torve i den mørke tid, men kommunen siger nej til at splejse.
close logo

Opmærksomhed og debat giver bedre by

Støt Magasinet KBH – fra kun 20,-/md.