pixel

Mord-sightseeing i krimiens København

Et nyt turistkort guider til fiktive københavnermord. Tag med på en byvandring i dødens fodspor – hvis du tør!

københavnermord turistkort

Fakta

Københavnermord

Et bykort over København med 14 fiktive mordgerningssteder plottet ind.

Lavet af Københavns Hovedbibliotek som læseinspiration.

Hent kortet i stueetagen på Hovedbiblioteket, Krystalgade 15, Kbh K.

Trænger du til at se din by i et mere dystert lys, er et nyt og alternativt turistkort over København klar til at guide dig.

Det er Københavns Hovedbibliotek, der har plottet 14 lokaliteter, hvor der er foregået mord i kriminalromanernes København, ind på bykortet.

Hent kortet over de fiktive københavnermord på biblioteket og brug det som læseinspiration. Eller til at ruteplanlægge en alternativ byvandring i litteraturens morderiske København – det gjorde vi. Tag med på eget ansvar:

På byens yderste

Når du når den alleryderste, nøgne spids af Nordhavnen, går kulden gennem marv og ben. Her virker koldere end andre steder i København. Måske end hele verden. Ingen bygninger, der kan varme gaden op. Intet gadelys. Larmende stille. Du hører kun dryppen i vandpytterne, hvor nøgne kraner, stilladser og containere spejler sig.

Der er ikke et øje at se. Øde. Men du kan næsten høre det skrig, som ingen andre hørte, her i ingenmandsland, hvor bussen kun går to gange i timen. Her er så stille, at du nærmest bliver paranoid. Mon Anne Grues gerningsmand fra 'Noget for noget' lurer lige om hjørnet bag den store kran?

Liget i scanneren

Efter du har sundet dig et øjeblik, går turen hastigt videre mod Riget, der henleder dine tanker på Lars von Triers David Lynch-inspirerede serie af samme navn. Du tager elevatoren ned i den dystre kælder. Du vil på film-noir-vis møde et lysstofrør, der blinker hidsigt. De lange, tomme gange der spejler sig i loftets runde stålkupler.

En travl læge kommer løbende op ad den lange labyrintgang, der synes uendelig. Hun følger de hvide striber i gulvet, der vidner om trafikkørsel fra traumacenteret. Luften er tung. Ildfattig. Klam varme. Klaustrofobisk. I en scanner, hernede et sted, bliver Juliane fundet død, inden Selma når at tale med hende. Du kan nærmest høre fortællerstemmen fra Lotte Petris 'Sort død'.

Krank skæbne på kirkegården

Du trænger måske til noget frisk luft, efter en tur i Rigshospitalets mørke kælder? Assistens Kirkegaard lyder som det rette sted at gå hen. Her møder du folk, der er ude at gå en stille søndagstur med barnevogn og hund mellem de høje nøgne træer. Stemningen er rolig og ikke nær så hektisk som nede i kælderen.

Alt går i slowmotion. Hvad er det Æsthetiske i et Menneske, og hvad vil det sige at leve Ethisk, småfilosoferer du ved Søren Kierkegaards gravsted. Men pas på! Vægteren fra Lisbeth og Steen Billes krimiroman 'I ond tro', står måske lige bag busken. Pludselig bliver den rolige stemning og lange allé mellem gravstenene forvandlet til en gruelig og dyster mordscene.

Brandmord under buen

Går du i god tro videre på Indre Nørrebro og ender ved grænsen op til Frederiksberg, befinder du dig under Bispeengbuen. Her møder du betonsøjler overmalet med graffiti. Råt. Mørkt og øde. De tomme parkeringspladser vidner om, at stedet ikke er velbesøgt, selvom vi befinder os midt i byen.

Sirenerne på buens motorvej er nærmest konstante. Det ene blå blink efter det andet. Lyden af sirener omringer dig og giver genlyd i et uendeligt ekko under vejbroen. Du møder en helt almindelig mand. Tror du. Men det kan koste dig livet, hvis du ser hans sande ansigt. Du kigger væk, for længere henne ligger måske det forkullede lig i en bil. Brændt levende. I Ole Tornbjerg og Jeanette Øbroes 'Djævlens ansigt' er dette gangsternes underverden med helt egne regler og logik. Skal du levende herfra, bør du kigge dig over skulderen.

Maltrakteret i Tivoli

Er du stadig med? Eller løbet væk af bare skræk? Du har brug for lidt opmuntring, og både punkt 3 og 7 på kortet ligger i hyggelige, folkekære Tivoli. Men heller ikke her er der så idyllisk, som man umiddelbart skulle tro. For som du står der, foran Pantomimeteaterets scene, med din lyserøde candyfloss og hotdog, udfoldes endnu et mord for dit inde blik.

Harlekin dolkes ihjel midt på scenen under forestillingen i Tom Kristensens 'Harlekin Skelet'. Du ser morderen slippe ud gennem teaterdøren lige ved siden af Grøften – den lille dør med den ottekantede rude. Pjerrot bliver forgiftet. Du haster videre, og ser pludselig en skygge fra Ballongyngerne! Er det det maltrakterede lig af Tivolis personalechef, som i Jakob Melanders 'Det bedste til mig og mine venner'? Den eventyrlige forlystelseshave er pludselig blevet en morderisk mareridtslabyrint. Du er selv ude om det, vi prøvede at advare dig ...

Klik på kortet for at forstørre det og se nærmere på resten af de 14 litterære mordgerningssteder i København:

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling