pixel

Lille hus på Nørrebrogade står til at vokse flere etager

Der er udsigt til snarlig udskiftning af et af byens smalleste huse — i første omgang er ejerens forslag dog blevet afvist.

nørrebrogade 33

Hvis det står til ejeren af grunden på Nørrebrogade 33, bliver der snart opført ti nye ungdomsboliger på Indre Nørrebro kun 270 meter fra Søerne. Det kunne vi første gang fortælle om i 2022

De nye boliger skal erstatte et karakteristisk, blåt hus, som ligger klemt inde på adressen mellem kiosken Natbutikken og den indiske restaurant Tandoori Masala.

Det lille hus med en bredde på kun cirka fire meter bliver dog af nogen set som et symbol på ’det skæve’ i byen.

Og derfor forsøgte de københavnske politikere i 2022 at nedlægge et såkaldt §14-forbud mod at give nedrivningstilladelse, som ville have sat sagen i bero i op til 12 måneder, mens politikerne kunne arbejde på en formel bevarelse af huset. 

Det statslige Planklagenævnet valgte dog senere at ophæve forbuddet, da man her vurderede, at Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning havde været for langsomme med dens sagsbehandling.

Dét betød, at ejeren af grunden kunne gå videre med sine planer om at skifte det lille, blå hus ud med et større.

Og dem kan vi fået et kig på nu. 

For omfangsrig

Ejeren ønsker at bygge op til fem etager højt med to meget små boliger på hver etage.

Den meget smalle grund gør det i sagens natur udfordrende at skabe et infill-byggeri, der skal kile sig ind mellem to eksisterende byggerier og anvende den begrænsede plads på en brugbar måde.

I ejerens løsning vil bygningen ud mod Nørrebrogade blive ca. 19 meter høj — mens den ind mod gården vil nå op i cirka 16 meters højde med plads til en tagterrasse på toppen.

Mod Nørrebrogade ville der bliver plads til boliger på 41 m2 og bagtil mod gården boliger på blot 30 bruttokvadratmeter — svarende til godt 22 m2 netto.

I stueetagen ønsker ejeren at gøre plads til en butik eller café med facade ud mod Nørrebrogade.  

Men trods de minutiøse boliger lyder beskeden fra rådhuset, at byggeriets dimensioner er lige voldsomme nok.

Forvaltningen har indtil videre afvist ejerens forslag, fordi den foreslåede bygning er "for omfangsrig" i forhold til rammerne i lokalplanen for området, der er fra 1981.

Og derfor er forvaltningen p.t. i dialog med ejeren om et lidt nedskaleret forslag.

Uanset hvad vil Nørrebrogade 33 dog formentlig komme til at rumme ungdomsboliger — og ende med at være vokset en hel del meter i højden — når en ny bygning står klar.

Men så længe, der ikke er godkendte planer for en afløser, vil forvaltningen ikke give tilladelse til nedrivning af det lille, blå hus på Nørrebrogade. Og derfor får det altså lov at stå indtil videre. 

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

ida marie stausholm

Jeg prøver igen:

Det er jo ikke første gang, vi hører om langsomme politikere, der er skyld i fadæser. Og ej heller ikke hører om en lov, der står i vejen, og så er den pust væk. Jeg tænker på dem gamle §14 lov, der reddede adskillige gamle huse på Nørrebro.

Hvorfor skal de absolut være særlig smukke? De er et godt pust at se på i de evindelige rækker af 4-5 etagers ejendomme, der hænger tæt sammen.

Lad nu det hus være i fred.
ida marie stausholm
Ja det er ikke første gang, vi hører om de langsomme politikere, der er skyld i

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling