pixel

Nyt byggeri på Frederiksbergs grønneste gade

Nyt Frederiksberg-hus hægter sig på klassisk — men uafsluttet — arkitektur og får tre store parker som nabo.

sønder fasanvej, boliger, aart

Vi befinder os på et af de grønneste stræk på hele Frederiksberg.

På netop denne del af Søndre Fasanvej mødes både Frederiksberg Have, Zoologisk Have og Solbjerg Parkkirkegård.

Til gengæld stopper karréhusene langs Søndre Fasanvej brat i en bar gavl — og sådan har det set ud i mange årtier.

Lige indtil nu. For nu ser et nyt boligbyggeri — der kan afslutte den underligt uafsluttede bygningsrække — ud til at være på vej.

Skal flugte med klassisk hus

På adressen skal der snart opføres et nyt bofællesskab for seniorer med 20 boliger i fem etager.

Byggeriet er tegnet af tegnestuen AART, der også står bag en del af Postbyen i København og Nicolinehuset i Aarhus Ø.

Her på Søndre Fasanvej har de designet et hus, der forsøger at falde i ét med den klassiske arkitektur, der omgiver stedet — en øvelse, der slet ikke er så ligetil.

Nabohuset består nemlig af en teglstensbygning fra forrige århundredeskifte med et sadeltag i en 45 graders hældning og et lille tårn mod hjørnet.

Dét forsøger det nye byggeri at imødekomme ved at fordele sig på to forskudte volumer, der skal lukke den nøgne gavl, der i dag indikerer, at man engang havde intentioner om at fortsætte rækken af bygninger hele vejen langs Søndre Fasanvejs grænse til Solbjerg Kirkegård — men aldrig gjorde det.

Det sker først med et længehus, der flugter med det eksisterende byggeri og siden med et forhus, der trækker sig en anelse tilbage fra gaden — og har vinduer i gavlen. Dermed forsøger man mere elegant at fuldende bygningsrækken mod Solbjerg Parkkirkegård.

Med andre ord skal afslutningen på bygningsrækken gerne komme til at se lidt mere gennemtænkt ud end den røde murstensgavl uden vinduer, som man i dag mødes af.

I processen skal en del af kirkegårdsmuren rives ned og genopføres, så den i sidste ende vil strække sig ind foran indgangspartiet til de fælles opholdsarealer. Her åbnes facaden samtidig op mod parkkirkegården, så huset og dets brugere så at sige kobles sammen med de grønne omgivelser.

Hele husets facade beklædes med røde mursten — formentlig af den CO2-besparende slags, der bruger færre råmaterialer og brændes med biogas.

Taget bliver lavet i stålplader i en mørk rødbrun farve, der skal spille sammen med resten af byggeriet. Samme farve og materiale går igen på tagrender, vinduesrammer og plantekasser. Den vestvendte side af taget mod nabohuset får desuden solceller for yderligere at løfte den grønne bundlinje.

Stålpladerne på taget trækkes visse steder ned ad facaden på tredje og fjerde sal, så man får den effekt, at taget "breder sig" ned ad bygningen.

De 20 nye boliger varierer fra ca. 50 til 100 m2.

Inspiration fra Ågade

At få et nyt byggeri til at flugte med noget eksisterende er efterhånden en øvelse Frederiksberg Kommune har kastet sig ud i mange gange.

Et af de mere vellykkede er i manges øjne et alment boligbyggeri på Ågade — tegnet af Mangor & Nagel Arkitekter — der forsøger at tilpasse sig den vinkelformede byggegrund omgivet af såvel karréer, kirke og villahaver.

Tilbygningens seks etager fik således tre ganske forskellige typer facader og hældninger, der skulle tage hensyn til de meget forskellige omgivelser. Og netop denne forståelse for omgivelserne fremhæves som inspiration i materialet til de kommende boliger på Sønder Fasanvej.

Til gengæld er det ikke lykkedes at tage helt samme hensyn til grundens eksisterende lindetræer, her på kanten af Frederiksbergs største kirkegård.

Frederiksberg Kommune vurderer i hvert fald, at det kun er muligt at bevare et enkelt, fuldkronet lindetræ. De andre tre lindetræer fældes, men til gengæld plantes tre erstatningstræer, og bebyggelsens delvise tilbagetrækning levner lidt ekstra plads til nye træer mod gaden.

De kommende beboere kan også glæde sig over en særdeles god placering i forhold til sollyset, da både den vestlige facade og de udendørs, sydvestvendte opholdsarealer vender direkte ud mod kirkegårdens træer, hvor lyset fint trænger ned.

Byggeriet afventer p.t. politisk godkendelse, før man kan gå i gang.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

tommy64nielsen_2327
Det der store grønne træ tager en masse lys fra lejlighederne, så det ender nok med at blive fældet....
Brian Nielsen
Der vil jeg sgu ikke bo- alt for meget trafik - og langt til butikker for gamle ben, når den tid kommer
silastjensen
Dét bør simpelthen kunne lade sig gøre uden at fælde de smukke træer. Kan de ikke bare bygge lavere?
randialstrup

Hvor lyder det godt, der vil jeg gerne bo.

Hvor kan jeg blive skrevet op?

Og hvis det er eje, hvem sælger lejlighederne?

Med venlig hilsen

Randi

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling