pixel

Ny badezone på vej til Ofelia Plads

Der er er sat penge af til et nyt badespot i Inderhavnen — altid populære Ofelia Plads bliver formentlig stedet.

kvæsthusmolen ofelia plads

Kongens Nytorv, Nørreport eller Rådhuspladsen? Der er altid lidt tvivl om, hvor Københavns rigtige centrum egentlig ligger.

Men de senere år er en ny og sæsonbetonet kandidat kommet i spil.

Vi snakker om Inderhavnen og dens efterhånden internationalt berømte vand, der — modsat i de fleste storbyer med vand i sig — er rent nok til en svømmetur.

Hver sommer springer flere og flere i saltvandet, men det sker ikke altid indenfor de afmærkede zoner.

Men nu får københavnerne snart lidt bedre plads til at tage sig en lovlig svømmetur.

En lovlig dukkert fra Ofelia Plads

På rådhuset har et bredt politisk flertal som led i den såkaldte overførselssag for få dage siden afsat knap en million kroner til anlæg og drift af en ny badezone.

Overførselssagen kaldes også byens 'lille budget'. Her overføres midler, der ikke blev brugt i det forgangne regnskabsår, til brug for andre projekter.

I den politiske aftale nævnes det, at man er enige om, at den nye zone 'som udgangspunkt' skal placeres ved Ofelia Plads — selvom pengene formelt er tildelt uden en besluttet placering.

Midlerne er afsat til anlægsarbejde allerede i år, og hvis Teknik- og Milhøforvaltningen handler hurtigt, er der mulighed for, at badezonen står klar allerede denne sommer.

Man skal dog ikke regne med luksusversionen udi havnebadsanlæg. De forholdsvis små midler i budgettet rækker i stedet til etablering af en afmærket badezone i stil med den, man i dag finder for eksempel i Havnegade.

Udvægelsen af det nye badespot bygger på en screening fra sidste år, hvor både nye og gamle badesteder med udvidelsesmuligheder blev undersøgt.

Ved den lejlighed blev der blandt andet peget på Frederikskaj i Sydhavn, Orientbassin i Nordhavn og altså Ofelia Plads ved Kvæsthusmolen.

Endnu mangler stederne dog at blive vurderet og godkendt af både kajejere, By & Havn og kommunens egen teknik- og miljørforvaltning.

Her bliver den største udfordring nok, at flere kajkanter i de udpegede områder er privatejede. Det vil altså flere steder kræve enighed med de private grundejere om tilladelse til etablering af badezoner, før arbejdet kan sættes i gang.

Men her og nu er Ofelia Plads altså det mest oplagte bud på byens næste badeområde, og her burde det være muligt at få de nødvendige tilladelser. Området er ejet af Det Kongelige Teater i et non-profit, offentligt-privat partnerskab med firmaet Jeudan.

Det vil måske komme som en overraskelse for mange, at det faktisk er ulovligt at bade fra området i dag. For med sin trætrappe, der med små trin bevæger sig fra gade- til vandniveau, bliver der allerede i dag nærmest inviteret til at gå ned mod vandet og hoppe i havnen — og den mulighed benyttes flittigt af folk, der ikke frygter reprimander fra ordensmagten.

"Problemerne" med ulovlige badegæster i Københavns Havn har i det hele taget været så udbredte, at der de seneste par år også har været politisk tilløb til at gøre svømning i hele havnen lovligt — med enkelte undtagelser.

Flere badezoner (måske) på vej

Tanken om en badezone ved Ofelia Plads er faktisk mere end fire år gammel. I 2020 kunne vi fortælle, at projektet var sendt i offentlig høring, og at man allerede samme sommer kunne forvente den nye zone etableret.

De 32 svar fra offentligheden var dengang overvejende positive, men siden skete der ingenting. Pengene manglede ganske enkelt, men de er altså afsat her fire år senere.

Der blev dog i 2020 peget på, at HOFOR har både et skybrudsudløb og indtag af vand til fjernkøling placeret ved Ofelia Plads, og det vil der skulle kigges nærmere på, inden man kan etablere den nye badezone.

Den populære mole ved Skuespillerhuset levede længe en stille tilværelse som en uudnyttet betonrest af den gamle industrihavn.

Men i midten af 00’erne opstod nye planer om at omdanne den næsten 300 meter lange mole til en ny, folkelig plads ovenpå en treetagers parkeringskælder.

Hele herligheden blev tegnet af tegnestuen Lundgaard & Tranberg, og placeringen kunne ikke være bedre — lige over for Operaen og Papirøen, og med Nyhavn og Amalienborg på hver sin side.

Efter knap et årti med politisk tovtrækning lykkedes det omsider at indvie området i 2016. Og i dag, otte år senere, må man konstatere at havnepladsen — og særligt trætrappen mellem molen og kajen — er populær som aldrig før, med hvad deraf følger af små-kriminelle hovedspring.

Sidste år blev en ny badezone åbnet ved Byskoven på Amager, mens badezonen ved café La Banchina på Refshaleøen blev udvidet. I kulissen arbejdes desuden på helt nye badezoner ved Stubkaj og Kattegatvej i Nordhavn.

I første omgang er udsigten til at kunne snuppe sig en legal svømmetur ved Ofelia Plads denne sommer dog altså nogenlunde realistisk.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling