pixel

Niels Bohr-bygning på Jagtvej er endelig klar

Problemerne har stået i kø, siden byggeri af natur­videnskabelig campus gik i gang. Nu er (nogen af) bygningerne endelig klar til brug.

jagtvej, luftfoto, byggeplads

At 'Niels Bohr Science Park' med jævne mellemrum lander på avisforsiderne skyldes hverken banebrydende forskning eller vilde fredagsbarer.

Derimod har det jævnligt trukket overskifter, at planerne har været ramt af omfattende byggesjusk, massive budgetskred og en uddannelsesbygning, der står gabende tom.

Allerede i 2016 skulle naturvidenskabelige studerende have haft deres daglige gang her langs Jagtvej — på grænsen mellem Nørrebro og Østerbro — men indvielsen af det naturfaglige fakultet er siden blevet udskudt igen og igen.

Men nu sker der omsider noget. Otte år senere end oprindeligt planlagt er bygningen denne september endelig blevet overdraget til Københavns Universitet, som er i gang med at åbne op og byde de ansatte velkommen. 

I hvert fald næsten. I første omgang bliver det blot det administrative personale, der rykker ind i en tredjedel af bygningen. 

I starten af næste år regner man med at hele bygningen kan blive taget i brug — og at de mange forskere og studerende for alvor kan få deres daglige gang her.

Hvordan kunne det gå så galt?

Opførelsen gik i gang i 2013 med Bygningsstyrelsen som bygherre som led i en plan om et samlet 'Nørre Campus', som også inkluderede udbygningen af Panum-institutet, Rigshospitalet og flere kollegie-byggerier i området omkring Fælledparken.

Hele tre år forinden havde Vilhelm Lauritzen Architects vundet konkurrencen om at designe det nye campus-område — hvilket vi her på Magasinet KBH kunne berette for nu 13 år siden.

Med sin store volumen, transparente facader og opsigtsvækkende skybridge over Jagtvej skulle huset både være et markant studiebyggeri og visuelt markere overgangen mellem to bydele.

I stedet måtte forbipasserende og bilister tage til takke med et spøgelseshus i mange år fremover.

Bygningen skulle være overdraget til Københavns Universitet i 2016 til en samlet pris på to milliarder — men både pris og tidshorisont tog sig sidenhen et par kvantespring.

Allerede i de indledende faser var der en række problemer med byggeriet af tekniske karakter, der siden blev påpeget i en kritisk revisionsrapport.

Blandt andet viste det sig, at laboratoriernes omfattende VVS-, ventilations- og el-installationer ikke levede op til kravene. Derfor måtte et omfattende net af rør afmonteres, før arbejdet kunne starte forfra.

Projektet var præget af yderligere byggesjusk som kulminerede i, at Bygningsstyrelsen helt blev frataget opgaven som bygherre.

Dén opgave landede i 2018 i stedet hos Vejdirektoratet, men det fik ikke udgiftskurven til at vende.

Senest blev Niels Bohr Bygningen forsinket af ikke mindre end 10.000 fejludførte brandlukninger, der alle måtte udbedres — ellers ville bygningen ikke være brandsikker.

I dag vurderes det, at de samlede udgifter løber op i fem milliarder kroner — altså en overskridelse af det oprindelige budget med 150%. Og selvom husets brugere snart kan bruge det til den forskning og undervisning, det er beregnet til, er der endnu en række udestående voldgiftssager i forbindelse med det stærkt forsinkede byggeri.

Københavns Universitet oplyser desuden, at man vil bruge den kommende tid på at registrere bygningens tilstand og undersøge behovet for yderligere udbedringer, inden størstedelen af det avancerede udstyr kan flytte ind.

Over og under Jagtvej

De to bygninger huser både de matematiske, datalogiske, kemiske og fysiske fag og får plads til 3.000 studerende og mere end 100 laboratorier.

Huset består af to bygningsafsnit på hver side af Jagtvej forbundet med en skybridge i tredje sals højde.

Hele byggeriet løber op i 52.000 etagemeter og er bygget som ni sammenhængende blokke med både laboratorier og undervisningsfaciliteter.

Gående og cyklister kan samtidig benytte en underjordisk sti under Jagtvej, der forbinder Universitetsparken og Haraldsgadekvarteret.

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

bo schmidt
lad os gætte på det er bygningerne ikke planerne der er ramt af byggesjusk. der er uden tvivl også sjusket med planerne. alt tyder på bygherren og dennes rådgiver ikke har været dygtige nok. man har sikkert fokuseret mere på pris en kvalitet.
Alicja Fenigsen

"Hvordan kunne det gå så galt?" - ja, dette afsnit beskriver forløbet, men en egentlig forklaring mangler

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling