pixel

Nyt Palads i 40 meters højde?

Ny Palads-bygning skal være op til 4½ gange større end i dag — og højere end Rundetårn — hvis det står til Nordisk Films Biografer.

Palads farver gernes højere manipulation sjov

Hvordan kan Palads-biografen blive op til 40 meter høj og samtidig vise "respekt for Palads's omgivelser"?

Det er noget af et udfordrende spørgsmål, som man nu selv kan deltage i at besvare, hvis man er en af de københavnere, der har et tæt forhold til den godt 100 år gamle biografbygning.

I marts kunne vi fortælle, at Nordisk Films Biografer — i samarbejde med Københavns Kommune — vil have københavnernes input til, hvordan fremtiden for Palads skal tage sig ud.

Processen er nu sat i gang, og frem til 22. juni har man første gang mulighed for indsende sine egne idéer til, hvordan man kombinere Nordisk Films ønsker om en moderne biograf med egne ønsker om at bevare hele eller dele af Palads-bygningen.

Rive ned eller ej?

Det er dog Københavns Kommune, og ikke Nordisk Film, der nu beder om input til sagen.

Dét gør man, fordi Nordisk Film har delt flere detaljer om, hvad det egentlig er, man ønsker på grunden — og kommunen har efterfølgende vurderet, at opfyldelsen af ønskerne vil betyde en så markant ændring i byen, at man vil skulle ændre i den såkaldte 'Kommuneplan' der udstikker de generelle rammer for mange af byens rum.

Og ændringer i Kommuneplanen kræver, at offentligheden får lov at dele sine holdninger.

I marts lød udmeldingen fra Nordisk Film, at man vil have udviklet "et visionært og balanceret bud på, hvordan man kan udvikle et fremtidens Palads i respekt for Palads' omgivelser".

Dét tolkede flere andre medier som, at man nu ikke længere ville rive biografen ned og bygge nyt, men i stedet blot modernisere bygningen.

Af Københavns Kommunes seneste materiale fremgår dog, at Nordisk Film har planer om et markant anderledes Palads end i dag. I teksten lyder det blandt andet:

"Foruden biograf ønsker [Nordisk Films Biografer], at projektet kommer til at rumme kontorer, udadvendte funktioner i stueetagen og evt. kultur og funktioner med offentlig adgang. [Nordisk Films Biografer] ønsker mulighed for byggeri i op til 40 meters højde samt mulighed for samlet set op til 19.000 etagemeter byggeri".

Palads består i dag af godt 4.000 m2 etageareal, så der er tale om næsten en fem-dobling af arealet, og en betydelig forhøjelse af dagens Palads, der kun er to høje etager højt.

Samtidig er ønsket dog en smule mindre end det BIG-tegnede forslag, som Nordisk Films Biografer fremlagde i 2020. Her var der blevet plads til næsten 26.000 m2 — inklusive 11.000 under jorden — og den kubistiske arkitektur rakte næsten 70 meter op i luften.

Hvordan gør man dét?

Men hvordan kan man kombinere "respekt for Palads' omgivelser" og visse københavneres ønsker om bevarelse med en så markant ændring — om overhovedet?

Dét spørger Københavns Kommune også om, og sender altså spørgsmålet videre til beboerne:

"Hvordan kan Palads Teateret udvikles, så bygningens udtryk videreføres i større eller mindre omfang, samtidig med der skabes plads til en moderne og tidssvarende biograf og til nye funktioner, som eksempelvis kontorer, butikker, caféer eller kultur?"

Sådan lyder formuleringen i den pjece der inviterer til idéer og kommentarer i den "forudgående offentlighed", der sætter gang i processen med den mulige opdatering af Kommuneplanen.

Og man supplerer:

"Hvad skal der særligt tages højde for, hvis der tillades et byggeri på op til 40 meter på Palads-grunden, samtidig med at Palads Teaterets eksisterende bygning indgår helt eller delvist i nybyggeriet?"

Er det overhovedet muligt at bevare noget af Palads-bygningen, hvis man vil lave en så markant ændring af dens størrelse? Og er det ønskeligt?

Indsend dit svar her.

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Annie Brønnum
Jeg synes Palads skal beholde nuværende udtryk og at biografen kommer under jorden. Der skal ikke kun være højhuse i området.
Lakris

Svært ved at forstå hvorfor NF ikke bare siger et stort JA TAK til denne her ide:

https://www.magasinetkbh.dk/indhold/palads-under-jorden-idekonkurrence-gernes

Mathias Hoffmann Lakris
Der er sandsynligvis ikke økonomi i det for Nordisk Film, hvis ikke de kan få lov til at bygge en masse ekstra kvadratmeter som efterfølgende kan sælges eller lejes ud.
Lakris Mathias Hoffmann
Kan de ikke bygge under jorden?
Mathias Hoffmann Lakris
At bygge selve biografen under jorden giver super god mening, men hvis Nordisk Film skal tjene investeringen på biografen hjem, så skal de også bygge erhvervslejemål til kontorer og butikker som kan lejes ud til en høj kvadratmeterpris - og jeg tvivler på at det kan gøres under jorden.
Lakris Mathias Hoffmann

Selvfølgelig kan man også lave attraktiv erhverv under jorden (med naturligt ovenlys). Det er bare at bruge fantasien + tage på inspirationstur - kan jo evt starte med metroen tæt ved. Kan simplethen ikke passe at den eneste mulighed er at bygge i højden.

Dét kan simpeltthen ikke være rigtig
Annette.kaalund

Jeg synes personligt, vi skal bevare det særlige udtryk, dom den nuværende bygning har, så der er lidt skævt midt i det efterhånden meget strømlinede moderne byggeri i København. Derfor vil jeg foreslå, man arbejder videre med forslaget fra Copenhagen Contemporary, , hvor msn beholder skallen og udvider under jorden.

Der er da meget godt at sige om meget af det nye, der skyder op, f eks Aksel Towers, som bryder den massive firkantede byggestil. At beholde den farverige bygning giver spræl, liv og oplevelse.

Mvh Annette Kaalund
Lakris Annette.kaalund

Foreslaget fra Copenhagen Contemporary er på alle parametre den klart bedste løsning. Så fantasiløst at rive ned og bygge højt

https://www.magasinetkbh.dk/indhold/palads-under-jorden-idekonkurrence-gernes
Mathias Hoffmann

Jeg synes stadig at tankerne i Klaus Myginds debatindlæg fra 2020 byder på nogle fornuftige forslag til hvordan man både kan skabe mulighed for et moderne og tidsvarende biografkompleks på Axel Torv, samtidig med at man beholder Paladsbygningens ikoniske ydre og skaber rammerne for et kulturhus af en helt anden kaliber end hvad man ellers har i København: https://www.magasinetkbh.dk/opinion/riv-palads-ned-og-genopbyg

Desværre er det nok svært at få økonomi i projektet: Hvis ikke Nordisk Film kan få lov til at bygge en helt masse nye etagemeter, som de efterfølgende kan sælge eller leje ud, så er der slet ikke økonomi i at bygge en ny biograf. Uanset om den så bygges over eller under jorden.
bo schmidt Mathias Hoffmann

der, er intet galt i debat indlæg. i sidste ende er, det en sag for borger representation, det er jo derfor, de er der..

er man uenig med, deres valg, kan man ved kommunalvalget, vælge nogle andre, eller gøre indsigelser i mod lokal planen.
bo schmidt
det havde måske, været, mere gavnligt, at illustrer blot højden, der er jo ingen, der ved om det bliver en mur på 40 meter. det kan, jo ende med en nedskaleret udgave af aksel torv. politikerne, må træffe, det valg, som de mener er bedst for byen. det er derfor de er, der.
bo schmidt
en ommer den ligner en malede papkasse, så er BIG trods alt bedre, det må kunne lade sig gøre at genbruge, dele af det gamle.
Lars Fischer bo schmidt
"Billedmanipulationen her tjener alene et illustrativt formål.", står der. Billedet i toppen er ikke et forslag, kun nogen streger der viser, hvor stor bygningen kan blive.
ida marie stausholm

Det er dog en hæslig idé med en grim kæmpe kasse i stedet for Palads.

Ida m. Stausholm
Jeppe Moltzen

Big’s forslag faldt ikke i det meste af offentlighedens smag. Endnu et mega fedt

projekt som faldt pga. nisserne i Tivolis venner og andre højhus forskrækkede personer.

Jeg gætter på at projektet faldt pga. max 100 personer
Arslan Petersen Jeppe Moltzen
Enig!
Lars Møller Jeppe Moltzen
Helt enig!
Leif Kindler Jeppe Moltzen
BIGs projekt virkede da virkeligt spændende. Den "offentlighed" som giver lyd, og dermed høres, er de der, uanset hvad, er imod at nyt erstatter gammelt.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling