pixel

Palads skal moderniseres — og nu skal byens beboere være med

Nordisk Film opgiver forslag fra BIG og vil i stedet modernisere Palads med input fra københavnerne.

palads gernes

Nordisk Film har ansøgt Københavns Kommune om, at der bliver lavet en ny lokalplan der skal bane vejen for en modernisering af Palads.

Dét melder Nordisk Films Biografer ud i dag. 

Hvis Københavns Kommune godkender, at en plan kan blive udarbejdet, vil Nordisk Film invitere københavnerne til at komme med idéer og forslag til fremtidens Palads.

Dét er en helt ny strategi fra Nordisk Film, der i flere år har ønsket at erstatte Palads med et nyere og mere tidssvarende byggeri og tidligere har fremlagt to færdigdesignede bud.

Sale er for små

Det største problem med det eksisterende Palads er, at det ikke længere egner sig særlig godt til at drive biograf i. De mange små sale kan ikke konkurrere med nutidens 75" fladskærme på væggen hjemme i stuen, og Palads ønsker at indrette en helt anden type biograf: Med store sale, store lydanlæg og stort alting.

Vi vil "skabe den helhedsoplevelse, vores gæster forventer af en moderne biograf," siger Asger Flygare Bech-Thomsen, der er direktør i Nordisk Film Biografer, i forbindelse med dagens udmelding.  

Dén plan er dog tidligere ikke faldet i udelt god jord hos befolkningen — om end meningerne om Palads i dag er delte.

Nogen ser bygningen fra 1917 som et postmoderne og stilforvirret kludetæppe med græske søjler og et middelaldertårn klistret på kroppen af en VVS-fabrik.

For andre er den et hyggeligt, romantisk og varieret indslag i et område der ellers er præget af firkantede kasser med rette linjer.

Facaden er en historie i sig selv:

Nogen ser i dag kunstneren Poul Gernes' pastelfarver fra 1989 som et kulørt indslag for sjælen i den grå by. For andre er det mest af alt en omgang smagløs 80'er-farvelade, og skal Palads endelig have lov at stå, ja så bør den i hvert fald bringes tilbage til det helt hvide udtryk, som bygningen havde tidligere. 

Det er ikke let at gøre alle tilfredse med Palads.

Upopulært BIG-forslag

Anno 2022 vil Nordisk Films Biografer altså fortsat modernisere, men nu have befolkningen med på råd.

Hvad dét ender med, er det meget svært at sige noget om på nuværende tidspunkt. Men det kan formentlig både blive en ombygning og en hel eller delvis nedrivning efterfulgt af et helt nyt byggeri.

Nordisk Film formulerer det således, at det nye projekt skal munde ud i "et visionært og balanceret bud på, hvordan man kan udvikle et fremtidens Palads i respekt for Palads' omgivelser".

Respekten er altså ikke nødvendigvis for det eksisterende byggeri, men for omgivelserne.   

I 2020 fremlagde Nordisk Film et noget mere kontant bud på fremtiden for Palads. Her var hele biografen flyttet ned under jorden, da en biograf alligevel ikke har brug for vinduer.

Ovenpå skulle i stedet rejses et ikke mindre end 18-etager højt kontorbyggeri — udformet af BIG i et formsprog der ikke er helt uvant for Bjarke Ingels' tegnestue: "Kasser" der er forskudt af hinanden, så de danner terrasser i forskellige højder.

For kommercielt og generisk

Magasinet KBH erfarede senere hen, at BIG ønskede betaling i kvadratmetre, således at tegnestuen kunne tjene penge på at sælge nogle af kontorerne — og Nordisk Films Biografer kunne spare på rådgiverregningen.

Hverken arkitektur eller bagvedliggende økonomiske motiver faldt i god jord hos det meste af befolkningen. Akademirådet skrev i en officiel kommentar til byggeriet blandt andet:

"Bygherres formål med at inddrage offentlig grund er at opnå den maksimale kommercielle udnyttelse af de kvadratmeter, der ligger over jorden [...], og hverken bygningens betragtelige højde og dybde eller inddragelsen af gade og plads kan påvises at ville bidrage positivt til byens liv."

Her på siderne var redaktøren ikke mindre kritisk:

"Det er generisk. Det giver ikke noget tilbage til den omkringliggende by. Det er klodset. Og det mangler rafinnement," skrev Anders Ojgaard blandt andet om byggeriet. Og han fortsatte:

"Hvis Nordisk Film Biografer vil samle folkelig og politisk opbakning til en udskiftning af Palads-bygningen, så må selskabet fremlægge et projekt, der på helt anden vis giver noget til København."

Nu COBE i stedet

Og det er altså dét, som Nordisk Films Biografer nu tager mere end tilløb til. 

BIGs tegninger er røget i papirkurven, og planen er nu, at man ikke vil udvikle ét færdigt projekt men i stedet arbejde på flere forslag på én gang.

Hvert af dem skal give sit bud på en ny fremtid for Palads, og befolkningen vil blive inviteret med i "dialog", som det hedder.

Det endelige projekt, der afleveres til kommunen, skal både have fokus på biografen selv og på det omliggende byrum — ikke mindst Axeltorv, som i dag nok ikke er hovedstadens mest interessante plads.

Her vil Nordisk Film skabe et "inspirerende, centralt og folkeligt samlingspunkt" — noget der selvfølgelig også i sidste ende kan komme omsætningen til gode. Bliver pladsen foran Palads et offentligt mødested, vil det være med til at markedsføre biografen. En såkaldt win-win, vil nogen måske kalde det.

Til at lede arbejdet med at udforme det nye Palads har Nordisk Films Biografer hyret arkitekterne hos COBE.

Københavnerspecialisterne har stået bag flere projekter, som er blevet taget vel imod i København, og har måske noget mere lokal goodwill end kollegerne hos BIG — noget som kan assistere arbejdet med at lave et resultat, som både beboere og Nordisk Film er tilfredse med.   

COBE står bag blandt andet Israels Plads, det nye Nørreport, det meste af Papirøen, The Silo, Operaparken og masterplanen til den nye Jernbanebyen, som nu også skal igennem en proces med beboerinddragelse.

Palads på banegraven?

BIGs forslag fra 2020 var faktisk ikke det første til et nyt Palads, som Nordisk Films Biografer var involveret i.

Tilbage i starten af 2017 var en ny Palads en del af et meget større projekt, hvor et konsortium ville overdække Vesterport banegrav og bygge ovenpå.

Med i konsortiet var Nordisk Films Biografer, og tanken var også her, at det eksisterende Palads skulle rives ned. I stedet ville en ny blive opført kun godt 60 meter væk som en del af en ny, stor karré. 

Planerne for banegraven har dog siden mødt modstand af forskellig slags — ikke mindst politisk. Den langsomme fremdrift fik senere Nordisk Film til at gå egne vegne og bestille forslaget fra BIG som deres helt eget bud på et isoleret biografprojekt.

Og senest stemte liste A og Ø i december 2020 imod, at lukke Hammerichsgade for biltrafik. Gaden løber mellem banegraven og dagens Palads, og lukningen var afgørende for, at en eventuel overdækning af banegraven kunne fortsætte.

Derfor er dén sag p.t. lagt på hylden, og hvis Nordisk Films mål er at få rådighed over et moderniseret Palads hurtigst muligt, har man formentlig gjort klogt i at fortsætte med sine selvstændige planer, som dog altså nu ikke inkluderer BIG, men i stedet beboerne. 

Næste skridt

Hvis Københavns Kommune godkender ansøgningen er næste skridt, at der bliver lavet en såkaldt 'startredgørelse'. Sådan én indeholder nogle hovedtanker for den mere detaljerede lokalplan, som efterfølgende skal udformes.

Og det er til arbejdet med dén startredegørelse, at Nordisk Film nu formentlig snart vil bede om input fra beboerne.

Hvordan man på samme tid vil respektere Palads' omgivelser, og få sig en moderne biografbygning at flytte ind, i er blevet til lidt af en gordisk knude for Nordisk Film med den megen folkelige omtale. At inkludere beboerne kan vise sig som et klogt træk fra Nordisk Film, der dermed både fralægger sig noget af ansvaret og giver ejerskab til byen.

I september sidste år kom kunstinstitutionen Copenhagen Contemporary med sit bud efter en konkurrence: Her er biografen også rykket under jorden, og Palads står tilbage som en tom skal på overfladen — nu med god plads til i stedet at rumme et kulturhus med alt fra koncerter til vandsport.

Dét forslag kan Copenhagen Contemporary altså snart aflevere til COBE og Nordisk Films Biografer til inspiration.

Magasinet KBH følger sagen.      

Læs mere på Fremtidens Palads.

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

marianne.spang_3335
Det er dejligt med en den kommende proces for istandsættelsen af Palads, som også involverer Københavnerne. Vi håber, at der også ses på flere bæredygtige elementer i både ombygningsfasen og i den kommende drift og brug af Palads. Grønne Hilsner fra Miljøpunkt Indre By & Christianshavn
Claus Hansen 1

Jeg håber bare, at man gør noget ved Axeltorv :)

Man har Palads, Cirkusbygningen og Tivoli der er forbundet via Københavns grimmeste og mest kedelige plads!

Luk vejen mellem Hammerichsgade og Jernbanegade og få gjort Axeltorv til et samlings punkt.
Lakris
Forstår ikke hvorfor Nordisk Film skal inddrage COBE, m.v. når nu 'Farvernes Palads' - vinderforslaget i Copehagen Contemporary's idekonkurrence - allerede er lavet, og på alle parametre er ret så genialt. What's not to like!? Mig ik' forstå.
bo schmidt
et projekt hvor man lukker banegraven ved både vesterport og det skandaløse hul ved københavn H, som er en skam plet på byen. ved kbh kunde man lave et fint torv eller plads. da man ikke længere køre med damplokomotiver kan man lukke begge huller.
Soeren.chr.jensen_1735
Spild af tid at spørge københavnerne. De vil ikke nogen ændring.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling