pixel

Københavns Rådhus skifter tårn

Fra februar kommer man til at se et ganske anderledes tårn rejse sig over huset for byens styre.

rådhustårn fotostat 1

Alt skal renoveres med mellemrum — og nu er turen kommet til selve symbolet på Københavns bystyre: Rådhustårnet.

Men man får ikke lov at se på et reklamebanner for Samsungs seneste Galaxy 87 eller et mobilabonnement fra Oister, mens arbejdet står på.

Dén slags er Københavns Kommune — heldigvis — for fin til, men ikke desto mindre skal tårnet dækkes til, mens renoveringsarbejdet står på.

Så hvad hænger man op på et 105 meter højt tårn, hvis en almindelig, grøn pressening ud over stilladset nu er lige tarvelig nok? Vi taler jo om et historisk tårn, der danner det visuelle centrum for byens mest centrale mødeplads.

I Københavns Kommune bad man byens arkitektstuderende om at besvare dét spørgsmål.

Alle studerende på det Kongelige Akademi har i en periode sidste år kunnet indsende forslag i en konkurrence om at udforme et helt nyt rådhustårn, der kommer til at afløse det eksisterende på Martin Nyrops bygning fra 1905.

En klokkeklase

Fra februar vil enhver københavner få en helt ny udsigt, når turen går fra Vesterbrogade over til Strøget — eller vice versa.

Men altså kun frem til december.

Nyrops tårn forsvinder ikke permanent, men får i stedet ophængt en 35 x 13 meter fotostat, der vil vise det 118 år gamle rådhus med et helt nyt tårn, mens håndværkerne renoverer det rigtige tårn inde bagved.

"Tiden går, klokkerne slår" er titlen på vinderforslaget, som alle altså vil kunne se i endog meget stort format fra om få uger.

Bag forslaget står de to studerende Anne Marie Stahl og Nikolaj Exner Carstens. De siger om deres vinderidé:

"Formgivningen refererer til Københavns våbenskjolds tre tårne, der her, som søjler, udgør konstruktionen. De tre søjler står solidt rodfæstet med et bueslag, der forbinder det nye og det gamle, og mod spiret åbner formen sig op som en trækrone."

Man kan naturligivs ikke høre tårnets nye klokker i virkelighedens verden, da vi altså blot taler om et billede af et tårn. Men hvis man lukker øjnene lidt, forklarer vinderen, at:

"Øverst hænger de fem klokker i en klase, der når de slår fylder tårnet og gaderne med deres genkendelige klang."

Hovedstad for arkitektur

Forslaget fra Stahl og Carstens blev valgt foran to andre forslag — med andre temaer.

"En kamp mod uret" skruer tiden tilbage til dengang, tårnet var ved at blive opført. I forslaget skæres rådhustårnet midtover, og vi får lov at se ind i et tværsnit, der på hver sin etage afslører henholdsvis arkitekter der diskuterer — og murere, tømrere og maler i gang med at bygge.

"Hvem ringer klokkerne for" viser et rådhustårn udsmykket med udvendige klokker fra top til bund, og hvor en sindrig trækonstruktion er synlig i en slags tårn-bindingsværk.

Men det bliver altså tårnet, der snævrer sig ind på midten foran en blå himmel — og med en klokkeklase i toppen — som vi alle kan fornøje os med at kigge på i de cirka 10 måneder, som rådhustårnet vil være dækket af et stillads.

Vinderen blev afsløret ved et arrangement tirsdag den 17. januar på Københavns Rådhus. Når det netop skete dén dag, skyldes det, at det også var dagen for den officielle indvielse af København som UNESCOs 'World Capital of Architecture', som byen vil være hele 2023.

I den forbindelse vil der blive afholdt en lang række arrangementer i løbet at året, både for fagfolk og for den brede offentlighed.

'

Rådhustårnet blev sidst renoveret i 1970'erne, og en større renovering har været forberedt i årevis — med blandt andet radarscanninger, 3D-modelleringer og fugtanalyser.

Som en del af arbejdet skal fugerne i det udvendige murværk kradses ud og fuges op på ny — blandt andet så tårnet bedre kan transportere fugt ud. Det er derfor, det er nødvendigt at opsætte et stillads.

Vinderne af konkurrencen modtog 15.000 kroner i præmie. 2. og 3. præmien modtog henholdsvis 10.000 og 5.000 kroner.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling