pixel

Kvarteret på Amager Fælled er sparket til hjørne

Beslutningen om byens mest upopulære byggeplan rykkes i sikker afstand af kommunalvalget, mens alternativer undersøges.

amager fælled kvarter

Dramaet kunne ikke have være bedre planlagt. Den 21. november er der kommunalvalg i Danmark, og den 22. november skulle politikerne i Københavns Kommune stemme om den kontroversielle plan for Ørestad Fælled Kvarter på en omdiskuteret bid af Amager Fælled.

Kort
Ørestad Fælled Kvarter

Men efter en proteststorm, hvis lige ikke er set i årevis i København, er fælledafstemningen nu udskudt til næste år.

I mellemtiden skal det undersøges nærmere, om kvarterets 2.500 boliger alligevel kan placeres på en mindre sårbar del af Amager Fælled – eller måske et helt andet sted i byen end på Amager Fælled.

Det har Borgerrepræsentationens nuværende flertal besluttet, efter at det ene parti efter det andet har skiftet side fra tilhængere til skeptikere eller direkte modstandere af byggeprojektet.

Og dermed vil diskussionen om Amager Fælleds sjældne planter og truede padder formentlig ikke være helt så dominerende i resten af valgkampen – en diskussion, som meningsmålinger har antydet kan komme til at koste Socialdemokratiet overborgmesterposten i hovedstadskommunen for første gang i historien.

Se mere om masterplanen for Ørestad Fælled Kvarter: På kant med naturen

Nabogrunden er menneskeskabt

Ørestad Fælled Kvarter (oprindeligt navngivet Amager Fælled Kvarter) er den fjerde og sidste etape af Ørestad og har siden 1990'erne været planlagt til hjørnet af  Ørestad Boulevard og Vejlands Allé. Derfor er det øde stykke fælled foran Bella Center, kaldet Strandengen, ikke fredet og har allerede sin egen metrostation, Sundby.

Det alternative byggefelt på fælleden, som forvaltningen nu er sat til at kigge nærmere på, ligger lige ved siden af – men er godt 500 meter længere fra metrostoppet. Omkring vandrehjemmet ved Vejlands Allé har kommunen allerede besluttet at anlægge en campingplads, og det skal altså undersøges, om området i stedet kan bære et 260.000 kvadratmeters boligbyggeri i fire-seks etager.

Campingplads-grunden er inddæmmet for et par håndfulde årtier siden og har derfor ikke den samme særlige biodiversitet som Strandengen, som flere miljøorganisationer har erklæret for hovedstadens sidste oprindelige stykke natur. Ikke desto mindre er camping-området i modsætning til Strandengen faktisk fredet, kun med dispensation til campingplads.

Den nye undersøgelse skal være færdig i begyndelsen af 2018 og også screene byen for potentielle placeringer af Ørestad Fælled Kvarter helt uden for Ørestad. Betingelserne er, at det skal være arealer ejet af Københavns Kommune eller udviklingsselskabet By & Havn, som der ikke i forvejen er budgetteret med byggeplaner for, og som kan matche den forventede indtjening på 1,8 mia. kroner til afdrag på metrogælden.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Indre By
København er en hård by med få træer, mente arkitekten bag Blox. Hun har en vision om, at der skal vokse '1.000 træer' ved siden af den udskældte bygning.

seneste
byens rum