pixel

Øresundsmetro i 2035?

København og Malmø drømmer om verdens første internationale metro.

øresundsmetro linieføring

Fra Hovedbanen til Malmö C på 23 minutter. Og nåede du ikke afgangen, kommer den næste om halvandet minut.

Kort
Øresundsmetro

Den søde fremtidsmusik for Øresundspendlerne tager nu til i styrke, efter at Københavns Kommune og Malmö stad har nedsat en komite, der skal gøre den fælles drøm om en Øresundsmetro til virkelighed.

De to kommuner på hver side af sundet har op gennem 2010'erne flirtet med hinanden og ideén. Og støttet af EU's pengetanke til regional udvikling arbejdet på et forslag til Øresundsmetroen, der skal overbevise regeringerne i Danmark og Sverige:

Verdens første metroforbindelse mellem to forskellige lande kan suse med 120 km/t gennem en 22 kilometer lang tunnel. Boret i kalken under havets bund og øen Saltholm nord for Øresundsbroen. Med 36 tog i timen og en rejsetid i tunnelen på ca. 20 minutter.

Øresundsmetroen vil i så fald blive en udvidelse af Københavns førerløse metro, en linje M7, der fra Prags Boulevard på Amager kører under sundet ved Prøvestenen på den københavnske side til Scaniaparken på Malmøsiden med et enkelt stop inden Malmö Central Station.

Dermed kræver en Øresundsmetro altså også, at der først investeres i en anden foreslået ny metroudvidelse, en linje M6, fra Refshaleøen over Prags Boulevard til København H. (og potentielt videre til Brønshøj).

Ikke destro mindre tør overborgmester Frank Jensen og Katrin Stjernfeldt Jammeh, hans kollega fra Malmø, tro på en åbning af Øresundsmetroen i 2035.

Den dansk-svenske metrolinje vil da isoleret set også kunne bygges på syv år for en pris på 30 mia. kroner. Som borgmestrerne mener at kunne samle sammen med brugerbetaling, EU-bidrag og så et statsligt tilskud i form af det fremtidige provenue fra Øresundsbroen, når den er tilbagebetalt i 2035.

Greater Copenhagen i superligaen

I dag tager det 35 minutter med Øresundstoget fra Københavns Hovedbanegård til Malmö Central Station. Men selvom en besparelse på 12 minutter måske ikke lyder revolutionerende i forhold til investeringens størrelse, så forventes metroens konstante afgange at kunne gøre underværker for det fælles arbejdsmarked på tværs af Øresund.

En Øresundsmetro vil nemlig næsten fordoble antallet af indbyggere, fra 1,3 millioner til 2,3 millioner, der kan nå hinanden på tværs af sundet inden for en time. Og samtidig løse de potentielle flaskehalsproblemer på Øresundsbroen, når Femernforbindelsen mellem Danmark og Tyskland åbner i 2028 og sender dobbelt så mange godstog afsted mellem Danmark og Sverige.

Så ved at flytte de fleste af de lokale og regionale togrejser over i metroen vil Øresundsregionen, der internationalt brander sig som Greater Copenhagen, opnå et mere pålideligt og sammenhængenede samlet transportsystem med kortere rejsetider til gavn for den internationale konkurrenceevne.

I forvejen har københavnerne i de kommende år 24 nye prikker på metrorutekortet på vej: Cityringen (M3) åbner i 2019, Nordhavnslinjen (første del af M4) følger i 2020 og Sydhavnslinjen (resten af M4) i 2023.

I 2019 forventes en afgørelse om hovedstadens næste udvidelser af metroen, hvor forhåndsfavoritten er den nævnte M6 mellem Brønshøj og Refshaleøen.

Og først derefter kan forhandlingerne om en M7 til Malmø for alvor komme på bordet.

Hvis du i øvrigt undrer dig over, hvor M5 blev af, så er navnet reserveret til en potentiel linje vest om byen (Lufthavnen - Ny Ellebjerg - Hellerup), der ligger endnu længere ude i fremtiden.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling