pixel

P-hus lyser op med 7-etagers kunstværk

Det nye parkeringshus på Bispebjerg bakke sender farvesignaler fra hospitalområdets fortid.

bispebjerg p-hus lys etager

Traditionelt er der ikke meget at komme efter i et parkeringshus, altså med mindre du skal parkere en bil. Men det nye af slagsen ved Bispebjerg Hospital forsøger at forsøde sin tilstedeværelse ved også at være en farverig kunstoplevelse for såvel patienter og medarbejdere som naboerne.

Kort
P-hus ved Bispebjerg Hospital

Vinduespartierne i den syv-etagers trappeopgang ud mod gaden er blevet udsmykket med fotokollager i hver sin farve. Så om dagen skinner solen gennem glasset og oplyser den ellers grå opgang i grønne, gule, violette og orange nuancer. Og om aftenen sender trappebelysningen så regnbue-lyssignaler den anden vej ud til omgivelserne på hjørnet af Tuborgvej og Vestre Længdevej.

Parkeringskunsten er skabt af billedkunstner Malene Nors Tardrup, der kalder værket 'Længe er ikke evigt'. De syv kollager har hun sat sammen af historiske og nye fotografier til en mosaik af fortællinger om Bispebjerg Hospital gennem tiderne. Sammen med syv tilhørende citater fungerer hver enkelt etages kollage som et nedslag i det 103-årige hospitals fortid.

Udover at bruge arkivfotos har Malene Nors Tardrup selv været ude med kameraet for at  indfange hospitalets stemning og arkitekten Martin Nyrops små finesser.

Forskud på fremtidens hospital(skunst)

P-huset med de rustrøde lameller blev taget i brug i november sidste år som den første lille tyvstart på megabyggeprojektet Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg. Hovednumrene er Akuthuset, der åbner lige ved siden af i 2024, og det nye store psykiatriske center med forventet åbning i  2022.

Den 24 meter høje beholder for godt 600 gratis parkeringspladser er formgivet af Aarstiderne Arkitekter og er også uden kunstinstallationen tænkt som en bygning, der både vækker opsigt og spiller sammen med det fredede sygehus.

Lamellernes mønstre er på langsiden over mod beboerne på Charlotte Muncks Vej trukket tilbage, så der på 4. sal dannes en terrasse med plads til en lille byhave. Oppe på tagetagen er der i øvrigt en udkigspost med kikkert og vue til hele byen fra Nordvest.

Lige som p-huset er en forløber for fremtidens hospital, er 'Længe er ikke evigt' et forskud på det store kunstprogram, der følger med det enorme hospitalsbyggeri på Bispebjerg bakke. Udsmykningen skal ud over at nydes af personale, patienter og pårørende også være med til at åbne hospitalsområdet op for resten af København og invitere ind til nye oplevelser i byen.

Én procent af den multimilliardstore byggesum er afsat til kunst.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling