pixel

Det nye Riget vokser frem

Zigzaggende patienthotel og lysende parkeringshus er på plads som de første brikker af fremtidens Rigshospitalet.

rigshospitalet patienthotel 3xn

Der bygges på livet løs ved Rigshospitalet i disse måneder. Passerer du Blegdamsvej, mødes du af nøgne søjledæk-konstruktioner, der skyder i vejret i hastigt tempo. Som en lille smagsprøve på hvad der er i vente, har lyse natursten, som de kendes fra Operaen, så småt fundet vej til facaden på den store kommende behandlingsbygning Nordfløjen.

I 2018 forventes den at stå færdig i zagzag-form langs kanten af Fælledparken som kulmination på udvidelsen af landets største og mest specialiserede sygehus.

Men de første brikker af fremtidens Riget er allerede kommet på plads for hver sin ende af Henrik Harpestrengs Vej på hospitalets bagside. Et patienthotel og et parkeringshus tegnet af det samme hold arkitekter som Nordfløjen – og med klare visuelle referencer til den.

V-formet afbræk

Patienthotellet ligger med udsigt til den grønne kile på hospitalområdets langside langs Tagensvej. Hotellet huser selvhjulpne og ambulante patienter, som bor så langt væk, at de har behov for overnatning i forbindelse med undersøgelse og behandling.

Tegnestuen 3XN fra arkitekt-teamet anført af Aarhus Arkitekterne har givet patienthotellet en lys stenfacade ligesom Nordfløjen, og også hotelbygningens iøjnefaldende zigzaggende linjer hænger sammen med det kommende hovednummer.

Bygningen er udformet som to store V'er placeret ovenpå hinanden, så de peger i hver sin retning. Visuelt er det med til at adskille patienthotelværelser og administration, og indadtil skaber det to sammenhængende atrier med ovenlys, der sikrer et naturligt lysindfald dybt ind i bygningen.

Hotellet har 74 værelser, der alle er med eget badeværelse og ikke mindst egen altan, til afbræk med ro, ophold og afslapning uden for det kliniske hospitalsmiljø.

Parker bag levende facade

I hospitalområdets modsatte hjørne på grænsen til Fælledparken står det nye parkeringshus og lyser op, bogstavelig talt. Bygningens LED-belysning er forprogrammeret til forskellige stemninger, så p-huset skifter udtryk alt afhængig af årstid og tid på døgnet.

Den levende indpakning underbygges med en facade af drejede lameller, der er inspireret af beliggenheden ved Fælledparkens trærækker. De twistede flader skiftevis fortættes, åbnes og forandrer sig, når man passerer forbi.

P-huset rummer hele 650 parkeringspladser med mulighed for på sigt at udvide med yderligere 350, så det er ikke blot et visuelt løft af den kedsommelige affære, et parkeringshus ofte kan være, men også en væsentlig forbedring af de berygtede parkeringsforhold ved Riget.

Flagskib i zigzag

Det bliver der brug for, når den 68.000 kvadratmeter store nye nordfløj tæt ved p-huset følger trop i 2018. Den bliver ikke kun et arkitektonisk løft men også en gennemgribende funktionel fornyelse af Rigshospitalet, der i sin tid blev indviet i 1970.

Med en imponerende udsigt ud over Fælledparken kommer Nordfløjen til at rumme enestuer, en intensivafdeling, moderne operationsstuer og ambulatorier. Et byggeri, der skal understøtte Rigets status som et flagskib inden for sundhedsvæsenet, som et hospital i international klasse med ekspertfunktioner på næsten alle områder.

Læs meget mere om Rigshospitalets Nordfløjen her på Magasinet KBH

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Byens parkeringspladser udnyttet til midlertidige studieboliger – uden at fjerne bilerne.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling