pixel

Stor udbygning af Bispebjerg Hospital fortsætter

Ny bygning til laboratorier er seneste skridt i Bispebjerg Hospitals march mod at blive et supersygehus.

laboratorie-og-logistik-bygning-ny-bispebjerg-hospital

Udbygningen af Bispebjerg Hospital er i fuld gang, og de første nye bygninger i megaprojektet er taget i brug.

Den nye Laboratorie- og Logistikbygning i den sydvestlige del af området er det seneste eksempel på, hvordan nybyggeri lægger sig ind i de eksisterende omgivelser.

Den nye bygning ligger nemlig dør om dør med Martin Nyrops fredede bygninger fra 1913, og det er sin sag at finde fodfæste ved siden af en herre, der er kendt for klenodier som Københavns Rådhus og Rigsarkivet på Nuuks Plads, som i øvrigt også snart bliver flankeret af nybyggeri.

Liv gennem glas

På det nye Bispebjerg forsøger man at ramme en balance mellem fredet fortid og funktionel fremtid, og Mikkelsen Arkitekter, der har tegnet bygningen, fortæller at de med en enkel geometri søger at vise respekt for stedets historiske kontekst. 

Den 9.500 m² store bygning rummer fælles faciliteter til alle forskningsområder på Bispebjerg Hospital og kommer dermed til at spille en central rolle for hele hospitalet og psykiatrien i fremtiden.

De mange kvadratmeter huser dog også daglig varemodtagelse med tung trafik i stueetagen — noget der har stillet særlige krav til byggeriet, så støj og vibrationer ikke forplanter sig til fintfølende laboratorieudstyr længere oppe i huset.

Der er lagt vægt på, at bygningen skal være en udadvendt størrelse — omverdenen kan gennem store glaspartier følge med i dens liv og aktiviteter på forskellige tider af døgnet.

På den måde skal bygningen også fungere som et visitkort for områdets levende og innovative vidensmiljø.

Del af superprojekt

Den mørke, gyldne overflade skal — med arkitekternes ord — fremhæve det moderne design, men samtidigt gå godt i spænd med nuancerne i de omkringliggende, fredede bygninger.

Indeni er der masser af dagslys og en stor indre trappe, der fungerer som bindeled i hele bygningen og samtidigt danner et uformelt, socialt mødested.

Den nye laboratorie- og logistikbygning er blot en lille del af det enorme ombygnings- og udvidelsesprojekt på Bispebjerg.

Et nyt somatisk hospitalsafsnit — Akuthuset — og et nyt psykiatrisk hospital er også under opførelse, og i alt skal der nybygges ca. 121.000 m2 og renoveres ca. 89.000 m2, før supersygehuset står færdigt midt i 2020’erne.

Til den tid vil hele området være delt ind i fire kvarterer med hver sin identitet:

Det somatiske hospitalskvarter omkring Akuthuset optager det vestlige område, hvor også den nye laboratorie- og logistikbygning ligger.

I nord ligger det psykiatriske kvarter, mens det fredede historiske område optager pladsen mod syd.

Og midt i det hele ligger et grønt parkkvarter.

Projektet er finansieret af Regeringens Kvalitetsfond med 2,95 mia. kroner og Region Hovedstaden med 1,03 mia. kroner.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling