Papirø-badet som København ikke fik

Det tabende stjernearkitekthold fra finalen om byens kommende vandkulturhus har offentliggjort deres tegninger.

the waterfall papirøen

Opgaven med at udforme en svømmehal ud over det sædvanlige på Københavns havnefront er lagt i hænderne på japanske Kengo Kuma & Associates.

I den afgørende arkitektkonkurrence-finale om vandkulturhuset på Papirøen slog det undertippede udehold et ellers stjernebesat hjemmebane-team sat sammen til lejligheden af tegnestuerne COBE og Bjarke Ingels Group (BIG).

Og efter at have slikket sårene har hjemmeholdet nu løftet sløret for deres fravalgte vision for et københavnsk badeland, der kan være en oplevelse både indenfor og betragtet på afstand.

COBE og BIG har navngivet deres version The Waterfall efter de vandfald, de foreslog skulle binde vandkulturhusets forskellige indendørs bassiner sammen.

Det største af vandfaldene ville kunne ses fra de forbipasserende havnebusser gennem den enorme glasgalv ud mod havneløbet, der er forslagets mest karakteristiske forskel fra den japanske vinder.

Kengu Kuma har i stedet for de åbne gavle udstyret Papirø-badet med et tag af perforerede teglpyramider, der hviler på en base af glas i blot en enkelt etages højde.

Med det 5.000 kvadratmeter store vandkulturhus skal københavnerne have en række nye og anderledes badeoplevelser, der for første gang i byen kombinerer udendørs svømning i havnen med indendørs vandplaskeri. Kengu Kumas hovedattraktioner bliver et indre dalbassin mellem pryramidetoppene med opvarmet havvand, foruden de gratis havnebassiner med varierende dybde langs kajen.

Tegningerne fra COBE og BIG viser blandt andet en roof top-pool med udsigt til Amalienborg og et kombineret ude/inde-bassin, hvor man kan dykke under glasgavlen og dukke op igen ude på kajen.

Ingen prik over i'et

Papirøen har været en afspærret byggeplads siden årsskiftet, hvor det ekstremt populære street food-marked lukkede (afløsere er på vej både ved Inderhavnsbroen og på Refshaleøen).

I slutningen af 2021 skal hallerne på den gamle papirlager-ø med det officielle navn Christiansholm være blevet til én stor kuperet karré med offentlige kulturhaller i bunden, boliger på toppen og et parkanlæg i midten.

Opført efter en masterplan for fremtidens Papirøen udtænkt af netop COBE, der altså ikke får lov selv at sætte prikken over i'et med vandkulturhuset i hjørnet tættest på Operaen, trods indkaldt forstærkning fra tidens største danske navn i international arkitektur.

Mens resten af byggeriet er privat finansieret, bliver den ambitiøse svømmehal kommunal. Københavns Kommune har fundet sin del af den forventede pris på 350 mio. kroner i sit budget, men virkeliggørelsen af de japanske vandvisioner kræver stadig, at nogle af de store fonde også spæder i kassen.

Se flere tegninger af alternativet The Waterfall herunder og følg udviklingen på Papirøens projektside her på Magasinet KBH.

Mest læste

Li’ KBH

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Vesterbro
Godsbaneterrænet omdannet til Vesterbros nye grønne hjerte.
tegnestuevision
København
Stormflodssikring, infrastruktur og byudvikling tænkt sammen til den manglende brik i et sammenbundet København.

seneste
byens rum

close logo

Vi har brug for mindst 1.000 støttemedlemmer

Hjælp os med at nå det magiske tal – fra kun 20,-/md.